Politika

Vujanović: Globalizacija nema alternativu

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na ceremoniji otvaranja 22. Euroazijskog ekonomskog Samita koji se održava u Istanbulu, u organizaciji Marmara fondacije iz Turske, i tom prilikom istakao da globalizacija nema alternativu.

“Čovječanstvo ima vrijednosti koje su trajne i nezamjenjive. Zato je globalizacija nužna i bez alternative. Te vrijednosti su mir, stabilnost, razvoj i zdravlje. Miru je suprostavljen rat, stabilnosti nestabilnost, razvoju stagnacija a zdravlju bolest i smrt. Ove vrijednosti zahtjevaju globalni tretman i prilagodjavanje”, kazao je Vujanović.

Ove vrijednosti, navodi on, se ne mogu štititi samo od pojedinačnih država.

“Ragionalno djelovanje je, takođe, nedovoljno. Zato je globalizacija uslov i garancija njihove trajnosti i nezamjenjivosti. Ujedinjene nacije su posvećene globalnom miru i stabilnosti. STO opštim vrijednostima trgovine u međunarodnoj zajednici a STO globalnoj misiji očuvanja i unapređenja zdravlja u interesu svih u međunarodnoj zajednici”, naveo je Vujanović.

Ujedinjena nacije su, naglašava, nužne jer su ratovi zlo protiv koga se može samo globalno boriti.

“Drugi svjetski rat, sa milionskim žrtvama, masovnim razaranjem i opštom nesrećom, UN je učinio neophodnim. Ali obezbjeđenje održivog razvoja,sprečavanja negativnih posledica klimatskih promjena i migracije daju novu dimenziju globalnog djelovanja UN. Bez obzira na različite pristupe, nekada i kroz krupna neslaganja, ova dimenzija globalnog djelovanja je važna misija UN. Važna jer su i održiv razvoj i negativne posledice klimatskih promjena i težak i često bolan problem migranata globalna obaveza uz stalno prilagodjavanje novim izazovima”, istakao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, geografski, demografski, ekonomski i brojni drugi razlozi čine nužnim i važnijm regionalno povezivanje.

“Povezivanje u svim oblastima pa i u sveri ekonomije, posebno trgovine, uvjek će imati posebnu vrijednost i značaj. Ali međunarodna ekonomska i trgovinska zajednica ne može biti zbir regionalnog. Zato su nezamjenjive globalne ekonomsku asocijacije posebno STO. Jasno one moraju slijediti realna kretanja uz globalno djelovanje.  Nepotrebno je objašnjavati zašto je zdravlje globalna vrijedno a STO globalna potreba. Protiv bolesti a za zdravlje svi moraju biti trajno udruženi. Jednako posvećeni i novom i efikasnijem. Globalizacija nema alternativu. Potrebno je ispitivati postojeće i tražiti njene nove dimenzija. Na kraju poruka trajne vrijednosti. Odgovornost, pouzdanost i kreativnost u medjunarodnim organizacijama je od najveće globalne vrijednosti i obaveza je svih”, zaključio je Vujanović.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

Fico: globalizacija nema altejnativu
ucesnici skupa : wtf 😕

Drezik
Gost
Drezik

A kud se davijas moj Filipe po Istanbulu, odmaraj doma moj brate !

ALATRISTE
Gost
ALATRISTE

A kud se davijas moj Filipe po Istanbulu, odmaraj doma moj brate !

Donji kraj
Gost
Donji kraj

Fijip pjića o gjobajizaciji 🙂

Global Kamomil
Gost
Global Kamomil

Mrzim svaku iskljucivost a narocito ovo o globalizmu! Narod treba da odluci da li to hoce ili nece!

Pitajete sebe dva pitanje: Kome odgovara globalizam? Ko Profitira od njega? Ti i ja? Ne, mi smo obicni ljudi a ne elita.

Ko ce kao nasa Globalna Kamomilica.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ovakvi su radili protiv CG..Ka ministar policije je posla soehijalce na Cetinjane ..Sticeci okuparsku sektu spc u CG…

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Kad ce ovaj u penziju!

Ladybug
Gost
Ladybug

i on i prijatelj mu

18+
Gost
18+

Fico prica o globalizmu u drzavi u kojoj je na snazi imperijalizam.

Send this to a friend