Politika

Vujanović: Islamska zajednica zaslužna što je mali broj vjernika bio na ratištima

Imami i reis Islamske zajednice Crne Gore punom posvećenošću su sprječavali zloupotrebu islama u džamijama i vjerskim službama, ali i u pojedinačnim razgovirima sa vjernicima svuda, pa i u njihovim domovima. Islamska zajednica je značajno zaslužna da je relativno mali broj vjernika iz Crne Gore bio na ratištima ili mobilisan za akcije terorizma i zato im i država i društvo iskazuju poštovanje i ističu ih za primjer, kazao je danas bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Kairu, na otvaranju Internacionalnog simpozijuma posvećenog Islamu i Zapadu.

Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, on je na simpozijumu ukazao da religije imaju i bogatu i raznoliku istoriju i veliki uticaj na kulturu, umjetnost, filozofiju i, generalno, na oblikovanje svakog društva.

“U svom teološkom jezgru afirmišući najveće moralne vrijednosti religije upućuju poruke mira, sklada i solidarnosti sa jasnom misijom da društvo bude zdravije, snažnije i prosperitetnije. Zato su sve monoteističke religije i hrišćanstvo i islam i judaizam posebna vrijednost sa neprocjenjivo značajnom misijom”, rekao je bivši predsjednik.

Međutim, dodao je, istorija je pokazala i pokazuje da se plemenita misija svake religije može zloupotrijebiti i produkovati ljudske žrtve i patnje, stradanja zloupotrijebljenih vjernika.

Zato su, kazao je Vukanović, dužni svi, uključujući i posebno vrjednujući sveštenstvo islama, da učine sve, ali baš sve, da spriječe zloupotrebu islama.

“Mi u Crnoj Gori to činimo snažno i kontinuirano. I društvo i država i Islamska zajednica Crne Gore. Pretvaranje vjernika u teroriste i žrtvovanje njihovih života u zloupotrebi islama, sa zlom za nedužne i zlom za sami islam mora se sprečavati djelovanjem svih”, kategoričan je bivši predsjednik.

Prema njegovim riječima, država svim instrumentima sprječavanja, otkrivanja i kažnjavanja mora da djeluje i preventivno i represivno.

“I to država Crna Gora i čini. Ali i Islamske zajednice Crne Gore čiji imami snagom svoje riječi, uticaja i poruke treba da budu moćna brana zloupotrebe islama”, poručio je Vujanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Evoga Filip …30 godina je bio na vlast i oko vlasti…CG nije imala sansi…CG je zato propala prica…Ko ima..F.Vujanovica …potparola okupatorske spc u cg…Taj nije moga naprijed..Da se nikad vise ne ponovi u cg

Sena
Gost
Sena

Islamska zajednica Crne Gore je velika prevara. Islamska zajednica moze da bude samo ona u BiH koju vodi Reis ULEMA, samo ime govori Reis kojega bira ULEMA, a ne ovog Fejzica biraju odbori Mesdzida IZ. koji je sastavljen od bivsih komunista. Sve islamske zajednice u regijonu pripadaju pod BiH, osim kod nas u CG i Beogradski muftiluk oni pripadaju sami… Više »

Linda
Gost
Linda

A kad to što ti pričaš ne tvrdi reisul-ulema iz BiH, kako da ti se pomogne? Možda voćni sok za vas?

Majo
Gost
Majo

I ti se baviš Islamskom zajednicom, a očigledno je i pravopis za tebe nuklearna fizika

Bravo
Gost
Bravo

Bravo Sena. Ma ti si jedna budala koja veze nema. Nepismen(a) totalno! Usput fala Ficu. To je jedan gospodin. Faja mu puno 🙂

Putin
Gost
Putin

Uuuuuu, caj od nane je jos aktivan ! Nit pomaze, nit odmaze !!!😂😂😂

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Kakva bre islamska zajednica u Crnoj Gori, pothitno zabraniti dejstvo tim balijama! Sve ih vratiti odakle su i došli devedesetih, ovo je zemlja crnogorskog naroda, neće ovo biti multikulturalno smeće od države!

samsung s2
Gost
samsung s2

Neka četo,taj nacionalisticki gen,treba da izbacis iz sebe,Biblija te sigurno to nije naucila,nego ulica.kšjpm haraju klosari,.

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Nisam ja nikakav četo, nego Crnogorski Zelenaš(komite), koje su počistile Crnu Goru od takvih balija kao što si ti, ali vas je pogrešna politika vlade CG vratila i sad ste ministri u toj vladi!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ti si cetniks 100 %….

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Dukljanine, ako oćeš da se obnovi Duklja onda u državi nema mjesta ni za balije ni četnike! Inače, Dukljani su primili hrišćanstvo i Duklja je bila hrišćanska država, ne mudžahedinska!

Bravo
Gost
Bravo

Neka četo. Dosta si gnjavio. Idi u sumadiju pa sa seseljom cetuj.

Loky
Gost
Loky

Multikulturalizam se ne ogleda u tome da se drzava sastoji od samo hriscana i muslimana. I mi tesko da cemo ikad bit multikulturalna zemlja. Zemlje poput Danske, Svedske, Njemacke, Francuske, Spanije, VB, Holandije, Austrije su multikulturalne. Na Balkanu ih nema…a tesko da ce ih ikad i bit.

Crmničanin
Gost
Crmničanin

A kako loky da budemo multikulturalna zemlja,kad ovi sa vrha svake 20-30 godina nas posvadjaju,….. SFRJ je bila multikulturalna…

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Jedino u ustavu CG ne stoji da je CG zemlja crnogorskog naroda, u svim republikama bivše SFRJ stoji da je to zemlja naroda koji je većinski.

E.k.
Gost
E.k.

500 g. Bili i ostali
Hvala Milu i Filipu

Zar ne
Gost
Zar ne

Cega se pametan stidi, budala se ponosi

E.k.
Gost
E.k.

Naravno da su za ponos
Kulturni ljudi koi postuju
ISLAM

Čika Garema
Gost
Čika Garema

Za na ponos

Send this to a friend