Politika

Vujanović: Izvanredni odnosi sa Kinom u svim oblastima

Odnosi Crne Gore i Kine izvanredni su u svim oblastima, kazao je raniji predsjednik naše države Filip Vujanović na otvaranju Foruma gradonačelnika Kine i Centralne i Jugoistočne Evope u Ningbou, kom prisustvuju i predsjednici opština Petnjica, Gusinje i Herceg Novi.

Kako je saopšteno iz Vujanovićeg kabineta, on je iskazao najveće zadovoljstvo odnosima Crne Gore i Kine.

“Prije svega i najvažnije u saradnji sa partnerima iz Kine Crna Gora ostvaruje najznačajniji projekt u svojoj istoriji – autoput od obale do granice sa Srbijom koji je veza sa Centralnom i Zapadnom Evropom. Kineska EXIM Banka dominantno kreditira a auto put gradi ugledna kineska kompanija CRBC. Prvi i najteži dio puta će biti završen tokom naredne godine”, rekao je Vujanović.

Ukazao je i da je Univerzitet Crne Gore uspostavio sadržajno partnerstvo sa Institutom Konfuci, dajući izvrsnu priliku za saradnju u nauci i obrazovanju.

“Tradicionalna kineska medicina ima u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, Centar za liječenje na visokom nivou”, naglasio je bivši predsjednik.

Konstatovao je da napreduje saradnja na lokalnom nivou između Kine i država Srednje i Istočne Europe.

“Lokalna saradnja je od posebne vrijednosti i istaknuta je u gotovo svakom završnom dokumentu, smjernicama, usvojenim na Samitima 16 + 1, od 2012. do ove godine. U „Dubrovačkim smjernicama“ države učesnice Samita naglašavaju važnu ulogu lokalne saradnje u Mehanizmu 16+1”, naveo je Vujanović.

Crna Gora je, istakao je, ponosna na svoj doprinos takvom razvoju.

“Naš glavni grad Podgorica bio je domaćin vrlo uspješnog Drugog foruma gradonačelnika gradonačelnika 16 + 1, održanog u septembru 2017. godine. Prepoznata su i dogovorena ključna načela i prioriteti za unapređenje saradnje između glavnih gradova, gradonačelnika i predstavnika svih glavnih gradova Mehanizma 16+1 uz usvajanje Zajedničke deklaraciju”, rekao je Vujanović.

Naglasio je da je, između ostalog, dogovoreno da će glavni gradovi doprinjeti unapređenju uzajamno korisne saradnje na području kulture, turizma, obrazovanja, sporta i tradicionalne kineske medicine, daljem podsticanju urbanog zelenog razvoja kroz poboljšanje energetske efikasnosti i unapređenje zelenog turizma, ohrabrenju glavnih gradova da razmjenjuju iskustva u upravljanju zaštitom životne sredine, pročišćavanju otpadnih voda, izgradnjom zelenih površina, kontrolom kvaliteta vazduha, javnom prevozu i drugim područjima, kako bi se obezbijedio kvalitetan život građane, podsticanju medijske saradnje i produbljuvanju dijaloga u kulturi.

“Važno je naglasiti da je na ovom značajnom sastanku u Podgorici održan i Poslovni forum na kojem je potpisano deset sporazuma o saradnji. Potpisani sporazumi su osnova za daljnje podsticanje investicijskog potencijala na području obrazovanja, industrijske proizvodnje, prerade, energije, zaštite životne sredine, prometne infrastrukture, turizma i poljoprivrede”, podsjetio je.

Kako je kazao, produbljujemo i širimo saradnju na lokalnom nivou koja će donijeti vidljive koristi za sve građane.

“Crna Gora i svi naši gradovi i dalje će tome biti posvećeni”, zaključio je Vujanović.

Send this to a friend