Politika

Vujanović na samitu u Južnoj Koreji

Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvuje na „Svjetskom samitu 2020 – međuzavisnost, zajednički prosperitet i univerzalne vrijednosti“, koji se održava u Seulu, u Južnoj Koreji. Pokrovitelj Samita je Federacije za univerzalni mir (UPF), međunarodna nevladina organizacija sa specijalnim statusom pri Ekonomsko-socijalnom savjetu UN-a, koja kroz univerzalnu vrijednost mira i dijaloga daje izuzetan doprinos rješavanju otvorenih medjudržavnih, medjetničkih i medjuvjerskih pitanja.

Vujanović je učestvovao na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu, kroz Balkansku mirovnu inicijativu, pokrenutu od UPF-a. Pored njega su panelu, čiji je moderator bio raniji američki ambasador Kristofer Hil, učestvovali predsjedavajući UPF-a za Evropu i Srednji istok Kacumi Ocuka, raniji predsjednici Albanije Alfred Mojsiu i raniji predsjednik njene Vlade Vilson Ahmeti, raniji generalni sekretar NATO-a Anders Rasmusen, bivši predsjednik Vlade Švedske Karl Bild, predsjednik beogradskog Foruma za strateške studije i raniji poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Neven Cvetičanin i predsjednik Foruma za evropske napredne studije iz Francuske Emanuel Dupuj.

Vujanović je najprije zahvalio UPF-u na inicijativi koja prepoznaje važnost mira na Zapadnom Balkanu. Napravio je retrospektivu ratnih sukoba na Balkanu iz XX vijeka i to od dva balkanska preko dva svjetska do posljednjeg u dezintegraciji bivše Jugoslavije i podsjetio na konstruktivnu ulogu Crne Gore.

Ocijenio je kroz evroatlantske integracije – sa Crnom Gorom i Albanijom, kao članicama, Sjevernom Makedonijom koja će to uskiro biti, Srbijom i Bosnom i Hercegovinim, koje su u NATO-vom Partnerstvu za mir i Kosovom koje želi to članstvo, da su stvoreni uslovi za trajni mir. Na kraju je zaključio da bi u definisanju buduće saradnje, ali i rješavanju opterećujućih pitanja iz prošlosti trebalo imati međusobnog razumijevanja, poštovanja različitosti uz njegivanje dijaliga kao osnovnog instrumenta za ostvarivanje ovih ciljeva

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jelena
Gost
Jelena

Mislim da gospodja sudija upravlja sa svim desavanjima u porodici.

glibo u majbah
Gost
glibo u majbah

Đe je MANS, da vidimo ko plaća ovome brčkanje po svijetu?

Pjer
Gost
Pjer

E neka je vala
Mada ne razumijem sta ce ontamo

Pero
Gost
Pero

Ja mislio da nam je ovaj saso sa grbace a on ponovo se privuko kasiii. Gori je navadnik no krvnik

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

ko placa troskove ….penzioner i izdajnik koga predatavlja koju himnu

Send this to a friend