Politika

Vujanović u Rigi: Članice EU ne smiju da izgube svoju prepoznatljivost

Svaka država treba da doprinese različitosti i da ne ometa funkcionisanje Evropske unije, a članice ne smiju da izgube svoju prepoznatljivost, koju bi ugrozila jaka administracija uz odricanje od suvereniteta. Zato EU ne treba da jača u smislu prerastanja u jednu državu, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Rigi na panelu o budućnosti Evropske Unije.

Kako je saopšteno iz kabineta bivšeg predsjednika, Vujanović je istakao da moramo sagledati razloge i ciljeve osnivanja Unije, instrumente djelovanja i vrijednosti koje je postigla, da bi dali odgovor na pitanje da li EU može i treba da postane zajednička država.

“EU je osnovana nakon Drugog svjetskog rata da bi se stvorili uslovi za trajan mir. Potreba pomirenja i stabilnosti bila je nužna i krajnje opravdana tragičnim posledicama najvećeg globalnog rata u istoriji čovječanstva. Zato je ideja osnivanja EU plemenita i od najveće istorijske vrijednosti”, naglasio je bivši predsjednik.

Ciljevi osnivanja EU su, podsjetio je, postizanje trajnog mira i stabilnosti, koji treba da se obezbijede uspostavljanjem novog poretka, utemeljenog na zajedničkim interesima i sporazumima koji će jačati vladavinu prava i jednakost među svim državama i građanima.

“Zato je EU utemeljena u jednakom interesu svih njenih članica, ali i u jednakom interesu svih njenih građana. Jednakost i zajednički interes su nesumnjivi temelji EU. Instrumenti za ostvarivanje ciljeva EU su u jedinstvenom unutrašnjem tržištu, slobodi kretanja unutar EU, unutrašnjoj sigurnosti građana EU i njena zajednička spoljna i odbranbena politika. Sve je to iskazano jasno i ubjedljivo kroz Moto EU – Ujedinjeni u različitosti”, naveo je Vujanović.

Kako je kazao, ako sagledamo razloge i ciljeve osnivanja EU i vrijednosti i efektnost instrumenata u ostvarenju tih ciljeva, možemo konstatovati da je EU kapitalno značajna vrijednost čovječanstva koja mora da se dalje proširuje, jača i potvrđuje svoje vrijednosti.

“Zato ona mora imati i svoju izvjesnu budućnost i trajanje. Od Šumaherove Deklaracije iz 1950. godine, preko Pariskog ugovora iz 1951. godine do Lisabonskog sporazuma iz 2007. godine potvrđeni su temeljni ciljevi i vrijednosti EU”, ukazao je nekadašnji predsjednik Crne Gore.

Danas, rekao je, EU predstavlja više od sedam odsto svjetske populacije, realizuje oko 20 odsto svijetske trgovine i ostvaruje oko 25 odsto svijetskog BDP.

“Istovremeno obezbjeđuje više od 50 odsto globalne humanitarne pomoći i više od 60 odsto razvojne pomoći. Jednom riječju, EU je globalno moćna i globalno vrijedan partner, čija perspektiva mora da bude samo u očuvanju i daljem jačanju. I za jedno i za drugo neophodno je da se EU proširuje. U ostalom proširenje EU je jedan od temeljnih principa ove unije”, naveo je Vujanović.

On je istakao da se brojna otvorena pitanja i izazovi mogu i moraju rješavati uz proces proširenja.

“Proces proširenja ne može usporiti njihovo rješavanje. Naprotiv, proces proširenja može da ubrza i osnaži ustrojstvo i veću stabilnost EU”, naglasio je.

Vujanović je kazao da je ubijeđen da budućnost EU nije u jačanju administracije EU, uz mogućnost stvaranja zajedničke države.

Osvrnuo se i na one koji žele članstvo u EU i žele da se to desi što prije.

“Izvjesno je da ne mogu sve članice da imaju isti uticaj. Jednako ni istu odgovorniost. Ali svi treba da daju svoj doprinos EU i sačuvaju njene prepoznatljivosti. Upravo da bi se sačuvala i vrijednost Motoa EU Ujedinjeni u različitosti”, zaključio je Vujanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ziva neistina
Gost
Ziva neistina

“Saopsteno iz kabineta bivseg predsjednika” je li to neka nova funkcija? Bivsi predsjednik predstavlja koga?

Selendra
Gost
Selendra

Uze mi komentar. Ici u sluzbene posjete i sastanke sa zvanjem “bivseg …..(bilo sta)” je prilicno neozbiljno.

Send this to a friend