Politika

Vujović: Crnoj Gori potrebna stabilna politička Vlada

Crnoj Gori je potrebna stabilna politička Vlada ozbiljnih građanskih političkih subjekata koja će državu da vrati u okvire elementarno pristojnog funkcionisanja, ocijenio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV.

Dodaje da je stepen neodgovornosti, sebičnosti i nedoraslosti onih koji bi trebalo da se dogovore oko formiranja Vlade toliki da, “bez obzira na to što tim partijama upravljaju centri sa strane, oni su do te mjere nesposobni da ni te naloge nijesu u stanju da izvrše”.

“Porazno je za crnogorsku javnost što mogu da vide svakodnevno kako se ti subjekti ponašaju u situaciji apsolutne političke, ekonomske, socijalne i bezbjednosne destabilizacije”, ističe Vujović.

Neodgovornost

Nepostizanje dogovora većine koja je pobijedila na izborima 30. avgusta 2020. Vujović karakteriše kao neodgovorno, neozbiljno i nedoraslo djelovanje u aktuelnom političkom trenutku.

“Imamo cirkus koji gledamo dva do tri dana, gdje apsolutno nema nikakvog principa i očigledno je svrha svih tih sastanaka ko će se bolje pozicionirati i u tom smislu smo čuli tragikomične predloge. Na stranu to što DF očigledno koordinira čitav taj proces, koji je sam po sebi katastrofalan za sve one koji sebe smatraju građanskim partijama, ali mislim da je opšti utisak frapantna neozbiljnost i da se građani zapitaju u kakvoj državi živimo kada postoji mogućnost da takvi opet formiraju Vladu”, navodi Vujović.

Kada je riječ o konsultacijama, iznenađujuće je, kaže, koliko određeni predstavnici partija nijesu u stanju da im se odazovu i ispoštuju elementarnu ustavnu proceduru.

“Prije šest mjeseci lider GP URA je dobio mandat od Đukanovića, a mjesecima prije toga se nije odvajao od Đukanovića. Više je bio sa pregovorima sa njim nego sa svojima iz partije, vršio vlast tri mjeseca zahvaljujući DPS-u. Čitava politika Abazovića je do te mjere delegitimizovana, da nema dana kada Abazovića ne možete uhvatiti u nekoj neistini. Građani dobro vide da je epilog toga srozavanje svega, prvenstveno institucija i političkog sistema”, ocjenjuje Vujović.

Pravda je spora, ali dostižna

Vujović naglašava da nadležni moraju preuzeti odgovornost za dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra, navodeći da uskoro očekuje da izvještaj unutrašnje kontrole bude formalizovan.

“Mislim da će taj izvještaj unutrašnje kontrole konstatovati ono što je vidjela čitava crnogorska i međunarodna javnost i što je bio okidač za raspad one prve, klerikalne i apostolske vlade koje su tvorile partije nakon 30. avgusta”, kaže Vujović.

Očigledno je, dodaje, da je policija prekoračila ovlašćenja, bacajući šok bombe, prekomjerno upotrebljavajući suzavac i sve protivzakonite mjere koje je preduzela.

“Pravda je spora, ali dostižna. Čekali smo godinu dana. Građani su mogli da vide kako je reagovala policija, sjećamo se i onih neistina oko bacanja molotovljevog koktela, sve je to bio lanac komandi van Crne Gore, tačnije u Beogradu”, pojašnjava Vujović.

Velikosrpska politika

Prema riječima Vujovića, Crkva Srbije i njeni velikodostojnici u kontinuitetu nastoje kompromituju našu državu.

“Zbog toga imamo ovu regresiju u Crnoj Gori – nacionalističku i velikosrpsku politiku koja je juče kulminirala frapantnom izjavom Porfirija koji suštinski legitimizuje politiku razbijanja država i promjene granica. Crnogorski građani treba da znaju da na takvoj ideji Porfirija o mijenjanju granica i Joanikija o komplotu ustaško-komunističkom leži priča o političkim promjenama i osvježenju od 30. avgusta”, smatra Vujović.

Suština te politike je, dodaje, da se destabilizuje i dezintegriše region.

“To će se najbolje po planovima te politike najbolje uraditi tako što će se destabilizovati Crna Gora i BiH, velikosrpski projekat upakovan u novu formu”, poručuje Vujović.

Napadi na medije skandalozni

Sagovornik Gradske RTV ističe da je postupanje odlazećeg premijera prema medijima skandalozno, ocjenjujući da je kao prvi čovjek vlade trebao da ima senzibilitet prema slobodnim medijima i njihovom pravu da kritikuju njegove postupke.

“Takvo postupanje je primjereno autoritarnim režimima, a ne zemlji koja treba da uđe u EU. Abazović svakoga etiketira da je povezan sa organizovanim kriminalom i korupcijom, dok je on za sada jedini političar za kojeg postoje indicije i indirektni dokazi o bliskim vezama sa kriminalnim klanom”, navodi Vujović.

Takvo postupanje prema medijima je, upozorava, legitiman poziv nekome ko je sklon nasilnom ponašanju da ugrozi bezbjednost novinara.

Očekuje pobjedu pokreta “Svi za naš grad”

Od lokalnih izbora, kaže, očekuje pobjedu pokreta “Svi za naš grad”.

“Izbori u Podgorici su na neki način i paradržavni i to je bio poziv svim konstituentima da se okupe u građanski i evropski savez, za odbranu elementarnih civilizacijskih vrijednosti grada i države. Crna Gora se od 2006. nije nalazila u poziciji da je ozbiljno ugrožen fundament njenog postojanja”, dodaje Vujović.

Ističe da je gradska vlast u glavnom gradu u posljednje četiri godine uradila odličan posao.

“Gradonačelnik je bio posvećen obavezama iza kojih stoje rezultati i to su opipljive stvari koje ne može negirati ni politički neistomišljenici”, zaključuje Vujović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stasa
Gost
Stasa

Svi gradjani nezavisni i normalni koji jedva prezivljavaju i kojima se svakim danom umanjuje standard na sve nacine da otvore dobro oci i vide ko je za nas makar nesto ucinio i pomogao nam

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sasvim moguće,ali to niste vi,a još manje ili bolje reći nikako dps.

Send this to a friend