Politika

Vujović: Partnerstvo sa DF-om vodi u mrak devedesetih

Ivan Vujović

Dva su načina da Crna Gora izađe iz političke krize – novi izbori ili izbor nove Vlade. Oba su legitimna, a u SDP-u smatraju da u izboru načina izlaska iz krize treba voditi računa o interesima građana Crne Gore. To je, u intervjuu za Dnevne, kazao generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

Smatra da je Crna Gora toliko politički i institucionalno izranjavana, kako djelovanjem bivše vlasti, tako posebno tokom posljednjih godinu dana, da više zaista nema vremena za čekanje.

“Platforma opozicije za građansku i evropsku Crnu Goru kroz politički dijalog je upravo na fonu pokušaja uspostavljanja vrijednosnih političkih partnerstava. Vjerujem da u politici strateška partnerstva moraju da se grade na bazi saglasja oko strateških pravaca razvoja države i društva i da je to jedini smisleni politički pristup”, kazao je naš sagovornik.

Vujovića smo pitali i da li SDP u Demokratama i GP URA vidi potencijal za saradnju, je li se promijenilo nešto u odnosu sa DPS-om od 2015, kada su njihova neslaganja kuminirala, te da li SDP ima jasan plan djelovanja za dalja zbivanja na političkoj sceni Crne Gore.

Prozivke unutar parlamentarne većine ne prestaju – dok se dio zalaže za ekspertsku Vladu, ostali traže rekonstrukcije. Više puta je saopšteno da su izbori posljednja opcija. Ko i zašto treba da se plaši eventualnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori?

Vujović: Postoje dva načina za izlazak iz ovakvog stanja – novi izbori ili izbor nove Vlade. Oba su legitimna, a mi smatramo da je u izboru načina izlaska iz ove krize prije svega potrebno voditi računa o tome šta su interesi građana ove zemlje. Ovu vlast je okupio samo animozitet prema bivšoj vlasti, a jasno je da ozbiljnu politiku ne možete graditi samo na platformi protiv nečega ako nemate vrijednosno vezivno tkivo i ukoliko nemate strateški pristup i dugoročne ciljeve.

Svako ko misli da bilo kakav dogovor i izlaz može biti realizovan kroz političko partnerstvo sa DF-om dodatno produbljuje ovako teško stanje i produžava opasan trend koji ovo društvo u konačnom može skupo da košta.

Izbori su svakako demokratsko rješenje kada imate ovakva stanja da Vlada toliko vremena nema parlamentarnu podršku, a od njih mogu da se plaše i, kao što vidimo, od njih bježe oni koji su zemlju doveli do potpune blokade i pravnog i institucionalnog haosa. To ide do te mjere da jedni druge pozivaju da se praktično zavjetuju da izbora neće biti prije 2024, pa i to samo po sebi dovoljno govori.

Suštinski mislim da je krajnje vrijeme za neke važne iskorake i da svi zajedno, radi budućnosti građanskog društva i evropske Crne Gore, spoznamo i sopstvene greške kojih uvijek ima u politici i, što je navažnije, zauzmemo pravi kurs.

Deset opozicionih stranaka pripremilo je politički dokument pod nazivom Platforma za građanski i evropski konsenzus kroz politički dijalog. Je li to okupljanje suverenističkog bloka iz 2006. i da li je svojevrsna priprema za naredne parlamentarne izbore?

Vujović: Platforma opozicije za građansku i evropsku Crnu Goru kroz politički dijalog je upravo na fonu pokušaja uspostavljanja vrijednosnih političkih partnerstava. Vjerujem da u politici strateška partnerstva moraju da se grade na bazi saglasja oko strateških pravaca razvoja države i društva i da je to jedini smisleni politički pristup.

Crna Gora je toliko politički i institucionalno izranjavana, kako djelovanjem bivše vlasti, tako posebno tokom posljednjih godinu dana, da više zaista nemamo vremena za čekanje. Neophodan nam je obnovljeni evropski zamah, kako bi Crna Gora ponovo bila uspješna priča iz tradicionalno turbulentnog regiona Zapadnog Balkana i kako bi kao takva opet bila činilac ukupne regionalne stabilnosti.

Danas smo, zahvaljujući ovakvoj vlasti, percipirani kao problem i kao zemlja čija su strateška opredjeljenja upitna, što je gledano iz ugla naših međunarodih partnera problem ne samo zbog Crne Gore već i zbog ukupnog regionalnog konteksta.

Iz DPS-a je poručeno da postoji potencijal za moguću saradnju sa Demokratama i GP URA. Vi ste Vladu, koju su podržale te partije, više puta optužili da je izdajnička – zbog Zakona o slobodi vjerosipovijesti, događaja na Cetinju, prepisivanja Cetinjskog manastira na SPC…Je li Vama saradnja sa njima prihvatljiva?

Vujović: Nama je saradnja prihvatljiva isključivo na bazi programskih principa i dosljedne privrženosti svim elementima državotvorne politike i poštovanja Ustava Crne Gore.

Naš pristup u SDP-u je vrijednosni – mi vodimo politiku kako bismo realizovali neke važne ciljeve i naše programske principe. Ne bavimo se politikom da bismo apriori bili protiv nekoga i nečega ako taj neko prihvati da bude dio vrijednosnog sistema kojega mi baštinimo.

Da nijesmo tako rezonovali, teško da bismo ostvarili ijedno od velikih, rekao bih, istorijskih dostignuća u ove dvije decenije. Na drugima je izbor da li će napustiti pogrešan pristup i partnere sa kojima Crna Gora može samo nazad u balkansku tminu, velikodržavlje i kleronacionalizam.

Mi smo se vodili uvijek ciljevima građanske, evropske i moderne Crne Gore koja razumije potrebe građana 21. vijeka, i nastavićemo tako da radimo i ubuduće.

SDP je izašao iz vladajuće koalicije 2015. godine. Osim “svađe” sa DPS-om, te godine je i dio SDP-a napuštio partiju i osnovao SD. Da li je za ovih šest godina promijenjeno nešto što je uslovljavalo vaša razilaženja?

Vujović: Mislim da je sada na javnoj sceni svima jasno ono što je SDP-u bilo jasno 2014. ili 2015. godine kada smo upozoravali da pogrešan način vladanja u koji se ušlo može da proizvede posljedice koje upravo danas gledamo. Mnogo toga je urađeno pogrešno i to je državu učinilo ranjivom, oslabilo njene institucije, rušilo povjerenje kod građana, proizvodilo nepravdu i ogroman socijalni jaz.

Pristup da se umjesto pravne države jača partija ili partitokratski sistem upravljanja morao je doći na naplatu. Naravno, daleko od toga da je SDP bezgrešan za sve vrijeme našeg boravka u vlasti, ali sam siguran da strateški nikada nijesmo griješili. Kako god, potrebno je da svi naučimo iz vremena iza nas i da izvučemo određene pouke zbog stabilnosti Crne Gore i građanskog društva u njoj.

Ponavljam, SDP je spreman na saradnju samo na programskim principima i na bazi jasnog diskontinuiteta sa brojnim pogrešnim praksama i politikama iz prethodnog perioda.

Ima li SDP jasan plan djelovanja ukoliko dođe do novih parlamentarnih izbora?

Vujović: SDP je svakim danom sve snažniji i sve više dobija na podršci političke javnosti. Zato, ne plašimo se provjere naše politike na izborima kada god oni bili. Crnu Goru moramo vratiti na pravi kolosjek iz kojega je izašla nakon 30. avgusta 2020. i to je cilj kojem smo trenutno maksimalno posvećeni.

Događaji na Cetinju nesumnjivo su uzdrmali Vladu, ali i doveli Crnu Goru na sami rub nestabilnosti. Kako biste ocijenili reakciju međunarodne zajednice na ta dešavanja i da li je 5. septembra država pokazala svoju silu ili svoju slabost?

Vujović: 5. septembar je bio, rekao bih, prekretnica u razumijevanju suštine procesa koji se dešava u Crnoj Gori, kada se to tiče naših međunarodnih partnera. Patriotska energija koja se iskazala toga dana na Cetinju pokazala je svoju nadmoć nad svima onima koji su toga dana željeli da ponize Crnu Goru i srozaju njeno nacionalno i državno dostojanstvo. Belveder je ponovo kao i krajem 30-ih prošlog vijeka prkosno stao u odbranu prava, časti, slobode Crne Gore. Tada, na braniku crnogorskog imena kojega je Karađorđevićeva tamnica naroda htjela da urniše, a ovoga septembra na braniku od fantomskog projekta “srpskog sveta” koji je opet kao i 90-ih htio da zgazi i obezliči Crnu Goru.

Preživjela je Crna Gora sve sile i okupacione naume u ovih više od milenijuma časnog trajanja, pa će i ove današnje farsične reprezente jedne naopake i retrogradne ideologije, koja je do srži ogoljena i u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Cetinje je, sa druge strane, primjer jednog od mnogih gradova koji se nijesu naročito razvijali ni za vrijeme prethodne vlasti, ali ni one čiji je SDP bio dio. Bira li Crna Gora između onih koji su doveli Cetinje u, kako mnogi smatraju, nezavidan ekonomski položaj i onih koji su ga zasuli suzavcem 5. septembra?

Vujović: Ni oni koji su ga zasuli suzavcem i pokušali da ga ponize 5. septembra, ni oni koji ga neuspješno vode više od deceniju ne zaslužuju podršku građana Prijestonice. Građani imaju čist i neupitan izbor – listu SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje.

To je jedina brana da nas više nikada ne bi zasipali suzavcima i šok bombama, ali da počinemo i od zasipanja lažnim obećanjima zbog kojih je Cetinje danas mjesto iz kojeg se nepovratno odlazi. SDP na lokalne izbore izlazi u okviru šireg partijsko-građanskog koncepta, u kojem se pored partijskih kadrova okupio značajan broj uglednih Cetinjana – nestranačkih ličnosti. To je garancija za uspjeh jer Cetinje iz ovakvog stanja može izvući samo sinergija svih progresivnih i stručnh potencijala, kojega Cetinje ima u mnogim časnim i stručnim ljudima u partijama, ali i van njih.

Send this to a friend