Politika

Vujović: Vlada sprema izborni inžinjering

Zlatko Vujović

Vlada Crne Gore sjutra bi trebalo da razmatra Prijedlog Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. Istovremeno, na sjutrašnjoj sjednici na dnevnom redu naći će se i nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivalista i boravista, saznaje Gradski radio.

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da je za sticanje crnogorskog državljanstva, pored ostalog neophodno da lice u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina prije podnošenja zahtjeva.

Izmjene koje Vlada Crne Gore planira podrazumijevaju da se rok sa deset godina smanji na pet, i da lice koje je dobilo državljanstvo nakon dvije godine stekne rezidencijalni uslov za ostvarivanje biračkog prava. Analize pokazuju da bi izmedju 13 i 15 hiljada građana, shodno izmjenama postojećeg Zakona, steklo uslov za podnošenje zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo.

Politički analitičar, Zlatko Vujović ocijenio je za Gradski radio da bi smo ovim izmjenama dobili izborni redizajn biračkog tijela i pokušaj da se utiče na naredne izbore kroz politiku davanja državljanstva.

„Jasna je namjera Vlade da utiče kroz imjene Zakona o državljanstvu na promjene u biračkom tijelu, tj. da se poveća krug lica sa državljanstvom koji uz to već imaju prebivalište u Crnoj Gori. Samim tim bi ti građani, strani državljani u tom trenutku, stekli biračko pravo i glasali na narednim parlamentarnim izborima. Dominantno, riječ je o ljudima iz država koje su dosta liberalne, konkretno iz Srbije”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, to znači da ti građani čak i ako dobiju otpust iz srpskog državljanstva, dan nakon dobijanja crnogorskog mogu ga ponovo dobiti pod uslovom da se nacionalno izjasne kao Srbi.

“Nema institucialnog načina da se ti podaci uporede, budući da Srbija to odbija”, istakao je Vujović.

Analize pokazuju da bi broj crnogorskih državljana koji bi iz biračkog spiska bio brisan odjavom prebivališta po službenoj dužnosti mogao biti 40.000. Vujović smatra da građani koji žive u inostranstvu i imaju inostrano boravište po Ustavu Crne Gore imaju pravo na crnogorsko državljanstvo.

„Plan je da se iz biračkog spiska uklone naši crnogorski državljani sa legalnim boravištem u inostranstvu. Istovremeno, lica sa nezakonito stečenim dvojnim državljanstvom ostaju u biračkom spisku i dobijaju pravo glasa. Riječ je o pokušaju izbornog inžinjeringa. S jedne strane uvozimo nove birače, a s druge brišemo one za koje sumnjamo da će svoj glas dati sadašnjoj opoziciji. U ovom slučaju najviše stradaju glasači manjinskih naroda, za koje se pretpostavlja da nikada neće glasati za aktuelnu vlast“, naglasio je politički analitičar.

Nema sumnje da bi navedene izmjene uticale na demografsku struktru stanovništva Crne Gore, a time i na rezultat predstojeceg popisa stanovnistva. Drugim riječima, Crna Gora bi na ovaj način trajno izgubila postojeće državne i političke atribucije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milos
Gost
Milos

Narod je trazio da srbi vladaju Crnom Gorom. Trazio je da bude srpska drzava. Trazili i gledajmo. Dps je bio los ali drasticno najbolji od ostalih

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Krajnje opasan plan, nedaj Boze da se realizuje, Crna Gora bi nestala brzih dana.

Luka
Gost
Luka

Nikako.I to sve rade bez društvenog dijaloga i uključivanja EU.Kao da su sami.

Sale
Gost
Sale

Ko zivi u CG neka glasa, ko ne zivi neka je ziv i zdrav tamo gdje je odabrao.

Lovcen
Gost
Lovcen

I stari i mladi svi ispred Vlade dodje li do ovoga!

Limenka
Gost
Limenka

A sto je bilo sa gradjanima koji zive van CG a glasaju kod nas?
Ovi sto su na svake 4 god dolazili carter letovima iz Luksemburga, Italije, Njemacke, Amerike… da glasaju za DPS, jeste li nekad pominjali to gospodine Vujovicu?

ВукКараџић
Gost
ВукКараџић

Ovome samo finansije treba ispitati.

Mickey
Gost
Mickey

Dje je MANS? Ima li ih dje?

Njegoš
Gost
Njegoš

Znači Crnogorcima se oduzima pravo glasa!! To neće proći! Treba Crnogorcima omogućiti pravo glasanja đe god se nalaze, a ne oduzimati! To je ta svetosavska naopaka politika koju pokušavaju da sprovedu u CG.

Tivat
Gost
Tivat

Zar lično ti nisi pričao da je 1.000 glasača u NK sa pravom glas u Srbiji i da se to treba malo iz spiska.. E sad će da kuću i te i ostale

Joj,majko moja
Gost
Joj,majko moja

Ne brini Dritan i Suada će da glasaju kao i onaj treći a tu je i Bečić !

Anonimous
Gost
Anonimous

Kako Vlada može biti zakonodavac. To mora prvenstveno biti Skupština? I to bez rasprave? Pa ovi su gori od DF-a.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Sprema se otvorena veleizdaja! Ovo neče proći mirno! Svetosavska Vlada nas vodi ka nemirima!!

Naroz
Gost
Naroz

Treba napomenuti još jednu važnu činjenicu, ti ljudi koje Krivokapićeva Vlada želi da ukloni iz biračkog spiska, šalju u Crnu Goru izmedju 500 i 700 miliona eura, i da nesrazmjerno više u odnosu na ostale gradjane doprinose njenom razvoju…

Jovo Pg
Gost
Jovo Pg

Ako usvoje odluku treba citavu Cg blokirati.

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Pa,dolje Vladaa!!

Send this to a friend