Politika

Vukadinović: DF neće rušiti Vladu jer ima paničan strah od povratka DPS na vlast

Vukadinović

Demokratski front neće rušiti Vladu, jer imaju paničan strah od povratka DPS na vlast, pogotovo poslije rezultata u Nikšiću. Plaše jedni druge pričom o rekonstrukciji Vlade, a ne o padu i novim izborima, jer se novih izbora boje više nego bilo čega, ocijenio je za Dnevne novine politički analitičar Srđan Vukadinović.

Podsjetimo, iz DF-a su poručili da neće glasati ni za jedan zakon u Skupštini dok se ne usvoje tužilački zakoni, o kojima je Venecijanska komisija dala negativno mišljenje.

Komentarišući najave u vezi sa rekonstrukcijom Vlade, Vukadinović podsjeća na izbore u Nikšiću, navodeći da je izborni rezultat koalicija “Za budućnost Nikšića” i “Mir je naša nacija” djelovao porazno po njih, iako imaju većinu u tom gradu.

“Na jednoj strani, nisu očekivali stabilnost DPS-a, koja je dobila više glasova, a očekivao se pad. DF je pao u Nikšiću za desetak procenata u odnosu na parlamentarne izbore. Došlo je do preslaganja u vladajućoj koaliciji, jer Crkva i premijer više nisu sa DFom, već sa Demokratama. To je bila inicijalna kapisla, koja je dovela do nerazumijevanja i protivrječnosti u aktuelnoj Vladi, prije svega DF, koji smatra da da je najviše oštećen i da je najviše doprinio tročlanoj koaliciji u avgustu”, navodi Vukadinović.

Vukadinović kaže da je premijer Zdravko Krivokapić neiskusan čovjek u politici.

“Kada nemate isksutvo, rutinu i znanje za političke poslove, dešava se lutanje od jedne do druge strane i pravljenje faulova nezamislivih za jednog premijera. On je pod velikim pritiskom, na jednoj strani su Demokrate i Crkva, na drugoj DF, a na trećoj ambasade. Tako je Krivokapić u lutanjima, koliko juče, smatrao da nema potrebe za rekonstrukcijom Vlade. Sad kad je vidio da DF traži usvajanje tužilačkih zakona, bez obzira na mišljenje VK, pokušava da ih odobrovolji nuđenjem pozicija u njegovom kabinetu. Nek se ne boji, neće ni PzP, ni DF pokrenuti pitanje smjene Vlade, jer znaju da nikada više neće i ne mogu imati takvu poziciju”, kaže Vukadinović.

Prema njegovim riječima, Krivokapić je svjestan da će se pod pritiskom DF-a tužilački zakoni naći na dnevnom redu Skupštine, uprkos negativnom mišljenju Venecijanske komisije.

“Krivokapić pokušava da dobije vrijeme, da ojača i dobije nove pristalice. Nudi različite rekonstrukcije Vlade. Pitanje je da li će DF sve to prihvatiti, ukoliko tužilački zakoni ne budu usvojeni”, smatra Vukadinović.

Vukadinović kaže da Crna Gora ulazi u period parlamentarne krize kakva nikada nije bila u prethodne tri decenije.

“Tako to biva kad se Vlada formira na nedemokratskim principima, kada ne oličava rezultate izbora, kada četiri poslanika i medijski tajkuni diriguju Vladom i kad hoće da upravljaju iz sjenke, kako bi ostvarli svoje interese. Ukoliko se ovakvo stanje nastavi, Crna Gora će doživjeti stagnaciju na mnogim nivoima. Pitanje je hoće li biti usvojen budžet, koliko će još ljudi izgubiti život zbog pandemije i koliko će privreda sve ovo platiti po završetku turističke sezone”, kaže Vukadinović.

On ističe da su aktuelna dešavanja test za pobjedničku koaliciju, koja je “heterogena i nerazumna u svakom pogledu”, te da se poslije “rašomonijade u vladajućoj koaliciji”, postavlja pitanje šta će uslijediti i kako će se parlamentarna kriza razriješiti.

“Ključno je da li će Crna Gora baštiniti evropske vrijednosti ili tradiciju retrogradnih političkih ideologija koje je Evropa davno porazila i o kojima ima jasan stav. Važno je hoće li Crna Gora biti okrenuta prošlosti, nesigurnosti, ostrašćenosti, revanšizmu ili ozbiljnom rješavanju problema i budućnosti. Više je za očekivati da će ona i dalje ići u konflikte”, smatra Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, Crna Gora sa aktuelnom vlašću klizi u retrogradnu politiku, u dešavanja zbog kojih će izgubiti povjerenje EU, NATO saveza, i ostalih EU partnera, gdje će oni, kako navodi, sve što dođe iz Crne Gore gledati “pod dvostrukom lupom”.

Vukadinović kaže da je aktuelna vlada za tri mjeseca izgubila povjerenje spoljnih partnera.

“To povjerenje se veoma lako gubi, a sticalo se godinama”, ukazuje Vukadinović.

Navodi da su građani izgubili povjerenje u rad Vlade.

Prema njegovim riječima, najveći problem nijesu Krivokapić, DF, SPC, već GP URA “koja radi mnoge stvari koje su u suprotnosti sa interesima Crne Gore” .

Izbori u Nikšiću značajan impuls proevropskim snagama

Vukadinović kaže da su izbori u Nikšiću bili značajan implus snagama koje su proevropske, za Crnu Goru, za vođenje samostalne politike, bez miješanja drugih država.

Navodi da Nikšić nije i ne može biti lakmus papir, jer u tom gradu nema manjina.

“Manjine su ogledalo i slika Crne Gore. Ako se u Nikšiću pokazao dobar rezultat, onda je za očekivati da će u mješovitim sredinama to biti kohezivno tkivo koje će dati još bolji rezultat. Probudile su se crnogorske patriotske snage, koje Crnu Goru doživljavaju kao svoju i baštine crnogorsku tradiciju. Ranije su bili dosta uspavani i vodili salonsku politiku. Osokoljeni rezultatima u Nikšiću manifestuju ono što je nekad manifestovala SPC sa svojim litijama. To pokazuje samouvjerenost, želju da se što prije dođe do državnih izbora i da se na njima promijeni rezultat, koji sigurno više neće biti takav kakav je bio”, kaže Vukadinović.

On je rekao da građani Crne Gore koji su odani državi više neće nasjesti na pokrete koji se formiraju kao treći put, “put između DPS i nacionalizma”, nego će dobro razmisliti kome će dati glas.

Vukadinović ocjenjuje da će koalicije koje su osvojile većinu u Nikšiću početi da jedne druge optužuju zašto nijesu prošli kako su očekivali, zašto je došlo do preslaganja pobjedničke koalicije.

Ovo će, kako navodi, biti period optuživanja šta su uradili jedni, a šta drugi.

“Izlaze na vidjelo mnoge mračne strane. Koliko do juče, optuživali su DPS za fantomske birače, a sada se vidi da je, kada njima to odgovara, bilo skoro 1.000 birača, koji imaju dvostruka prebivališta. Umjesto da sređuju biračke spiskove koji su, po njihovom mišljenju, bili glavna kočnica njihovih neuspjeha, oni ne rade ništa, već ih popunjavaju pristalicama iz Srbije i Republike Srpske”, kaže Vukadinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sanya261
Gost
sanya261

Naravno da ce DF imati strah od ponovnog vracanja DPS-a kad su odbaceni od strane Zdravka Krivokapica, a ujedno i najveci neprijatelji DPS-a. Sva sreca pa je DPS miljama daleko od povratka na vlast.

Hamzo
Gost
Hamzo

Koalicija oko Dps-a i satelita, je osvojilan3,5% glasova manje nego u avgustu….Ne.može se društvenjak baviti matematikom

Kostadin
Gost
Kostadin

Samo opušteno, DPS ne treba da vodi računa šta će biti sa vladom, oni neće zadugo opet biti njen dio, svakako.

Невоља
Gost
Невоља

Не боји се ДФ повратка ДПС-а на власт већ немају потребе да руше Владу која ће пре или касније морати да прихвати све што они траже, само гледајте.

Nikad vise Dps
Gost
Nikad vise Dps

Mislim da ovom covjeku niko ne vjeruje u ovo sto prica.

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Ovo je onaj analiticar koji je 30.8 vidio apsolutnu Dps vlast na izborima. Sad dobiju par stotina glasova manje u NK, i on vidi da se neko probudio. Dps nije evropska politika, EU uzvjestaji godinama to pokazuju.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

U Df su sve same kukavice.

Milos
Gost
Milos

Zamislite crnogorca koji glasa URU i Demokrate. Sklop koji trazi ovakve promjene? Za DF znamo da su srpski nacionalisti pa nam je to postalo normalno

sramno@blam.vas
Gost

nema srece odje bi poslije treceg svjetskog

Supermario
Gost
Supermario

U kosku 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Apsolutna istina!

Losa droga
Gost
Losa droga

A Milo ti je imao rutinu i iskustvo kad je postao premijer? Pa se ucio po nama 30 godina,pa mislis da bi trebao jos???

By the Way
Gost
By the Way

Veze ti nemaš

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nema samo df nego i ura i ispovijesti….!!!!
Evo i zastave kradu od straha !

Send this to a friend