Politika DA LI ĆE IZMJENE ZAKONA O TUŽILAŠTVU DONIJETI CRNOJ GORI PREKID PREGOVORA SA EU

Vukadinović: Front ostaje u svojim rovovima, a Vlada se više ništa ne pita

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da treba očekivati da Evropska unija aktivira klauzulu balansa i zaustavi evropski put Crne Gore zbog najavljenog usvajanja novih zakona o tužilaštvu u Skupštini Crne Gore 18. februara, pišu Dnevne novine.

Vukadinović u izjavi za Dnevne novine kaže da najavljene izmjene Zakona o tužilaštvu i Zakona o specijalnom tužilaštvu govore da je Demokratski front i dalje u svojim rovovima i da se Vlada Zdravka Krivokapića više ništa ne pita.

“Bilo je jasno i nakon izbora 30. avgusta prošle godine, da su vladajuće koalicije neiskrene kada je u pitanju Evropska unija. Sadašnja vlast je na početku zamajavala međunarodnu zajednicu i javnost Crne Gore. Dobili su tada bezrezervnu podršku, toliku da je to bilo neshvatljivo. Teško je očekivati da se na primjer Demokratski front odrekne nekih svojih stavova i podrža članstvo u NATO, priznanje Kosova i ostale međunarodne aktivnosti, za koje su tvrdili da će ih promijeniti kada dođu na vlast. Demokratski front ostaje u svojim rovovima, a Vlada, Zdravko Krivokapić i ostali djelovi izvršne svlasti se više ništa ne pitaju. Tako će i o zakonu o tužilaštvu odlučivati poslanici DF-a, ali, siguran sam, sada i poslanici Demokrata, koji su se našli na udaru specijalnog tužilaštva”, kaže Vukadinović.

On ističe da radikalni potezi, koje planira da uradi Demokratski front, mogu dovesti do mnogih problema, a siguran je da niko u Briselu nije ni pomislio da je sadašnja crnogorska vlast spremna da ide toliko radikalno da čak ukine Specijalno tužilaštvo, i napravi neku novu instituciju samo zato što je neka partija nezadovoljna njihovim radom.

“Zbog toga je Crna Gora jasno upozorena i zato su su, vjerovatno, Krivokapić i ministar Vladimir Leposavić, tražili odlaganje usvajanja ovih zakona na 30 dana. Ukidanjem Specijalnog tužilaštva završava se priča o nekim djelima za koja su optuženi pojedini poslanici. Dok se uspostavi novo tužilačko tijelo proći će od šest mjeseci do godine dana i imaćemo vakuum koji nikako ne može doprinijeti proklamovanoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zbog toga me ne bi iznenadilo da Evropska unija, ako vlast ne bude povodom ovih zakona sarađivala sa njenim ekspertima, uvede klauzulu balansa”, kaže ovaj politički analitičar.

Vukadinović naglašava da Crna Gora klizi u jednu ozbiljnu krizu i EU može uspostaviti klauzulu balansa i to treba očekivati.

“To, opet, znači da će naše evropski put biti završen. Ako se EU odluči na ovaj potez trebaće nam mnogo vremena da odblokiramo naš evropski put, jer je ključ našeg prijema u EU borba protiv kriminala i korupcije. Vlast uvodi Crnu Goru u jedan loš proces iz kojeg se godinama nećemo iščupati, a do kraja avgusta prošle godine smo bili lideri u evropskim integracijama i prvi na listi za prijem u EU. Sada sumnjam da je bila i namjera vlasti da nas udalji od evropskog puta i približi dominaciji rusko srpskih snaga na ovom prostoru, što će, opet, biti vječiti problem, a Balkan zbog toga i dalje nepouzdan partner. Ovakve izmjene zakona nisu dobre za demokratiju i pokazuju pravo lice Vlade koja je nesigurna i uvijek na ivici pada. Možemo li očekivati ubuduće da Vlada, kada god poželi da napravi neke promjene koje njoj odgovaraju, ukine pojedine institucije? Nakon Tužilaštva uskoro se na dnevno redu može naći neki sud ili neka druga institucija. To EU neće tolerisati”, zaključuje Vukadinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ridikul
Gost
Ridikul

Ako uvedu klauzulu balansa nece ni obveznice moci prodati…panut ce u vodu 750 miliona….pa cete onda vidjet šibicari!

Vukota
Gost
Vukota

Dritone,i pad je let!
Reljaks!

Kostadin
Gost
Kostadin

Vlada će efikasnije raditi i biti produktivnija ako bude slušala predloge DFa.

Ćomi
Gost
Ćomi

Vukadinovićeva analitičnost je svima poznata, znamo kakve su mu procjene, koliko su precizne.

Limenka
Gost
Limenka

Ode on luk da sadi…
Da je vjecna…

PRAVDA
Gost
PRAVDA

Evropska Unija je aktivirala klauzulu balansa tokom poslednje dvije godine DPS vlasti. DPS nije radio ništa po pitanju poglavlja 23 i 24. Nije realno za očekivati da EU aktivira klauzulu zbog ovakve situacije, jer je nova vlast uradila više po pitanju evropskog puta CG za nekolika mjeseca, nego DPS od 2006. do 2020.

Markisa1
Gost
Markisa1

Ajde ti po terapiju dako progledas

sloboda33
Gost
sloboda33

Katnic i društvo treba da idu u zatvor.

sloboda33
Gost
sloboda33

Imao je kad SDT sa radi svoj posao,sad je vrijeme da polaže račune za svoj rad.Podrzavam DF u svom naumu da ih smijeni.

Local patriot
Gost
Local patriot

Đe je sad onih 80% građana što podržava EU,što se ne pobune

Evropa
Gost
Evropa

Pa to je cilj nove vlasti da nas Evropa potpuno izbaci iz sistema pregovaranja a da nas ovi nesrećnici uvedu u kolo sa Srbijom i Rusijom.

Dje si Dritane kuda plovi ovaj brod od Crne Gore.

Vuk
Gost
Vuk

To ne treba da tolerise slobodan gradjanin i pojedinac koji ima imalo svijesti a ne da cekamo Evropu.Treba da izadjemo na ulice i zaustavimo ovaj ambis.

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Istini na volju ima mnogo razloga da ljudi pokazu nezadovoljstvo, nova vlast svjesno ne radi nista na suzbijanju korone, da bi narod sprijecili da izadju na ulice.

Dom
Gost
Dom

A sjedi Vukadinovicu. Imao je ovaj Sdt vremena da pokaže je li za borbu protiv korupcije i kriminala. Ali kako će čovjek sam sebe hapsiti. To još nije zabiljezeno u istoriji.

Migo
Gost
Migo

A.Zdravka je front tu postavio, i njega i Dritona oni nemaju 3% glasača

Zdravko
Gost
Zdravko

Ja mislim da je ovo politicka igra Df i Dps jer i jednima i drugima odgovara ukidanje SDT jer ce tako svi predmeti iz proslosti zavrsiti u arhivi

Balijače
Gost
Balijače

Tražili ste izvolite .Doviđenja evropo,doviđenja CRNA GORO

Send this to a friend