Politika

Vukadinović: Retrogradne snage hoće nasiljem da preuzmu vlast u Nikšiću

Politički analitičar Srđan Vukadinović rekao je da je aktuelna situacija u Nikšiću zabrinjavajuća, i da prosrpske, kleronacionalne grupacije, koje su dobile 41 poslanički mandat na državnom nivou, sada u ovom gradu predizbornu kampanju vode bukom, galamom i incidentima.

“Kada sagledamo kako su radili u Pljevljima, Beranama, pa sada i u Nikšiću, sasvim je jasno da na djelu imamo retrogradnu politiku, koja hoće nasiljem da rješava stvari i koja misli da nasiljem može osvojiti Crnu Goru”, rekao je Vukadinović za Dnevne novine.

On smatra smatra da je politički događaj u Nikšiću možda i značajniji od parlamentarnih izbora od 30. avgusta.

“Izbori u avgusti su bili samo prvo poluvrijeme onoga što se mislilo dogoditi u Crnoj Gori. Nikšić je neuralgična tačka kada je u pitanju politička sudbina četiri grupacije DPS, “Za budućnost Nikšića”, GP URA i Narodnog pokreta”, smatra on.

Prema njegovim riječima, sve četiri grupacije, izuzev Demokrata, vrlo nelagodno dočekuju izbore, jer ostvareni rezultati mogu da odrede njihovu političku budućnost.

“Demokrate pokušavaju da se maknu od svih ekstremnih i nasilnih dešavanja. Mogu da ispadnu pobjednici tolerancije i mira u Crnoj Gori”, rekao je Vukadinović.

Kako kaže, izbori u Nikšiću su za DPS “biti ili ne biti”, jer moraju zadržati većinu, odnosno vlast sa tradicionalnim koalicionim partnerima.

“Ukoliko se to desi, onda se umanjuje značaj rezultata avgustovskih izbora, jer će oni biti signal za prijevremene državne izbore, gdje će DPS pokušati da povrati dominaciju u nekoj koaliciji”, rekao je Vukadinović, navodeći da su Nikšić i Podgorica lakmus papir za izbore na nivou Crne Gore.

On smatra da će, s obzirom da su izbori u Podgorici za dvije godine, Nikšić biti prelomna tačka gdje će svi provjeriti rezultate iz avgusta.

Ističe da, ukoliko DPS želi da povrati primat u Crnoj Gori, mora da osvoji Nikšić.

“Pobjednici na izborima u avgustu dobili su 5.000 glasova više od DPS-a. Oni nisu nenadoknadivi, već se, uz određeno političko djelovanje mogu vratiti. Tim prije što su među tim glasovima i glasovi GP URA, koji su očito prevarili svoje birače, jer se sada vidi da su najčvršći na braniku srpske desnice i da SPC i Srbija mogu ovo da rade zahvaljujući GP URA”, navodi Vukadinović.

On kaže da je za očekivati da se tih 5.000 glasova preliju nekom drugom.

“Ne moraju DPS-u, ali mogu onim strankama koje njeguju građanski diskurs i kojima je Crna Gora jedina domovina”, navodi Vukadinović.

Kada je riječ o pokretu “Za budućnost Crne Gore”, on smatra da dolazi do podjele u toj koaliciji, jer je formiranjem Narodnog pokreta Miodrag Daka Davidović oslabio tu koaliciju.

Ukoliko URA ne uđe u opštinski parlament Nikšića to će, smatra Vukadinović, biti kazna za sve što su radili poslije 30. avgusta.

“Glasovi koji su dati URI nisu glasovi za srpsku desnicu, upliv Srbije, već građanski glasovi, kojima je Crna Gora dominantna domovina”, kaže on.

Prema njegovim riječima, nije problem ni DF, ni SPC u Crnoj Gori.

“Oni imaju trećinu na državnom nivou. Veliki politički problem je GP URA, koja je prevarila svoje glasače i sada je prvi bedem odbrane srpskog klerofašizma i upliva Srbije u Crnu Goru”, rekao je Vukadinović.

Kada je riječ o napadima koji su se dešavali prethodnih dana u Nikšiću, Vukadinović navodi da je riječ o politici zastrašivanja i nasilja za koju njeni protagonisti misle da će im dati rezultate.

“Tom agresivnom nasilju, koje oni promovišu, DPS je odgovorila demokratskim putem, jer je mirno prepustila tranziciju vlasti. Tvrdim da je kojim slučajem DPS uzela 41 mandat u avgustu, mi bismo danas imali šatore po ulicama, proteste, kolone koje bi blokirale ulice Crne Gore, a koje bi organizovala ova grupacija. DPS je mislila da će mirnom tranzicijom vlasti dati primjer svojim protivnicima, koji su pobijedili sa jednim mandatom više, da i oni mirno prihvate promjene. Vidi se da od toga nema ništa, oni i dalje nastavljaju politiku nasilja, vrijeđanja, zaplašivanja, koju niko ne sankcioniše”, kaže Vukadinović.

Dodaje da tu politiku ne sankcionišu ni unutrašnji organi Crne Gore, jer je “rasulo” u UP i MUP-u.

On je rekao da bi međunarodna zajednica, prije svega oni koji daju podršku vladajućoj većini, morala barem deklarativno da osudi takvo ponašanje.

“Srbija će biti sve nervoznija i sve više će se uplitati sa nekim svojim protagonistima ukoliko shvati da neće moći dobiti Nikšić. Onda će izbori u Nikšiću biti početak kraja ove labave, heterogene većine i početak kraja ove vlade koja je nedemokratska, kleronacionalna i koja ne održava strukturu Crne Gore ni u kom smislu”, kaže Vukadinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mario
Gost
Mario

DPS i partneri ne bi trebalo da izgube Niksic. Srba ima 30% u Niksicu plus potezi ove vlade doprinose da vladajucoj koaliciji opada podrska posebno URI koja moze da promjeni ime u Srpski Gradjanski Pokret ili SURA.

Ретро је у моди
Gost
Ретро је у моди

У Никшићу има 70% ретроградних снага.

Marina
Gost
Marina

Super!!!
Kad se polusvijet u ovolikom broju obruši na suvereniste ja sam mirna !!!

PRAVDA
Gost
PRAVDA

14. marta DPS odlazi sa političkih klupa Nikšića

VrhLovcena
Gost
VrhLovcena

Retrogradni dps vladat više neće

Orli-Ban
Gost
Orli-Ban

Retrogradni Merkur je u znaku jarca, bojim se da za izbore u NK nećete dobro proći.

Milan
Gost
Milan

Bolje da ostanu ovi koje danas hapse😂😂😂

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Narod mora da shvati da smo mi još društvo koje nije došlo ni u”tinajdžersko doba,i da moramo vratit staru vlast ako mislumo da ne idemo unazad,barem do ulaska u eu.Sve drugo će bit katastrofa.

Mina
Gost
Mina

Dakle,mir u Crnoj Gori ce doci kada oslabe ektremne partije ,a to su DPS i DF.

Maxo
Gost
Maxo

Vukadinovicu otvoreno si se stavio na strain gubitnike ucis Kako trebA Pobjednicku koaliciji da nastupi na izborima Koji te normalno nece poslusati I vec si poceo da places and sudbinom Dps . Svi Koji I dalje na bilo Koji nacin dajete podrsku tok lopovskoj druzini Sami sebi pravite stetu zar ne vidite nema dana da se ne otkrije neka malverzacija… Više »

Баранин
Gost
Баранин

Ево га овај који је говорио да ће сигурно ДПС добити изборе 😂.

Njegoš
Gost
Njegoš

Pa DPS i jeste dobio izbore, najjača partija, a vlast nikad i nije imao sam.

M.D.
Gost
M.D.

Da i da je DPS blizu apsolutne vlasti i da mu nece trebati koalicije 😂 komican je

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

A DPS je progresivna snaga hahahahaha…

Njegoš
Gost
Njegoš

Jok, prosrpski četnici su.

Idi Amin
Gost
Idi Amin

U prevodu,dps se sprema za gubitak Niksica. Svijesni da gube,izbacuju ove “analiticare” da vec daju opravdanje

BikCccc
Gost
BikCccc

Retrogradne velis… a povecase minimalac,uvedose djecje dodatke,besplatne udzbenike za sve skolarce…Pricaj to nekom drugom Vukadinovicu

Njegoš
Gost
Njegoš

Zadužiš građane milijardu i dijeliš im novce koje će morati da vrate 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

gradjnin
Gost
gradjnin

Obecanja ludom radovanja, lako je obecati . Odakle im pare za sve to. Bitno je sada sto duze ostati na vlasti… a posle… Kad odu sa vlasti tad se nam se kapica na glavi zavrceti od stete koju cine C. Gori. Mislite da predhodna vlast nebi sve ovo dala da je bilo para, naravno da bi jer bi je to… Više »

Zoran
Gost
Zoran

73000 , a ne 5000… Sve da Urinih 1800 osvojenih propadne, ponovo ostaje više od 5000 a pola i od tih 5000 da se makne, ostaje mandat ipo više

Dula
Gost
Dula

Srbija diriguje.

Prešo
Gost
Prešo

A za plantaže komentar nema.
Spržena zemlja.

Send this to a friend