Politika

Vukićević: O antisrpskom karakteru filma može samo govoriti onaj koji ga nije pogledao

Veselin Vukićević

Nakon što je izazvala reakcije najavljena projekcija filma “Quo vadis, Aida?” bosansko-hercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić na Žabljaku oglasio se predsjednik te opštine Veselin Vukićević. On  je  poručio da o antisrpskom karakteru filma može samo govoriti onaj koji ga nije pogledao te da  podržava organizaciju i festivala i samu projekciju filma.

“Povodom reakcija na moju jučerašnju izjavu u vezi sa prikazivanjem filma “Quo Vadis, Aida?” na Crnom jezeru, dužan sam da javnosti pojasnim sljedeće- moja izjava, a bolje reći prijedlog, nije bila motivisana najavljenom projekcijom ili samim filmom, već isključivo reakcijama koje je ta najava izazvala.”, navodi Vukićević.

Kada je riječ o samom filmu, kako je istakao, “o njemu nemam šta da govorim” – o tom ostvarenju sve je rečeno onda kada je nominovan u užu konkurenciju za Oskar, ili u dvije kategorije za nagradu Britanske filmske akademije.

Iz tog razloga, njegov je stav, da je Žabljak kao destinacija privilegovan projekcijom takvog filma – koja je, “ukoliko ne griješim, prethodno upriličena jedino u Podgorici”.

“O navodnom antisrpskom karakteru filma može govoriti samo neko ko ga nije ni pogledao, a čisto sumnjam da bi veličine srpskog glumišta kakve su Jasna Đuričić i Boris Isaković prihvatili uloge da je slučaj bio takav. Ipak, cijenim i stav sugrađana koji drugačije razmišljaju, iako je u ovom slučaju jasno da oni zapravo nijesu ni odgledali film. Baš zato, kao predsjednik svih građana, bio sam dužan da se osvrnem na njihovu reakciju i da se odredim prema njoj – a to ni u jednom momentu nije značilo da zagovaram otkazivanje projekcije, ili bavljenje nekakvom cenzurom ili bilo šta slično”, dodaje Vukićević.

Podržao je organizaciju festivala kao i samu projekciju filma.

“Zbog svega navedenog, a kako su se juče mogle čuti različite interpretacije, zaključiću time da u potpunosti, kao i svih ovih godina, podržavam organizaciju i festivala i samu projekciju filma “Quo Vadis, Aida?”Zato se izvinjavam javnosti što sam mojom prethodnom izjavom ostavio prostor za nedoumice, koje jesu bile opravdane – ali se nadam da sam u ovom slučaju do kraja pojasnio stav”, zaključuje Vukićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Škorpija
Gost
Škorpija

Bravo predsjedniče!

Dpero
Gost
Dpero

Bravo ,jedna od normalnih osoba na Zabljaku.

Send this to a friend