Politika

Vukićević SNP-u Žabljak: Pametnije i korisnije bi bilo da ste preskočili ovu temu

Veselin Vukićević

Saopštenje žabljaćkog odbora SNP-a u vezi sa predstojećim održavanjem međunarodnog ekološkog festivala vrvi od zamjene teza, politikanstva i potpunog nepoznavanja činjeničnog stanja. Pošto je tema ovog sočinjenija njihov pogled na dio repertoara koji je predvidio i prikazivanje filma Quo vadis Aida, ne zbog autora, već isključivo zbog građana Žabljaka i crnogorske javnosti želim da saopštim sljedeće. GMIFF se na Žabljaku održava po četvrti put i svojim programskim sadržajima darivao nam je rijetku priliku da, makar nakratko, budemo dio značajnog umjetničkog svijeta i njegovih protagonista, kazao je predsjednik Opštine Žabljak u reagovanju na saopštenje tamošnjeg SNP-a. Vukićević je poručio lokalnom SNP-u, da  zbog svega što su napisali bilo bi mnogo pametnije i korisnije da su ovog puta preskočili ovu temu.

<<<Najavljena projekcija filma Quo vadis Aida uzburkala javnost na Žabljaku>>>

“Opština Žabljak i lokalna turistička organizacija je svih ovih godina finansijski podržavala organizaciju festivala, ali ni prije, a ni ovog puta nije učestvovala u odabiru filmova koji će biti prikazani. Za program festivala zadužen je umjetnički žiri koji se time bavi tokom cijele godine. Zato je prosto nevjerovatno sa kojom lakoćom se saopštavaju neistine i još spočitavaju lokalnoj samoupravi I meni lično nekakve skrivene pobude i i zavjere”, navodi Vukićević.

Osim ovoga, kako dodaje,  više je nego nedobronamjerno i neiteligentno povezivati sve ovo sa “navodnom dobrodošlicom ovim filmom gostima iz Srbije i Republike Srpske koji borave u našem gradu”

“Na tom fonu sledi i pominjanje statističkih podataka sa popisa građana Žabljaka kojima su navodno povrijeđena nacionalna osjećanja. Svi oni koji me dobro poznaju znaju da sam ja posljednji čovjek na ovom svijetu koji ima takve namjere i stavove”, poručuje Vukićević.

Međutim, naglašava,  ono što emituje ovo saopštenje je nešto što govori o trenutnom stanju društva u kome živimo.

“Ni ja, a ni oni koji su pisali ovo saopštenje njesmo imali priliku da do sada vidimo film koji, po svemu sudeći, ima nesporne umjetničke domete. O tome svjedoči I činjenica da je nominovan za nagradu Oskar za najbolji strani film I da je dobio brojne međunarodne nagrade. A samo da podsjetim lokalne dušebrižničke nacionalne čuvare da naslovne uloge u filmu tumače poznati srpski umjetnici Boris IsakovićJasna Đuričić“, ocjenjuje Vukićević.

Napominje da stavovi izneseni u ovom saopštenju vraćaju, kako je kazao, u neka davnoprošla rigidna vremena, kada se strogo pazilo šta je podobno, a šta ne da se gleda, “čita ili sluša i da je neko drugi zadužen da u naše ime odluči šta je korisno da saznamo”.

“Koristim priliku da pozovem građane i goste Žabljaka da pogledaju vrijedna filmska ostvarenja tokom trodnevnog trajanja festivala. A dio festivalskog programa je I segment nazvan ekologija duše, u okviru koga je predviđeno prikazivanje I pomenutog filma. One koji su stalni posjetioci ove kulturne manifestacije podsjetiću da je na primjer prije dvije godine festival otvoren izuzetnim ostvarenjem Delitijum tremens Gorana Markovića uz prisustvo glavnog glumca Tihomira Stanića”, dodaje Vukićević.

Napominje da  bi lokalnom SNP-u bilo pametnije da su preskočili ovu temu.

“Na kraju, imajući u vidu sve ovo više je nego jasno da je primarni cilj ovog saopštena sticanje jeftinih političkih poena i skretanje pažnje rukovodstvu partije pred predstojeći kongres da su ovdje na lokalnom nivou budni I prisutni. Nažalost, zbog svega što su napisali bilo bi mnogo pametnije i korisnije da su ovog puta preskočili ovu temu. Više je nego očigledno da ovo nije njihov teren i da nimalo ne vladaju predmetnom materijom”, zaključuje Vukićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Levis
Gost
Levis

Znači,Ipak će se prikazati film?

Deni
Gost
Deni

Ne zamjenjuj teze. Neka prikazuju film gdje god hoće, ali ne pod plaštom ekološkog festivala da se prikazuje jedan film koji je ipak podijelio javnost. Nema potrebe za dizanjem tenzija, a organizator festivala je u izboru filmova mogao izabrati filmove sa tematikom ekologije, ali nije. E to je suština priče. Ako je ekološki festival, držite se ekologije.

Send this to a friend