Politika

Vuković i Maslenikov: Saradnja sa Moskvom doprinijeće normalizaciji odnosa sa Rusijom

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković primio je ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislava Vladislavoviča Maslenikova u prvu zvaničnu posjetu Glavnom gradu.

Vuković je tokom susreta istakao da su odnosi Crne Gore i Rusije kroz istoriju bili uvijek bliski i prijateljski i da su se do nedavno konstantno unapređivali i produbljivali, dodajući da neka pitanja koja trenutno opterećuju tradicionalno dobre odnose ne reflektuju njihov izvorni karakter i relacije dvije države.

Vuković je izrazio uvjerenje da će politički odnosi dvije države u narednom periodu biti na višem nivou i da će poslužiti kao dobar osnov za unapređenje ekonomske saradnje dvije države, ali i snaženje bilateralnih odnosa između dva glavna grada – Podgorice i Moskve.

Maslenikov je saopštio da Rusiju i Crnu Goru povjezuju vjekovne spone prijateljstva, konstatujući da se posljednjih nekoliko godina ti odnosi ne razvijaju u željenom smjeru.

On je, ukazujući na potrebu postojanja političke volje, naglasio da u narednom periodu obje strane treba da naprave određene korake u pravcu normalizacije odnosa, jer je to u interesu građana dvije države.

Ambasador Rusije je s tim u vezi istakao da bi značajnu ulogu u tom pravcu mogla odigrati saradnja između glavnih gradova dvije države posebno kroz realizaciju različitih kulturnih i humanitarnih aktivnosti.

Iako su ove godine takve mogućnosti ograničene zbog pandemije novog koronavirusa, ubuduće će se razmotriti mogućnosti održavanja Dana ruske kulture u Podgorici.

Vuković je iskazao apsolutnu opredijeljenost Glavnog grada da podrži i bude dio takvih inicijativa i ocijenio da će, kako se politički odnosi budu postepeno normalizovali, biti i sve više prostora za intenzivirenje saradnje i u mnogim drugim oblastima.

On je konstatovao da ogroman potencijal postoji na polju snaženja ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma, uzimajući u obzir činjenicu da su ruski turisti među najbrojnijima u Crnoj Gori i da bi u narednom periodu trebalo i više da posjećuju Podgoricu.

Send this to a friend