Politika

Vuković i Popa: Intenziviranje procesa evropskih integracija prioritet Crne Gore

Vuković i Popa

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković primio je danas šeficu delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanu Kristinu Popu u prvu zvaničnu posjetu Glavnom gradu. Vuković je izrazio zadovoljstvo što je prvi zvanični sastanak u 2021. godini održao upravo sa ambasadorkom, naglašavajući da to označava novi početak uspješne i plodotvorne saradnje Glavnog grada i predstavništva EU u Podgorici, saopšteno je iz Glavnog grada.

Vuković je istakao da je u tom cilju Glavni grad potpuno otvoren za sve inicijative i projekte koji su usmjereni dostizanju evropskih vrijednosti i evropskog kvaliteta života kako bi na partenrskim osnovama i Podgoricu i Crnu Goru nastavili da mijenjaju u pozitivnom smjeru i da zajednički grade prosperitetnije i bolje društvo u cjelini.

“On je tokom sastanka ambasadorku upoznao sa kapitalnim infrastrukturnim projektima koje Glavni grad realizuje uz podršku EU – u prvom redu sa izgradnjom sistema za prečišćavanje otpadnih voda, ali i drugim značajnim projektima iz oblasti socijalne zaštite od kojih se jedan odnosi na inkluziju romske populacije kroz praksu u institucijama Glavnog grada, a drugi na unapređenje socijalne podrške za lica sa smetnjama u razvoju”, navodi se u saopštenju.

Popa je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Glavnog grada i predstavništva EU u različitim oblastima i projektima izražavajući uvjerenje da će u narednom periodu ta saradnja biti još intenzivnija i sadržajnija.

Ona je uputila zahvalnost Glavnom gradu kada se pridružio nedavnim kampanjama protiv nasilja nad ženama, obilježavanju Pride week-a i svakako obilježavanju Dana Evrope koji je jedan od značajnijih projekata koji delegacija EU u Podgorici realizuje sa Glavnim gradom.

“Popa je naglasila da su lokalne uprave, posebno Podgorica kao glavni grad Crne Gore, veoma važni partneri delegaciji EU u implementaciji evropskih propisa i praksi u zemljama kandidatima za članstvo, dodajući da će u narednom periodu fokus EU biti na sprovođenju politika iz Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan sa ciljem da se pospješi dugoročan privredni oporavak regiona i podrži zelena i digitalna tranzicija”, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je veoma dobro što podrška procesu EU integracija u Crnoj Gori raste i da je veoma važno da građani Crne Gore ostanu na tom putu, bez obzira na dinamične društvene i političke procese u zemlji.

Vuković i Popa su zaključili da su intenziviranje procesa evropskih integracija i jačanje društvenog dijaloga oko važnih pitanja ključni za dalji napredak na putu punopravnog članstva Crne Gore u EU, kao i da će u narednom periodu intenzivirati komunikaciju u cilju realizacije konkretnih dogovorenih aktivnosti.

Send this to a friend