Politika

Vuković Kuč: DPS će podržati Zakon o prepoznavanju rodnog identiteta

Zebem da ćemo u crnogorskom parlamentu teško obezbijediti podršku za Zakon o prepoznavanju rodnog identiteta, kazala je poslanica Demokratske partije socijalista Aleksandra Vuković Kuč u emisiji “Pressing” Gradske TV.

Vuković Kuč podsjeća da je Crna Gora prihvatila Zakon o istopolnim zajednicama, bez obzira na to što smo sa promjenama koje su se desile 2020. godine došli, kako navodi, u bizarnu situaciju da se na čelu Odbora za ljudska prava nađe čovjek koji negira LGBT prava.

“Ako imate u vlasti partije koje izričito kažu da je LGBT zajednica prijetnja za tzv. tradicionalnu porodicu, da je to udar na normalnost i biologiju, onda se nemamo čemu nadati osim da se u crnogorskom parlamentu vrši trgovina”, ocjenjuje Vuković Kuč.

Napominje da će DPS podržati Zakon o prepoznavanju rodnog identiteta, jer je to nešto što je obaveza svakog čovjeka.

Predsjednica UO LGBT Foruma Progres Bojana Jokić smatra da građani Crne Gore žive u homofobnom i transfobnom društvu.

“To pokazuju i posljednja istraživanja CEDEM-a, gdje oko 60 odsto građana osjeća negativne emocije ka LGBT zajednici koja uključuje i trans osobe”, navodi Jokić.

Zakon o pravnom prepoznavanju roda, kaže, bio bi veliki iskorak u poboljšanju života trans osoba.

“Ovim Zakonom se ne uvodi ništa novo, već se trans osobama daje mogućnost da promijene ličnu oznaku u dokumentima, bez da prethodno prolaze kroz sterilizaciju koja je trenutno neophodna”, pojašnjava Jokić.

Send this to a friend