Politika

Vuković: Malo novca za vrtić u Bloku VI, nijesmo u komunikaciji sa Vladom za taj projekat

Ivan Vuković

Prijedlogom ovogodišnjeg kapitalnog budžeta, koji je Vlada Crne Gore nedavno proslijedila Skupštini na usvajanje, malo novca je opredijeljeno za završetak vrtića u podgoričkom naselju Blok šest, zbog čega se ne može govoriti o izvjesnosti finalizacije tog projekta, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u emisiji “Lice Podgorice”.

Gradonačelnik je ukazao da gradska uprava nije u komunikaciji sa Vladom kada je riječ o tom projektu.

“To je vrlo problematično, jer stanovnici Bloka šest dugo čekaju. Vrtić nam je potreban, radovi su odmakli, investirano je mnogo novca i bilo bi neozbiljno od Vlade Crne Gore da se ne potrudi da do početka naredne školske godine otvori vrtić. Šta će biti, nijesam siguran, jer nijesam bio u prilici da razgovaram sa ljudima koji su u Vladi nadležni za te stvari”, saopštio je Vuković.

Bulevari na Starom Aerodromu kasne

Vuković je rekao i da se kasni sa plaćanjem i radovima na Bulevaru Veljka Vlahovića i Zmaj Jovinom bulevaru na Starom Aerodromu.

“Izvođač radova nas je upozorio da će, ukoliko se tako nastavi, parkirati mašine i zatvoriti gradilište, što bi bila katastrofa. Ipak je riječ o projektima koji su planirani u stambenom naselju u kojem živi 20 hiljada ljudi”, naglasio je Vuković.

Kako je dodao, ljudi iz njegovog kabineta svakodnevno zovu Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kao i Upravu javnih radova, koji su dominantno nadležni za te projekte.

Ocjena građana

Podgoričani su u anketi za Gradski radio ocijenili da im je drago što se parkovi grade, ali da uvijek može više.

Ipak, pojedini sugrađani kažu da je urađeno sve što je bilo moguće u ovom trenutku.

“Pažnju treba posvetiti i starijima, organizovati druženja za njih, otvoriti geronto službu. Djeci je potrebno više sadržaja i zelenila… Kada je riječ o traci za bicikliste i električne trotinete, mogli su da je premjeste na trotoare, a ne na kolovozne trake. Takođe je važno i uljepšavanje prilaza rijekama, ocijenili su sugrađani..”, kazali su anketirani građani.

Očekuju i uređenje plaže Galeb na Skalinama, otvaranje više vrtića i škola, kao i da se što prije završe radovi na Jugozapadnoj obilaznici. Podgoričani naglašavaju i da treba izgraditi više parking mjesta.

Parking iza Beka

Gradonačelnik Vuković tvrdi da i gradska uprava razmišlja u istom pravcu. Jedan od projekata za koji se zalažu je i rekonstrukcija Trga nezavisnosti, u okviru koje će se, prema njegovim riječima, izgraditi podzemna garaža sa 730 parking mjesta.

“Riješili bismo problem saobraćaja u centru grada, dok bismo uticali i na intenzivniji ekonomski razvoj Podgorice, jer niko neće doći da otvori bilo šta u centru ako nema gdje da parkira”, objasnio je Vuković, dodajući da će se o početku rekonstrukcije govoriti nakon mišljenja finansijskog stručnjaka da li da se Glavni grad kreditno zaduži ili ugovori privanto-javno partnerstvo.

Rekonstrukciju Trga, vrijednu oko 13 miliona, kritikovao je veći dio javnosti.

Izgradnja parkinga u centru Podgorice, kako je dodao, planirana je i iza Beka, čime bi građani dobili još 100 parking mjesta.

“Kolege iz Parking servisa su dobile zadatak da razmotre mogućnost izgradnje podzemne garaže ispod Trga Balšića. To bismo uredili parterno i dobili bismo, možda, pijacu koja je postojala u doba stare Podgorice”, naveo je Vuković.

Sniziće cijenu za Robnu kuću

Gradonačelnik Podgorice ističe da je pretpostavljao da niko neće pristati na cijenu od 10,9 miliona eura za kupovinu stare Robne kuće u centru grada.

“Nakon što se ispostavilo da ne postoji interesovanje za kupovinu zgrade, vjerovatno će se oboriti cijena, ali se nadam se da će se neko javiti kako bi prostor mogao da funkcioniše. Ako se ispostavi da je to preskupo, onda ćemo tražiti druga rješenja”, rekao je Vuković.

Kako je podsjetio, Glavni grad je najprije planirao da prostor stare Robne kuće, koja je u katastrofalnom stanju, pretvori u galeriju. Govoreći o zgradi Gradskog pozorišta, najavio je da će Podgoričani prvu predstavu u novom teatru gledati do kraja godine.

Gradonačelnik je objasnio i da se kasni sa završetkom zbog izvođača radova koji se bori sa nelikvidnošću i blokadama.

“Ostalo je nekoliko nedjelja građevinskih radova, nakon čega bi kompanija koja je dobila posao na instaliranju scenske tehnike trebalo da uđe u zgradu i konačno je osposobi za korišćenje. Rok za to je sedam mjeseci. U maju ćemo potpisati ugovor”, precizirao je Vuković.

Pomoć ŽRK-u

Komentarišući odustajanje države od finansiranja Ženskog rukometnog kluba Budućnost (ŽRK), gradonačelnik Ivan Vuković je kazao da će njegova uprava učiniti sve da podrži taj sportski kolektiv.

“Ne smijemo dozvoliti da se on ugasi ili da se svede na amaterski nivo. Nadam se da će država naći način da pomogne, jer je toliko dužna ŽRK-u”, istakao je Vuković.

Na pitanje da li je u međuvremenu razgovarao sa navijačima Fudbalskog kluba Zabjelo, sa kojima je nedavno imao neprijatan susret prilikom otvaranja parka u tom naselju, Vuković kaže da i za to postoji rješenje.

“Trebalo bi da imamo sastanak ovih dana. Nadam se da ćemo naći rješenje za taj fudbalski klub i sve klubove koji se takmiče u drugoj i trećoj ligi, a važni su za podgorički sport”, rekao je Vuković.

Planovi za maj

Gradonačelnik Podgorice tvrdi da će maj biti najuspješniji mjesec za njegovu upravu, jer će narednih dana raspisati tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vrijedan 40 miliona eura.

“Sa partnerima iz EU delegacije, 9. maja ćemo otvoriti pješački most sa biciklističkom stazom, koji se nalazi u blizini kolektora, u Ulici osmog marta. Jugozapadnu obilaznicu, vrijednu 16 miliona eura, sa novim mostom na Morači, otvorićemo 21. maja. Pri kraju će biti i rekonstrukcija Bokeške ulice, završićemo rekonstrukciju ulica 18. jula, Veliše Mugoše, Slobodana Škerovića na Draču i otvorićemo park na Koniku”, zaključio je Vuković.

Send this to a friend