Politika

Vuković: Razgraničenje sa Tuzima je u toku, ne bih da ga opterećujem

Dok traje proces razgraničenja, odnosno dok radi komisija nadležna za ova pitanja, ne bih želio da govorim o elementima toga procesa, kako ga ne bih bilo čime opteretio, kazao je Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice u odgovoru na pitanje Dana hoće li granice sa Opštinom Tuzi pratiti granice katastarskih opština, što znači da će brojna imanja Kuča, Matagužana, ali i preduzeće Deponija biti u Tuzima.

Istovremeno, to je i njegov odgovor na dio pitanja da li će taj proces biti završen bez arbitraže.

Kako ocjenjujete rad gradske uprave na čijem ste čelu? Da li se, sa današnje distance, popravilo Vaše mišljenje u odnosu na pismo u kojem ste svojevremeno rukovodioce podsjetili na odgovornost i upozorili da su smjenjivi, a zaposlene da nemaju odgovarajući odnos prema obavezama?

Vuković: Veoma sam zadovoljan radom gradske uprave na čijem sam čelu, budući da ovu godinu završavamo veoma uspješno. U potpunosti smo završili ili priveli kraju jedan broj kapitalnih projekata – u prvom redu Donjogorički bulevar, i pokrenuli čitav niz projekata, od kojih je najznačajniji istorijski važan Sistem za prečišćavanje otpadnih voda, koji garantuju dugoročnu perspektivu intenzivnog razvoja Podgorice. Što se tiče pomenutog pisma, dužan sam da, kao starješina organa, skrenem pažnju na ono što mi se učini kao neadekvatan odnos prema radnim obavezama jer ne želim da mali broj službenika Glavnog grada, koji su se eventualno prepoznali u tome, negativno utiče na imidž gradske uprave koju u najvećoj mjeri čine ljudi u potpunosti posvećeni interesima grada.

Sljedeće godine su parlamentarni izbori, možete li garantovati da će budžet grada projektovan na 93 miliona biti usmjeren isključivo u cilju servisa građana, a ne funkcionerske kampanje, prvenstveno vladajućih DPS-a i SD?

Vuković: Kada je u pitanju budžet za narednu godinu, on je kao i svaki prethodni jasno definisan po svim segmentima u proceduri koja je bila krajnje transparentna. Drugim riječima, svaki euro od gotovo 94 miliona će biti utrošen za ono za šta je namijenjen. U vezi sa aluzijom koju prepoznajemo u vašem pitanju, treba reći i to da je Glavni grad smanjio budžet za plate za gotovo dva odsto, a nivo jednokratnih izdvajanja za socijalnu pomoć ostao je na istom nivou kao u 2019. godini. Istovremeno, nadamo se da će nas kvalitetan rad preporučiti kod građana Podgorice i Crne Gore za još jedan mandat.

Da li je Glavni grad od Specijalnog državnog tužilaštva dobio upit u vezi sa provjerom postojanja, po podnijetoj krivičnoj prijavi, eventualnih kriminalnih elemenata u poslovima gradnje mosta u okviru Jugozapadne obilaznice? Smatrate li da je Glavni grad dovoljno bogat da samo zarad ljepote mosta plati nekoliko miliona više?

Vuković: Glavni grad nije dobio upit od Specijalnog državnog tužilaštva vezi sa provjerom postojanja eventualnih kriminalnih elemenata u poslovima gradnje mosta u okviru Jugozapadne obilaznice.Po mišljenju struke predloženo je i usvojeno rješenje koje je bilo značajno bolje ne samo estetski, nego i funkcionalno. Vodeći računa o dugoročnom interesu Grada, a ne upadajući u zamku dnevnog politikantstva i u Crnoj Gori široko rasprostranjenog populizma, mi smo odlučili da taj projekat, u zakonskoj proceduri, i prihvatimo.

Građani uveliko plaćaju cehove nezakonitog rada bivšeg gradonačelnika, počev od iznosa od preko sedam miliona eura po presudama zaposlenima u Glavnom gradu, do presude u slučaju KIPS, prema kojoj ovoj kompaniji treba isplatiti četiri i po miliona. Jeste li spremni da Miomira Mugošu pozovete na odgovornost, jer javni novac nije trošio za javno dobro?

Vuković:  Što se tiče presuda po tužbama zaposlenih u Glavnom gradu, građani i Glavni grad nijesu ništa platili što po zakonu ne pripada onima koji su nas tužili. Kada je u pitanju presuda u slučaju KIPS, sud u Strazburu cijenio je taj slučaj drugačije u odnosu na ono što je bilo mišljenje naših pravnih zastupnika. Gradska uprava će se, kao i u svim drugim u slučajevima ovog tipa, odgovorno odnijeti prema onome što su obaveze koje iz ovog procesa proističu.

Koliko će tokom sledeće godine biti otvoreno novih radnih mjesta u Podgorici i, sa druge strane, koliko će, racionalizacijom biti ukinuto radnih mjesta u privrednim društvima čiji je osnivač Glavni grad?

Vuković: Pozitivni ekonomski trendovi koje bilježimo kao država su lako mjerljivi, a njihovi konkretni rezultati i te kako vidljivi i u Glavnom gradu. U ovom trenutku, stopa nezaposlenosti u Podgorici značajno je niža od one na državnom nivou. Sa višemilionskim ulaganjima u infrastrukturu, mi otvaramo nove perspektive razvoja grada, što prati pojačano interesovanje investitora, koji u planu imaju otvaranje više stotina radnih mjesta već u narednoj godini, a nemamo nikakvu dilemu da će ogroman doprinos u tom smislu dati i stupanje na snagu Odluke o proglašenju biznis zona u Glavnom gradu, koju očekujemo u proljeće 2020. godine.

Sa racionalizacijom broja radnih mjesta u privrednim društvima čiji je osnivač Glavni grad već se krenulo. U slučaju, u tom kontekstu najčešće pominjanog preduzeća Vodovod i kanalizacija, koristim priliku da informišem javnost da ćemo do kraja naredne godine imati deset odsto manje zaposlenih od onoga što je trenutno slučaj. Slične planove imamo i za ostala preduzeća, vodeći pritom računa o neophodnosti kontinuiteta rada, odnosno ne ugrožavajući na bilo koji način njihovo normalno funkcionisanje.

Na vidiku je, nakon mnogo godina, gradnja postrojenja za tretman otpadnih voda. Koji projekat nakon toga smatrate najvećim izazovom lokalne samouprave?

Vuković: Osim Sistema za prečišćavanje otpadnih voda vrijednog 50 miliona eura, koji, podsjećanja radi, nemaju ni veći i bogatiji gradovi u regionu, najvažniji prioritet u radu gradske uprave, na kojem već vrijedno radimo, biće kompletiranje mreže novih saobraćajnica u Podgorici, odnosno formiranje saobraćajnog prstena oko Glavnog grada, čime će se gužve koje sada imamo u samom centru grada, značajno rasteretiti.

U tom smislu, nakon što smo završili poslednju fazu obilaznice oko Golubovaca, Donjogorički bulevar, završićemo i Jugozapadnu obilaznicu. Pokrenuli smo, u saradnji sa Vladom Crne Gore, projekat izgradnje bulevara prema Tuzima, koji ćemo završiti naredne godine. Osim toga, dobićemo i novih 500 metara bulevara na Zlatici, biće završena rekonstrukcija starog puta prema Danilovgradu, i ono što je najvažnije za nas, krenuće izgradnja Zapadne obilaznice, buduće saobraćajne veze između Cetinjskog i Nikšićkog puta, kojom bismo povezali bulevar u Donjoj Gorici sa budućim bulevarom koji će povezati Podgoricu i Danilovgrad i krak saobraćajnice kroz Gornju Goricu, koji takođe namjeravamo da rekonstruišemo i pretvorimo u bulevar.

FK Drezga dobiće stadion u narednih par godina?

Zasad jedini drugoligaš iz Podgorice FK Drezga ne može da igra utakmice na svom terenu, jer je neadekvatan. Da li će Glavni grad učestvovati u projektu gradnje stadiona u Piperima po standardima ligaških takmičenja?

Vuković: Glavni grad je u više navrata pomogao funkcionisanje ovog sportskog kolektiva, poštujući njegov značaj ne samo za Pipere, nego i za cijelu Podgoricu, a ponosan na uspjeh koji je FK Drezga ostvarila plasmanom u drugu ligu. U saradnji sa rukovostvom ovog fudbalskog kluba, radimo na stvaranju uslova za izgradnju terena u neposrednoj blizini postojećeg. Ukoliko podrška Fudbalskog saveza Crne Gore ne bi izostala, a imajući u vidu dosadašnja iskustva imamo razloga da budemo optimisti u tom smislu, vjerujem da bi FK Drezga mogla dobiti novi teren u narednih par godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tuzanin
Gost
Tuzanin

Uvazeni Gradonačelniče Podgorice,pazite šta radite Tuzani su vezani sa Staro Podgoričkim Muslimanima,a vidim da Tuzane puštate niz vodu a izbori su na pragu Ivane..Tuzani su za tebe masovno glasali na za izbore u Podgoricu. A ti daješ Djeljošaju te ljude na nož,boim se da vas ne vrati to kao bumerang.Pozdrav Od Staro Tuški Porodica

Profesor
Gost
Profesor

E moj doktore, je li i ovo projekat velike Srbije? Aj pitaj gazdu sto da kazes pa se cujemo. Sramota, 3,14

volim te
Gost
volim te

vojislavljevica ulica legendooo

Slavko
Gost
Slavko

Cestitam Tuzima dobijanje najveceg vinograda u Evropi koji im je DPS poklonio. Srecno!

Ostarja se ojjj
Gost
Ostarja se ojjj

Zato sto ne zna nista. E zato on nece da opterecuje! Pa valjda narod ima pravo da zna?

Građanin centra
Gost
Građanin centra

Vjerujem da ce sluzbe Gradonacelnika ispratiti i komentare. Obzirom da su izbori sljedece godine, a ja sam Vam dao povjerenje u nadi da cete kao mlad i obrazovan čovjek uvidjeti i raditiu cilju poboljsanja funkcionalnosti zivota u Glavnom gradu. Želim da Vam poručim da kao građanin centra grada niste opravdali moja nadanja i očekivanja. Niti jedna služba ne radi kontinuirano… Više »

Ludilo mozga
Gost
Ludilo mozga

To je dio granice sa Albanijom, samo vi davajte opstine

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Ne smije ništa da kaže dok ne pita šefa

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

zasto ne pokazete karte teritorijalne podjele da narod vidi i reaguje ako je nezadovoljan…kakva opstina tuzi to je nacionalisticki projekt koji nije odrziv i neko im potpisuje teritoruju zete kuca i podgorice …to je sramota i nije volja naroda i silovanje manjine zarad politickih poena…

Macan
Gost
Macan

Svima sto traze opstinu treba im dati. Pa da vidimo kako ce prosperirati.

Ubli
Gost
Ubli

Svi trebaja da se ugledaju na Kuce, oni ne cekaju da im sve Opstina uradi.

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Ili bolje receno ne smijes zucnut kad su albanci u pitanju!

crni
Gost
crni

nećemo ti dati Vukoviću da budemo pod Albancima

Avro
Gost
Avro

Brzo će plavi šljemovi na granicu.

Send this to a friend