Politika

Vuković: Za izbore smo bili spremni i sada, njihovo odlaganje neće promijeniti rezultate

Ivan Vuković

U prethodnoj godini uspjeli smo da realizujemo budžet preko 93 odsto od čega je 48 odsto utrošeno na realizaciju kapitalnih projekata, uprkos opstrukcijama prethodne Vlade Crne Gore sa kojima smo se svakodnevno suočavali, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na Skupštini Glavnog grada.

Vuković se osvrnuo na destruktivni odnos Vlade Zdravka Krivokapića prema Glavnom gradu.

,,Bivši premijer Krivokapić je govorio da će se komunikacija i odnos Vlade i Glavnog grada popraviti kada se desi smjena vlasti u Podgorici 2022. Tada sam vam obećao i, čini mi se, ispunio obećanje da neću dozvoliti da takav destruktivni odnos ugrozi interese Glavnog grada”, istakao je gradonačelnik.

Govoreći o socijalnim servisima Glavnog grada potpredsjednik Socijademokrata Boris Mugoša pozdravio je ugrađivanje taktilnih staza za lica oštećenog vida, kućnu njegu za starije sugrađane, naglašavajući važnost novih socijalnih servisa među kojima je i Kuća zdravlja, prevoz za starija lica, kartica prednosti za onkološke pacijente, podrška neplodnosti kao i prihvatilište za djecu sa ulice.

,,Moramo povesti racuna o maloljetnim korisnicma psihoaktivnih supstanci jer ih je nažalost ne mali broj u Glavnom gradu”, upozorio je Mugoša.

Ozbiljan problem predstavljaju troškovi sudskih sporova sa firmama koje su tužile Glavni grad, a koji prijete da se odliju iz budžeta, kazao je odbornik Demokrata Janko Krstović.

On je dodao da je lokalne izbore trebalo zakazati u redovnim terminima, smatrajući da su odloženi kako bi kupili vrijeme zbog nepovjerenja građana demokratskoj partiji socijalista.

Gradonačelnik Vuković istakao je da su za izbore bili spremni i sada, i da njihovo odlaganje neće uticati na rezultate. Dodao je da u državnom budžetu nije bilo opredijeljenih sredstava za sport u glavnom gradu kao ni za kapitalne projekte u Zeti koja je infrastrukturno preporođena zahvaljujći lokalnoj samoupravi.

Vuković dodaje da je dosta toga urađeno u naselju Konik naročito kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi, ali i da je dosta projekata koji se tiču poboljšanja putne mreže u toku. Najavio je i povezanost tog naselja sa ostatkom grada linijom novih autobusa.

Na XXXII sjednici Skupštine Glavnog grada razmatrane su sve tačke dnevnog reda koje su bile predviđene, pri čemu je tačka 49. Informacija o potrebi unaprijeđenja kvaliteta u kreiranju javnih politika kroz održavanje skupštine građana kao inovativnog modela građanske participacije u Glavnom gradu Podgorica, u čijem su predlaganjiu i kreiranju učestvovali predstavnici NVO Centar za demokratsku tranziciju.

“Moderan i savremen način učešća građana po novom modelu, odavno postoji u demokratskim i evropskim državama. Često se preskače veza između izabranih u izvršnom odboru i građana i građanki, i smatramo da je dobar prijedlog je da se formira jedna grupa koja će moći u ime građana da predlaže ideje”, kazao je Dragan Koprivica izvršni direktor CDT-a.

Dodao je da je potrebno izbjeći bilo kakvu politizaciju i zatražino od svih partija da podrže ovu ideju kao inicijativu koja kreće od predstavnika građanki i građana.

Nakon izlaganja pristupilo se glasanju na kom su su usvojene predložene tačke dnevnog reda, kao i razrješenja članova zbog podnošenja ostavki i naimenovanja novih, u četiri segmenta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mijon
Gost
Mijon

A bogami nisi favorit, nažalost.. Meni je samo da ne budeš pata pata sa Dajkovićem, jer bi to bio poraz za sve nas. Trebalo je tu voditi računa o nekim stvarima, radio si parkove, to jeste, ali nisi riješio neke goruće probleme, manjak škola, vrtića, problem parkinga, haosa u saobraćaju.. Onaj Ljubović je po meni bio kiks, ona izjava da… Više »

Barbarossa
Gost
Barbarossa

Pa jes ljepse je izgubit nekako sve odjednom a ne ovako na kasicicu, ulcinj, budvu, tivat..

Netka inzenjerk
Gost
Netka inzenjerk

Samo jako. Poz iz kom. usluga

Send this to a friend