Politika

Vuksanović: Prvo riješiti druga važnja pitanja, pa onda Temeljni ugovor

Crna Gora bi trebalo da potpiše ugovor sa svim vjerskim zajednicama, smatra Adrijan Vuksanović, ministar bez portfelja i predsjednik Hrvatske građanske inicijative. Gostujući u emisiji “Kontakt” RTV Nikšić, Vuksanović je pojasnio zašto je izuzeo mišljenje na sjednici Vlade na kojoj je usvojen Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Ugovori su važni i za državu i za vjerske zajednice i tu mora postojati određena odvojenost. Crna Gora treba da potpiše ugovor i sa Srpskom pravoslvanom crkvom i Crnogorskom, ali i svim drugim vjerskim zajednicima. Ti ugovori treba da budu usaglašeni sa našim zakonodavstvom i Ustavom. Izuzeo sam mišljenje na sjednici jer smatram da u ovom trenutku puno više možemo uraditi na polju evropskih integracija, a onda nakon toga u jednoj otvorenoj raspravi, polemici zainteresovanih subjekata, pravne i svake druge stručne javnosti doći do jednog dokumenta koji će biti najprihvatljiviji za obje strane. Smatrao sam, a tako mislim i sada, da sve stabilnosti i ekonomska, socijalna i svaka druga je manifestacija političke stabilnosti”, kazao je Vuksanović.

Ističe da se politička stabilnost ogleda u izboru personalnih rješenja u oblasti pravosuđa- tužilaštvu i sudstvu i drugim važnim pitanjima.

Tek onda bi trebalo ići u razgovore i dogovore oko Temeljnog ugovora.

Send this to a friend