Politika

Vuksanović Stanković: Izbornu reformu moramo završiti do sredine novembra

Draginja Vuksanović Stanković

Sredina novembra je rok koji je predviđen za završetak rada na reformi izbornog zakonodavstva. Dobra je demokratskapraksa da u godini izbora nema izmjena izbornih pravila, pa ukoliko u opoziciji prevlada ozbiljnost i zreo politički pristup i ukoliko vlast shvati da bez suštinske promjene izbornog ambijenta neće biti normalnog i demokratskog izbornog procesa, sigurna sam darad možemo privesti kraju na vrijeme, kazala je u intervjuu za Dan predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Pozvali ste predstavnike većine opozicionih stranaka na sastanak u vezi sa daljim radom skupštinskog Odbora za izborne i druge reforme. Za šta ćete se zalagati tokom tihrazgovora i vjerujete li da će većina vaših kolega iz opozicije podržati zahtjev za formiranje tehničke vlade?

Vuksanović Stanković: Godinu dana uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori nema uslova za organizovanje fer i slobodnog izbornog procesa, i to, vjerujem, svim odgovornim političkim subjektima nalaže obavezu da započnu proces političkih konsultacija koji bi vodio definisanju zajedničke platforme za pregovore o izbornim uslovima. Vjerujem da je potrošeno vrijeme za neproduktivne rasprave i često nepotrebna međusobna optuživanja i da je poslednji trenutak za ozbiljnu političku akciju. To podrazumijeva dijalog i usaglašavanje stavova onih opozicionih subjekata koji su iskazali spremnost za rad u Odboru za reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Vjerujem da to od nas očekuju građani i upravo me je to motivisalo da uputim jednu ovakvu inicijativu zarazgovor koja je, po mom skromnom sudu, primjerena ozbiljnosti političkog trenutka u kojem se nalazimo.

Zahtjev za formiranje tehničke vlade je zajednički svim opozicionim subjektima i to je svakako dobra osnovazaukupan proces usaglašavanja, koji sam i inicirala ovim pozivom. Odredba o modelu implementacije dogovorenih rješenja, koja je na inici jativu SDP-a svojevremeno ušla u sadržaj Odluke o obrazovanju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, jasno ukazuje da nam tokom rada u odboru slijede razgovori o tehničkoj vladi. To je jasna obaveza koja je prihvaćena i koja se nikako neće moći izbjeći.

Na sastanak nije pozvan Demokratski front. Zašto?

Vuksanović Stanković: Demokratski front je saopštio svoj legitiman stav da ne želi da učestvuje u radu Odbora. Za razliku od njih, politički subjekti kojima sam uputila poziv za razgovore iskazali su interes da budu dio tog procesa i kroz njega pokušaju da dođu do fer i slobodnih izbora. To je jedini razlog zbog čega smo imali ovaj pristup.

Posebno želim da naglasim da ozbiljnost trenutka svima nalaže visok stepen odgovornosti u ovom procesu. Lideri partija moraju da preuzmu odgovornost jer to od nas očekuju građani. Zato cijenim da je jedini ozbiljan pristup da na sastanak dođu lideri partija kako bismo preuzeli punu odgovornost. Svi ćemo se saglasiti da u ovom trenutku nema važnije stvari niti važnijeg političkog procesa od pokušaja da, kao opozicioni subjekti, usaglasimo zajedničku stategiju rada i primoramo vlast da pristane na slobodne izbore. Ovih dana planiram da i kroz direktnu komunikaciju sa liderima partija Bečićem, Lekićem, Abazovićem i Jokovićem, kao i sa poslanicima Rudovićem i Damjanovićem zajednički usaglasimo i pripremimo sve detalje vezano za sastanak, a sve u cilju produktivnosti zajedničkog rada.

Do kada bi odbor za izborne reforme mogao da završi rad, imajući u vidu da se u godini održavanja izbora ograničava pravo na prom jenu izbornih pravila?

Vuksanović Stanković: Građani od nas očekuju da vodimo dijalog, a ne da se međusobno optužujemo jer oni od takvih naših jalovih rasprava nemaju nikakve koristi. Građani žele bolji život, bolje plate i penzije, manje korupcije i kriminala, da mladi ostaju u Crnoj Gori. Time bi trebalo da se bave partije i političari, a ne stalnom proizvodnjom izdajnika i anatemisanjem onih koji drugačije misle. U suprotnom, građani će gubiti nadu u promjene nabolje.

Sredina mjeseca novembra je rok koji je odlukom predviđen za završetak rada na reformi zakonodavstva. Dobra je demokratska praksa da u godini izbora nema izmjena izbornih pravila. Ukoliko u opoziciji prevlada ozbiljnost i zreo politički pristup i ukoliko vlast shvati da bez suštinske promjene izbornog ambijenta neće biti normalnog i demokratskog izbornog procesa, sigurna sam da rad možemo privesti kraju navrijeme. M.VEŠOVIĆ

Građanski bunt je više nego opravdan

Očekujete li nastavak protesta u Podgorici i kakva treba da bude dalja strategija antirežimskih snaga ukoliko se objelodane novi dokazi o korupciji u vrhu vlasti?

Vuksanović Stanković: Vlast se često ponaša kao da ne vidi ono što svaki građanin vidi i osjeća: nepravdu na svakom koraku, brojne afere, tajkune koji ne plaćaju porez, izborne zloupotrebe koje nemaju epilog, a o kojima neprestano govori i sama EU, rasprodaju resursa, radnike bez prava, građane koji iz godine u godinu i po zvaničnim podacima sve lošije žive. I najgore što jednoj vlasti može da se desi je da sve ovo nevidi, da se otuđi od sopstvenih građana, od realnog života, i da živi u nekoj paralelnoj stvarnosti.

Kada imate takvo stanje, onda je građanski bunt više nego opravdan, kao što smo tokom ove godine imali prilike da vidimo na ulicama Podgorice, Bara i drugih gradova. Vlast je u zabludi ako smatra da će problemi u opoziciji eliminisati nezadovoljstvo građana. Ne bune se građani zbog bilo koje partije, već se bune protiv nepravde i lošeg života. Građanska svijest u Crnoj Gori jača i razloga za proteste će biti dok god se ovako loše stanje ne promijeni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
botovaGonic
Gost
botovaGonic

Nadamo se promjenama u Crnoj Gori. Draginja najaca si.

1979mivan
Gost
1979mivan

Draginja je uvijek spremna za saradnju, ali isto tako spremna i na promjene. Budućnost Crne Gore je u njenim rukama.

1979mivan
Gost
1979mivan

Naprijed Draginja. Uz tebe smo. 🙂

milicBoris1
Gost
milicBoris1

Draginja ti si biser Crne Gore.

suzaKolasinka1
Gost
suzaKolasinka1

Ovo je sramota šta radi sadašnja vlast. Bruka, čemer i jad… Sve sama ološ i bagra. Naprijed Draginja do promjena.

ljuta_ivana
Gost
ljuta_ivana

Vlast konačno dolazi u prave ruke, polako al sigurno!

ilic_Jasna1
Gost
ilic_Jasna1

Draginja Vuksanović Stanković je povećala u značajnoj mjeri popularnost ove partije od predsjedničkih izbora. Samo naprijed !

Zoran
Gost
Zoran

Sdp je partija koja je pred nestajanjem na sledećim izborima ne ce preci cenzus.

Ljuta
Gost
Ljuta

Gospodjo..sto ne svratite malo do Kotora pa u hotel Vardar pozovite BRUNU 👾🦗 na javnu raspravu….shvatate li vi da ako ne rijesite javno izdaju SDP u Kotoru necete imati ni ta cenzus….više nemate položaj da zaposljavate za glas…tu je DPS i SD OKG…

Fileopg
Gost
Fileopg

SDP JE dobila odgovor kakav i zaslužuje…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Prelijepa..Mis Danilovgrad..

Sinisa
Gost
Sinisa

E moj Logos,nit je jedno,nit je drugo.

Sinisa
Gost
Sinisa

E moj Logos,nit je jedno,nit drugo.

Logos
Gost
Logos

Kakvo je ovo zamajavanje.Kao gol,mlada i zgodna žena,ali realno skromnih političkih kapaciteta i bez političke snage.

Vasko CG
Gost
Vasko CG

SDP pokazuje da je najozbiljnija partija u CG danas.

Felix
Gost
Felix

Bravo, pravo realno razmisljanje.

Dzordz
Gost
Dzordz

Ako ti to ne zavrsis ,ko bi drugi.Vidjela zaba gdje se konji potkivaju pa I ona digla mogu.

Haris
Gost
Haris

Mora se samo umrijet, dvije godine vas 39 parazita je plandovalo i sad kao mora se završit do novembra. Ne mora se.

Send this to a friend