Politika

Vuksanović Stanković: Obezbijedimo adekvatan materijalni status za prosvjetare

Crna Gora i svi njeni građani u ovom periodu krize svjedoče velikom požrtvovanju prosvjetnih radnika koji u otežanim uslovima pružaju maksimalne napore na obrazovanju naše djece, smatra predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković. 

“Ogromna zahvalnost i veliko priznanje koje ćemo im uputiti neće značiti puno ukoliko kao društvo, u periodu pred nama, ne budemo učinili sve da značajno poboljšamo status i standard naših prosvjetara. Kulturni model koji nažalost dominira u Crnoj Gori, a koji prati takođe pogrešan ekonomsko- socijalni model, je svih ovih godina one ključne i temeljne segmente  društva, u koje spada i prosvjetni sistem, permanentno gurao na socijalne margine ugrožavajući na taj  način supstancu društva i njegovu sposobnost da se bori sa izazovima modernog vremena”, dodaje ona.

Vjeruje da će nam ova aktuelna teška situacija biti dobra pouka da temeljno mijenjamo ovakve pristupe, stavove i odnos prema osnovnim funkcijama koje svaka država mora da obavlja, a jedna od tih je svakako ona koju ima prosvjeta.

“I prosvjetari se , kao uostalom i ostali građani, gotovo svakodnevno suočavaju sa brojnim nepravdama i devijacijama sistema u kojem rade. Ipak, to ih nije spriječilo da daju svoj maksimum i pedagoški odnos prema našoj djeci koja zajedno sa svojim profesorima i roditeljima odgovaraju zadacima i u ovako izazovnom i teškom trenutku za sve nas. Zato je obaveza na svima u društvu da definitivno obezbijedimo adekvatan društveni i materijalni status prosvjeti, koji ona svojim ugledom i značajem funkcije koju obavlja definitivno zavrjeđuje. Nadam se da politika, makar oko ovog pitanja, može postići apsolutni konsenzus”, poručuje liderka SDP-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sneža
Gost
Sneža

U min zdravlja za 1 god rada dobiju stan. Covjek u drzavnom tuzilastvu koji radi 30 god, jos ga nije dobio.

LSCG
Gost
LSCG

Obezbijedimo i za domtore, radnike, kuvare, konobare , za sve gradjane…. dobro,dobro, ….stani ,stani….. a odakle legendo????? Nema vise love , presusilo

mrkela
Gost
mrkela

Ako Crna Gora uspije da zadrži ove plate i penzije u vrijeme ekonomske krize to će se graničiti sa genijalnošću vlasti

mrkela
Gost
mrkela

Kada ste vi izašli iz vlasti prosvjetarima je bolje , veće su im plate .

Objektivno
Gost
Objektivno

Prosvetarima, medicinarima i policajcima bi za oko 20% bile veće plate, ako se otpusti 2/3 suvišne administracije po ministarstvima, besmisleni odbori direktora, izmišljene komisije… Jasno mi je sve oko izbora i glasova, ali neko to mora uraditi prije ili kasnije. Ovako dalje ne ide. Npr. ljekar do svoje 30.godine ne zarađuje, dok njegov drug iz srednje, koji radi od 18.godine,… Više »

Dano
Gost
Dano

Eto, da se i ja jednom slozim sa tobom. Prosvjetarima svaka cast.

Send this to a friend