Politika Uputila pismo premijeru Dušku Markoviću

Vuksanović Stanković: Uz iskren dijalog do postizanja dogovora o ključnim pitanjima

Draginja Vuksanović Stanković

Otvaranje suštinskog dijaloga o vitalnim problemima našeg društva i postizanje konsenzusa o ključnim pitanjima procesa evropskih integracija i stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora svakako su teme koje zaslužuju razgovor, ako je on zamišljen kao iskren i odgovoran, poručila je u pismu premijeru Dušku Markoviću, predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

<<<Marković pozvao na dijalog: Da prevaziđemo podjele, Crnoj Gori potreban savez za Evropu<<<

“Dijalog o najboljem modelu implementacije dogovorenog izbornog zakonodavstva kao i onih zakona koji će poboljšati izborni ambijent, depolitizacija ključnih izbornih institucija i kadrovske promjene na njihovom čelu, kao i vraćanje pune slobode javnom servisu, ali i održavanje lokalnih i državnih izbora u jednom danu svakako su teme oko kojih želimo da otvorimo istinski dijalog”, dodala je ona.

Kako je istakla, konsezus o ovim pitanjima pokazao bi da Crna Gora ima odgovornu političku elitu.

“Konsenzus u evropskom poimanju politike znači snagu i jedinstvo društva, a ona nam je potrebna ako mislimo da stvaramo bolje uslove za život naših građana. Crnoj Gori i njenim građanima je dosta podjela, korupcije, privilegovanih tajkuna, neodgovornih političara. Svima nama treba zajedništvo, stabilnost, više pravde i otvorenog dijaloga. Građani su umorni od balkanskog manira politike, oni žele da pristojno žive od svoga rada”, tvrdi Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, SDP  je partija koja se u kontinuitetu pune tri decenije zalaže za evropski sistem vrijednosti koji podrazumijeva suštinske društvene i političke reforme u cilju dostizanja konačnog evropskog cilja – članstva CG u EU.

“Na tragu takvog pristupa, podsjećam Vas da smo na našem Kongresu održanom 29. juna prošle godine uputili Javni poziv svim relevantnim društvenim i političkim akterima za otpočinjenjem sveobuhvatnog političkog dijaloga, upravo u cilju rješavanja brojnih političkih i institucionalnih izazova, na koje i Vi u Vašem pismu skrećete pažnju.  Za očekivati je bilo da ste i vi iz vlasti mnogo ranije uvidjeli dubinu političke i institucionalne krize u koju ste uveli državu i spoznali neophodnost širokog društvenog dijaloga, i bez dodatnog pritiska”, napisala je ona.

To bi, kako je dodala, pokazalo državničku odgovornost umjesto povlađivanjima sitnim ili krupnijim partijskim interesima što ste, nažalost, praktikovali do sada.

“Možda je Vaša partija imala neku korist ali je na gubitku bila Crna Gora i njeni građani. Očekujemo da ćete deklarativnu promjenu pristupa demonstrirati i prilikom razgovora, pokazati da ne tražite izgovore za suštinski dijalog i dogovor, svjesni izazova i institucionalne i ukupne krize u društvu. Svaki drugaciji pristup, koji ne podrazumijeva svijest o dosadašnjim greškama i jasnu riješenost da se društvo i ponašanje mijenjaju, potkrijepljenu konkretnim potezima, bilo bi golo gubljenje vremena za kojim nema potrebe”, istakla je predsjednica SDP-a.

Napomenula je da već duže vrijeme upozoravaju da se Crna Gora nalazi u stanju ozbiljne političke i institucionalne krize koja je dovela do toga da u izbornoj godini ne postoji minimum uslova za slobodne izbore.

“Zbog svega navedenog, konstatujemo da smo, nažalost, izgubili dragocjeno vrijeme da na pravi način započnemo rješavanje političke i institucionalne krize u zemlji na bazi sveobuhvatnog političkog dijaloga. Naravno, kao odgovoran politički subjekt koji svoju politiku temelji na interesima i potrebama građana, uvijek smo spremni da bez obzira na razlike, propuštene prilike i izgubljeno vrijeme, iskažemo otvorenost za ozbiljnim dijalogom. Preduslov za otvoren i iskren dijalog je postojanje snažne političke volje, prije svega na strani vlasti, da se kroz razgovor dođe do kompromisa i što je moguće šireg konsenzusa oko značajnih otvorenih pitanja, koji podstiču nestabilnost i nepotrebno dijele građane”, jasna je Vuksanović Stanković.

SDP je, tvrdi ona, na tragu već pomenutih sopstvenih predloga i inicijativa, spreman da tu vrstu otvorenosti i postojanja političke volje testira učešćem u dijalogu sa relevantnim društvenim i političkim subjektima.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
SamoJAMilosTerra novaPrkosMLAĐI ĐUTURUM
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SamoJA
Gost
SamoJA

Pusti ti dijalog nego ti direkno kazi nesto za nasu Crnu Goru

Milos
Gost
Milos

Draginja samo naprijed.

Terra nova
Gost
Terra nova

Vidjite vi g-djo Draginja medju sobom sa kim ćete u koaliciju, jer ako nastavite sa onim četnicima ka do sad – izgubićete se sa političke scene Crne Gore.

Prkos
Gost
Prkos

SDP pokazuje da je ključna partija za dogovor u CG. Smireno, pošteno, kvalitetno. Mogu do 10% ako nastave ovako.

MLAĐI ĐUTURUM
Gost
MLAĐI ĐUTURUM

Iskrenog dijaloga odavno nema ni u crtanim filmovima a kamoli u politici đe je sve gola laž

Send this to a friend