Politika

Vukšić: Rusija prešla crvenu liniju miješanja u crnogorske političke prilike, nemam saznanja da neko iz okruženja Đukanovića radi o glavi Vučiću

Vukšić

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić kazao je da u Crnoj Gori postoji opasnost od miješanja stranih službi u političke prilike, a neke su prešle crvenu liniju. Tu konkretno misli na Rusiju.

“Neki portali kritikovali su moju odluku da dam intervju za TV Vijesti. Moj motiv je približavanje službe što više javnosti. Nije mi namjera da politički mešetarim. Dejan Vukšić apsolutno ne sjedi ni na čijoj stolici, osim na svojoj”, istakao je prvi čovjek ANB-a, gostujući na TV Vijesti.

Tvrdi da nema problem ako neko misli da ANB treba da vodi neko drugi.

“Nemam političke motive, nijesam karijerista”, ističe Vukšić.

On je kazao i da ANB prepoznaje konstatne prijetnje koje su prisutne po pitanju nacionalnih interesa Crne Gore.

“ANB kao dio NATO sistema sprovodi sve aktivnosti. Trenutni momenat je kritičan. Bez obzira na situaciju u Ukrajini, ANB prepoznaje konstatne prijetnje koje su prisutne što se tiče nacionalnih interesa Crne Gore. Prepoznajemo zainteresovanost velikih sila i država, a istovremeno prisustvo bezbjednosnih službi druge države. Posebnu pažnju obraćamo na kontraobavještajnu djelatnost i prisustvo stranih službi u Crnoj Gori. Svaka država, bila partnerska ili ne, ima pravo da delegira diplomate u Crnoj Gori. To se odnosi i na predstavnike svojih službi. Agencija je najviše zainteresovana da li dolazi do prelaska takozvane crvene linije”, rekao je Vukšić.

“Crvenu liniju” su, prema njegovim riječima, prošle države koje nijesu partnerske. Na pitanje novinara da li tu misli na Rusiju, Vukšić je odgovorio potvrdno.

Opasnost po Crnu Goru dolazi iz zemalja koje nijesu partnerske, funkcioneri da vode računa gdje se i sa kim nalaze, kako predstavljaju državu

ANB, kaže Vukšić, prati taj narativ da zlouptrebljavaju svoje resurse i prati određene političare.

“To nije tačno. ANB se bavi svojom djelatnošću u skladu sa zakonskom regulativom. Ne vodi računa da li neko pripada određenoj političkoj strukturi ili ne”, navodi Vukšić.

Svaki funkcioner, ističe Vukšić, mora da shvati da ne postoje samo prava koje prelaze iz funkcije, već i obaveze.

“Moramo da vodimo računa sa kim, kako i gdje se nalazimo, već i kako reprezentujemo državu. Postoje granice koje se ne smiju preći. Ali kada prihvatite da obavite komunikaciju onda postajete interesantni za ANB. Mi tu ne pravimo selekciju”, kazao je Vukšić.

Sve što je kazao, navodi prvi čovjek ANB-a, priča uopšteno, a ne o konkretnom slučaju ruskog diplomate Viktora Antipina i funkcionera Demokratskog fronta Strahinje Bulajića.

On je kazao da je neistina da je odluku o protjerivanju ruskog diplomate Viktora Antipina donio pod pritiskom agenata CIA-e i MI6.

“Ne postoji neko ko smije da me zovne i od mene nešto traži, bila odluka ovakva ili onakva”, ističe Vukšić.

Ne postoji neko ko smije da me zovne i od mene nešto traži, notorna je neistina da me promovisala crkva

Notorna je neistina, kaže, da ga je promovisala Srpska pravoslavna crkva.

“Tvrdnja da sam promovisan od crkve ili da me je ucijenio DF je notorna neistina. Neko ko tako kaže očigledno se ne boji boga. Osim što sam potpuno apolitičan, i što me politika nikada nije zanimala, u to vrijeme, mislim da je bio jul 2020. godine, obratile su mi određene strukture političke i nepolitičke da budem nosilac liste. To su bili neki prijatelji iz Grblja i Kotora, apsolutno ne iz crkve”, tvrdi Vukšić.

Prvi kontakt je, kaže, bio politički prvak DF-a, koji mu se obratio i tražio razgovor i rekao da imaju potrebu da na čelu liste bude čovjek takve reputacije, koji nije političar.

Na pitanje da li neki sveštenici prelaze crvene linije i da li sarađuju sa stranim službama, te da li neki od njih ugrožavaju nacionalne interese, Vukšić je kazao da su sva lica koja na bilo koji način pokazuju indiciju na protivustavno djelovanje pod monitoringom ANB-a.

On nije mogao da potvrdi ali ni demantuje informaciju da je dobio zahtjev savjetnika za bezbjednost premijera Zdravka Krivokapića, Voja Lakovića da u ime Bratislava Dikića, optuženog u slučaju državni udar, provjeri ko iz okruženja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića radi na ugožavanju sigurnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Samo je saopštio da nema saznanja da neko iz okruženja Đukanovića “radi o glavi” srpskom predsjedniku.

Vukšić je kazao da nije tačno da bezbjednosne procjene oko ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, a koje je radila ANB, nijesu dostavljene Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Objašnjava i da negativna procjena ne znači zabranu održavanja nekog skupa.

Nije nadležnost ANB-a da čuva hangare u Slobodnoj zoni Luke Bar, ne osjećam odgovornost što su nestale cigarete

Tvrdi da bivši specijalni tužilac Milivoje Katnić nije mislio na ANB kada je kazao da se desio ozbiljan bezbjednosni propust kada su opustošeni hangari u Slobodnoj zoni Luke Bar.

“Nije nadležnost ANB-a da čuva hangare u Slobodnoj zoni Luke Bar. Ne osjećam odgovornost što su nestale cigarete”, dodao je Vukšić.

Prema njegovom mišljenju, nijedna kriminalna grupa nije mogla stasati u to što jeste, a da to nije bio propust bezbjednosnih službi, namjerno ili nenamjerno.

“Ali vjerujte da neće biti pošteđen niko što se tiče ANB”, ističe Vukšić, dodajući da im u tome treba pomoć Tužilaštva i policije.

Na pitanje ko je pustio Veljka Belivuka u Crnu Goru, Vukšić ističe da ANB nije bio o tome obaviješten.

“Tužilaštvo tu postupa, da li je bila zloupotreba ili ne”, dodao je Vukšić.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vaso
Gost
Vaso

Kakve gluposti valja ovaj lik ,kaze Deripaski prodat geostrategijski polozaj 🤣🤣🤣🤣. Odavao tajne Nato rusima ,sada ih pljuva jer vidi da padaju i gube. Pošto po to hoće da ostane na ovom mjestu jer je mnogo štete nanio državi i treba da odgovara. Kleronacionalista ,srednji vijek. Radio za mafiju

Muzi
Gost
Muzi

Najvažnije nijeste prenijeli a to je ko je omogućio da Deripaska kupi dio naše obale za 9 e po kvadratu đe je preko hiljadu isti

Eskim
Gost
Eskim

Nema Rusija preca posla nego ce se bavit s’tobom

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Sad si se sjetio!!!

Tako bješe vazd
Gost
Tako bješe vazd

Završio si ti sa ANB, a dibro radićaš kao advokat.Izjasnio si se da si srbin zdravko te doveo.Izabran u crkvu i eto.
Živ bio ee Cg.

Daka
Gost
Daka

Kako puva tako se okreces 😂😂😂

Me myself and I
Gost
Me myself and I

Da neće i ovaj neku stranku da osnuje uskoro ?!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nemoguće. Nasio si na Milovu propagandu.

Vanja
Gost
Vanja

“To ostaje na onoga ko treba…”
Progovara intelektualac.

Valter
Gost
Valter

Truba. Nema veze sa profesijom.

Igor
Gost
Igor

Pa sto si dolazio.

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Kako lijepa prica pred izbor nove vlade.

Njegoš
Gost
Njegoš

A ono jeste, znamo, sekretarica je kriva aaaaaaaaaaahahahahahahahhahaha a ti nevin ko Ćićolina.

LSCG STARA GARD
Gost
LSCG STARA GARD

Golom ,,,, ,,,,,,,, na zar ti CRNOGORCI ne vjeruju poslije onoga dostavljenog kaludjera

Vujović V.
Gost
Vujović V.

Nije do sada pomenuo ni rijec Rusija niti agresija!

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

Direktor ANB gostuje na TV, nezabilježeno i nečuveno.

Hipokrat
Gost
Hipokrat

A zasto. Ne razumijem

Acko
Gost
Acko

Dzabe ti je sve. Prvo izdao si Nato u svojim strateskim pozicijama u svijetu, te informacije si prodao BIA, Srbiji i Rusiji . Vijesti te spasiti neće, niti njihove gazde. Advokat si bio Kavčana, ali su Škaljarci trenutno preuzeli vlast. Tvoje instrukcije za prebijenje i iživljavanje nad golorukim građanima Crne Gore 5-og septembra na Belvederu, nikad se neće zaboraviti i… Više »

Vinja
Gost
Vinja

Konacno pod pritiskom zapad i ovaj svetosavac popusta…Jak uticaj zapada nas jednino moze spasiti iz kandzi rusije i svetosavske sekte!

Luka
Gost
Luka

Sad si clan dps hahahahaaha

Jogi
Gost
Jogi

Ode i Ti ko Joko 😂😂😂😂

Dzoker
Gost
Dzoker

Kad je bilo stani pani, svi grbljani Partizani.☝️

Vaso
Gost
Vaso

🤣🤣🤣 uvijek kroz istoriju je tako bilo, mijenjaju brzo stranu

Mandingo
Gost
Mandingo

Vidite li sad svi vi sto ste se radovali “osvezenju” i promjenama sto ste napravili???

Posmatra
Gost
Posmatra

A ima li ko da se ne mesa hmm

Milos
Gost
Milos

Nudi se da radi u novu vladu za tv vijesti 🤣

Igor
Gost
Igor

Gledam ga, povrsan. Van materije.

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

Igore,
Bravo za komentar

Samo kazem
Gost
Samo kazem

😂😂😂😂😂😂😂
A što je ovo, ne mešetari ni jedan odg direktno.
Mogu vam reći, samo uopšteno.😂😂😂😂

Ovo je Crna Gor
Gost
Ovo je Crna Gor

A što je diplomatija jača strana, znamo kako se diplomacki odg i zbog čega.Treba ga pitat, što je pokojni Vukšić koji je držao Vuk petrol pumpu, radio još sem prodajom goriva.Što su vozili cistjerne?

Hogar
Gost
Hogar

Najveća prijetnja po nacionalne interese Cg je crkva Srbije..a ovaj je njihov kadar..
#kako loša komedija.

Nikac
Gost
Nikac

Da je srece ti bi bio odavno UHAPSEN,no na tvoju srecu CG je Drzava SAMO na PAPIRU.

RORA
Gost
RORA

Vuksicu zelim da ti vjerujem, ali ona floskula skim si takvi si me brka kao pomijeranje kokota na dimljak

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

direktor anb na privatnoj tv …za svaku osudu …inace anb je dozvolila crkvi srbije uz pomoc bie i srpskih i ruskih para da rusi cg na svim poljima…ti nisi strucan a ni dobronamjeran i bogu fala sto ides sa te pozicije sto prije

Pješivci
Gost
Pješivci

Radi li za rusiju, ili za srb?

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Bez sumnje i za jedne i za druge.

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

A da nije smješno, bilo bi žalosno.
Ti si trebao u diplomate, umjesto bivseg ambasadora spc.😂😂😂😂😂

Honda
Gost
Honda

Da da… Kako da ne…

Send this to a friend