Politika

Vuletić: Blizu smo da iniciramo donošenje zakona o Skupštini

Vuletić

Zakon o Skupštini neophodno je usvojiti u što skorije vrijeme i mi smo pri tome da iniciramo donošenje tog akta, kako bismo njima precizirali rad kompletnog parlamenta, posebno poslaničkih klubova i poslanika kazao je za Pobjedu Milorad Vuletić, poslanik DPS-a, dodajući da je neophodno usvojiti i zakon o Vladi.

On je istakao da bi zakon o Skupštini imao mogućnost da definiše način i ponašanje svakog poslanika.

“Nedolazak poslanika u parlament izuzetno je teška okolnost koju naš zakon nije predvidio kao mogućnost sankcionisanja, jer se ne radi o radnom odnosu nego predstavljanju građana i izbornom pravu. Naša obaveza kao poslanika je da radimo u parlamentu, gdje su nas delegirali građani, a ne putem vaninstitucionalnog djelovanja ili u nekoliko kolona, a ne zna se ko šta traži, ko hoće i kakvi su zahtjevi i programi neformalnih grupa koje pokušavaju vaninstitucionalno da djeluju. Mislim da bi zakon o Skupštini propisao način i ponašanje svakog poslanika”, istakao je Vuletić.

Prema njegovim riječima, nedostaje i zakon o Vladi.

“To su zakoni koji nedostaju, kao i još neki propisi koje bi trebalo predložiti, koristeći iskustva u okruženju. Te zakone kada budu predlagani trebalo bi upodobiti sa zakonodavstvom EU”, rekao je Vuletić.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica kaže za Pobjedu da bi Crna Gora trebalo da donese zakone o Skupštini i Vladi, jer bi ti akti poboljšali poštovanje ustavnog principa podjele vlasti, ali i komunikaciju građana, civilnog sektora i medija sa državnim organima. Koprivica je istakao da je osnov za donošenje tih zakona u Ustavu Crne Gore, u dijelu koji se odnosi na uređenje vlasti.

“Donošenjem zakona o Vladi kodifikovala bi se oblast državne uprave i tako pokazala zrelost u donošenju akata, jer bi se smanjio broj propisa kojima se uređuju određena, međusobno povezana pitanja. Donošenjem zakona o Skupštini omogućila bi se značajno kvalitetnija kontrola Vlade od Skupštine, definisala bi se mnoga pitanja međusobnih odnosa te dvije institucije, recimo pojavljivanje ministara u parlamentu bila bi zakonska obaveza a nepojavljivanje bi značilo kršenje tog zakona, pa bi se ministri na drugi način odnosili prema svojim obavezama u parlamentu”, naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, to bi bila drastična promjena dosadašnjeg načina funkcionisanja sistema.

“Teško je očekivati usvajanje ovih rješenja u skorijoj budućnosti, ali su ona poznata u uporednoj praksi i moguće ih je uklopiti u naš pravni sistem. Ne postoji opravdanje da imamo zakone o predsjedniku, sudovima i lokalnoj upravi a da nemamo zakon o Skupštini i Vladi. Ovdje je potpuno jasno da je razlog nedonošenja ovih zakona politička inferiornost Skupštine prema Vladi i bez promjene tog političkog odnosa i političke volje ovi zakoni neće biti donešeni”, istakao je Koprivica.

On je poručio da, osim uređivanja odnosa između institucija, ovi zakoni bi trebalo da sadrže i standarde otvorenosti kako bi državnim organima dali jasne pravce za razvoj i poboljšanje njihove transparentnosti.

Mirko Stanić, član Predsjedništva i portparol SDP-a, rekao je za Pobjedu da je Zakon o Skupštini potreban da bi bolje uredio prava i obaveze poslanika, kao i suštinsku poziciju parlamenta u državnom sistemu, da se ne bi, kako je istakao, dešavalo da državni organ neće da dostavi tražene informacije poslaniku jer mu se tako može.

“Potreban je i zakon o Vladi, kako se ne bi dešavalo da od koalicionih ustupaka i trgovine broj ministarstava, nadležnosti, broj državnih sekretara ili pomoćnika, varira od vlade do vlade i da ne postoji ono što je osnova svake dobro uređene države-institucionalna memorija na pozicijama nižim od ministarske, na kojima će kvaliteltni, profesionalni i posvećeni državni službenici raditi posao u dužem periodu”, kazao je Stanić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

Iniciraj Vuletiću ti izmjene zakona o sportu,koji si zdušno branio u Skupštini Crne Gore,i dao maksimalan doprinos da se donese ovo zastiđe od zakona.

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Opozicija državi postoji samo u Crnoj Gori!

domacica
Gost
domacica

Neko bi pomislio da je opozicija vlast, kakvo im je ponasanje i koliko su dali sebi za pravo. Zalosno je sto im interesi gradjana nijesu pokretac za napredak i usavrsavanje svoje politike.

ManchesterUtd
Gost
ManchesterUtd

Dosta je bilo skandala kroz Skupstinu i bojkotovanja sjednica, vrijeme je da se neki red uvede, previse je opozicija dala sebi za pravo.

Enesa
Gost
Enesa

Treba da se uvedu rigoroznije kazne, dosta je bilo zloupotrebljavanja prava bojkota.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Gradjani su nezadovoljni opozicijom, jer kao narodni predstavnici nijesu ni prstom mrdnuli zbog njih.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Opozicija je svojim neradom dobro ostetila drzavni budzet, dobijali su svaki mjesec plate za sjedjenje kuci.

Leart
Gost
Leart

Vrijeme je da se skupstina dovede u red ,jer ovo ne moze ovako ,umjesto placamo 80 ljudi svakog mjeseca dovoljno je da im dajemo dnevnice za govore ,jer od rasprave nema koristi,a stvarno nam ne treba 20 srba koji primaju 1500e po osobi da kukaju o ugrozenom srpstvu

Komita
Gost
Komita

I da se smanju kolicina novca koje dobiju stranke za izbore ,niti zelim da placam snpu da mi dovode lukasa u niksic niti zelim da becicu placam snimanje spotova i ostale bahanalije ,a ne vidim ni potrebu da se citava drzava oblijepi bilbordima na svake izbore,ionako Milo vazda pobijedi ,bolje da se smanji to silovanje gradjana sa reklamama i da… Više »

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ma tu skupstinu treba raspustiti i proglasit Mila za kralja,nije da nam icemu sluzi

Liberal
Gost
Liberal

A mozda da uvedemo pravilnik koji kaznjava otvoreno izricanje lazi i nepotvrdjenih optuzbi ? Jer stvarno nmg slusat vise medojevica i drugare i njihove price okg grupa ovo okg grupa ono ,no fino kad budu nesto dokazali nekad onda pricaju

Stefo12
Gost
Stefo12

Pa nego sta nego je potrebno neke propise uvesti,ne moze ovo ovako,kako to da imamo poslanike koji su plagijatori ,osudjeni terorusti ili osumljiceni za pranje novca ???

Zna se red
Gost
Zna se red

U Skupštini je Brajović poslovodja i on piše satnicu a Škrelja obračunava ko je zaradio i koliko a Obrad-Mišo nadgleda. Ko ne dodje, nema!

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Opozicija ne dolazi na posao a hoce da prima pare

Zigman
Gost
Zigman

Nerad opozicionih poslanika se mora sankcionisati kao i u svim drugim demokratskim sistemima

xyz
Gost
xyz

Može li se kako Andriji Popoviću i sličnima objasniti da se kod poslaničkog mandata ne radi o radnom odnosu nego predstavljanju građana i izbornom pravu!

Montelider
Gost
Montelider

Xyz, ne mozes gradjane predstavljati dajuci izjave sa jahte u sortsu, ili iz kakvog ruralnog sokaceta. Zna se mjesto za razgovor!

Bojkot
Gost
Bojkot

Ma nemoj, u taster sali, u kojoj ti je zaludu sva priča!

Send this to a friend