Politika

Za izazove u regionu dijalog je jedini alat

Marina Pendeš

Svi izazovi u regionu Zapadnog Balkana moraju biti riješeni razgovorom. Dijalogje jedini alat, a budućnost naših zemaljaje u EU i NATO. To jejedino rješenje zajugoistok Evrope, kazala je u razgovoru za Pobjedu ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

Na pitanje da li se plaši da bi se mogle obistiniti tvrdnje Žan Klod Junkera, koji kaže da oduzimanje evropske perspektive regionu znači rat, Pendeš je odgovorila da ne vjeruje da se to može desiti.

“Ne vidim takvu mogućnost. Za rat vam trebaju neprijatelji. Mislim da smo iz prošlosti naučili da takve stvari ne podstičemo i ne bih dalje komentarisala takvu izjavu”, rekla je ona.

Proširenje EU, smatra ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, mora biti tema budućeg sastava EK, ali, kako kaže, pojedine izjave ne daju baš nadu da će proširenje biti top tema.

“Imam osjećaj da se ipak trebaju jasnije definisati odnosi unutar EU, kada je u pitanju ne samo politički, nego i sigurnosni dio, u smislu stvaranja evropskih snaga i prepoznavanja vanjskopolitičkih ciljeva EU. Vjerovatno će EU biti okrenuta sama sebi, iako bi trebala biti okrenuta jugoistoku Evrope. Ukoliko oni ne doprinose sigurnosti i stabilnosti, a svi smo suočeni sa raznim izazovima, sve to destabilizuje cijeli region i automatski se preliva na njega”, pojašnjava Pendeš.

Kaže da bi Balkanu bliske zemlje poput Grčke, Bugarske, Rumunije trebale u fokus svojih agendi za narednih pet godina staviti proširenje.

“Ključni igrači u EU se trebaju razuvjeriti i podržati politiku otvorenih vrata”, zaključila je Pendeš.

Govoreći o saradnji njenog resora sa crnogorskim, Pendeš kaže da BiH dijeli iskustva sa Crnom Gorom, još od kada je naša zemlja postala nezavisna država.

“Sve naučene lekcije koje smo imali kada su u pitanju evroatlantske integracije i sudjelovanje u mirovnim misijama, mi smo dijelili sa našim susjedom. Nama je zadovoljstvo da u susjedstvu imamo Crnu Goru, pored Hrvatske, jer sa Hrvatskom dijelimo najdužu granicu. Sada imamo Crnu Goru kao članicu NATO, Sjeverna Makedonija će uskoro to postati. Smatram da naše dvije države jako dobro sarađuju, što ne znači da se ne može podići na veći nivo. Mi smo otvoreni, dali smo na raspolaganje naše sjedište za obuku ukoliko smatraju da trebaju edukovati ljude. Crna Gora nas podržava i na NATO i na evropskom putu. Veoma je bitno za cijeli region, pošto je opredijeljen za EU, da jedni druge bilateralno podržavamo na tom putu”, kazala je ministarka BiH.

Send this to a friend