Politika IZDAŠNA POMOĆ VLADE SRBIJE SRPSKIM ORGANIZACIJAMA U CRNOJ GORI

Za profesionalno srbovanje sedam miliona eura, a crkvi 4,6 miliona

Srpska kuća (Foto: Pobjeda)

Vlada Srbije je od dolaska Aleksandra Vučića na vlast finansijski pomogla eparhije SPC u Crnoj Gori i srpske organizacije sa ukupno oko 11,6 miliona eura, pokazuju zvanični podaci državnih organa Srbije, pišu Dnevne novine.

Prema egzaktnim podacima koje Dnevne novine objavljuju, Vlada Srbije je u posljednjih osam godina srpskim organizacijama na ime bespovratnih dotacija isplatila tačno 7.089.680 eura.

Najviše novca 3.388.950 eura dobila je Srpska kuća zaključkom Vlade Srbije broj 401-4725/2017.

“Radi davanja dotacija za kupovinu objekta koji bi bio sjedište Srpske kuće i centar budućih kulturnih i društvenih dešavanja vezanih za srpski narod u Crnoj Gori”, navodi se u zaključku.

Vlada Srbije odobrila je i 500.000 eura za nastavak radova na izgradnji Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama zaključkom broj 4013156/2017. Srbija je bila izdašna i prema Matici srpskoj, koju je ove godine pomogla sa 255.000 eura, Udruženju književnika 65.000 eura i za “promociju saradnje CG, RS i Srbije” 70.000 eura. To je sve odobreno zaključkom 401-4034/2020 od 21.5. 2020. godine.

Zanimljivo je da je u odjeljku ukupna pomoć za Maticu i Udruženje naznačeno crvenim slovima 1.640.730 eura, ali nije detaljno objašnjeno kako se došlo do te sume.

Srpskom nacionalnom savjetu, koji se finansira i iz crnogorskog budžeta, Vlada Srbije je lani zaključkom 401-6202/2019 od 21. juna 2019. godine isplatila 250.000 eura.

Vlada Srbije je žestoko pomogla i eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Prema dokumentu koji objavljuju Dnevne novine, Srbija je crkvu, u periodu 2014-2020. u Crnoj Gori pomogla preko tri linije, direktno iz budžeta opredijeljeno ukupno oko 4,6 miliona eura.

Za dotacije Mitropoliji crnogorsko-primorskoj za programske aktivnosti “Zaštita vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta” u periodu od 2014-2020. godine ukupno je uplaćeno 224.475.000 dinara, što prema srednjem kursu 1 euro = 117 dinara iznosi oko 1,91 miliona eura. Od ove prve linije pomoći, koja nosi i naziv “Graditeljstvo, pomoć sveštenstvu i monaštvu i kultura” najviše je uplaćeno 2013. godine 33.140.000 dinara, dok je ove godine iz srpskog budžeta uplaćeno ukupno 16.753.000 dinara.

Druga linija dotacije je pomoć Eparhiji budimljanskonikšićkoj za program “Zaštita vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta”, kojoj je zaključno sa 2020. godinom uplaćeno 127.370.125 dinara ili 1,09 miliona eura.

Treća linija pomoći od 185.746.000 dinara ili 1,58 miliona eura išla je za isti program, ali naznačen “Za srednješkolsko obrazovanje za Bogosloviju Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju”

VUČIĆ OKRENUO PLOČU

Prema izvorima Dnevnih novina, prvi čovjek Srbije Aleksandar Vučić u početku nije bio presrećan zbog stalnih zahtjeva srpskih organizacija za finansijske dotacije.

“Državu Srbiju profesionalno srbovanje u Crnoj Gori košta milione eura. Ne znam kako to da se izdrži”, rekao je prije nekoliko godina Vučić na povjerljivom sastanku najbližim saradnicima, rezigniran stalnim zahtjevima za novac.

Vučić je u posljednih godinu dana “okrenuo ploču”, pa je rekao da će “udesetorostručiti” pomoć srpskim organizacijama u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivica
Gost
Ivica

Otkrili ste Ameriku. Jadni ovi ljudi sto su litijali, gledam ih s terase, stite pare od SPC.
Grdne pare idu RS i SR tu su se udruzili i JEDVA NAS DOBILI, i to uz pomoc Ure.
Necete uzet i NASE CRNOGORSKE SVETINJE sigurni budite, mozemo i mim setat s transparentima nije problem.

Posrbica
Gost
Posrbica

Za pare se javite u najblizu filijalu SPC-a.

Gastos
Gost
Gastos

Odvajali su iz Srbije preko 10 godina na stotine miliona evra ( u danasnjoj vrednosti) za obnovu Crne Gore posle zemljotresa, no niko se toga ne seca.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

E to – Gastos ima drugu stranu opet u interes Srbije – zasto je CG i Kosovo konstantno bili nerazvijeno podrucje- sve fabrike su dobro radile , pojedine bile pravi giganti, turizam.. Kosovo izuzetna priridna bogatstva , rudnici.. -sve se slivalo u BG a nama se davalo na kasicicu i permanentno nas ubijali u pojam da smo nerazvijeni ,neproduktivni, -zavisite… Više »

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Nastavak predhodnog teksta: Gastos–Trbalo bi da znas da je i Hrvatska imala pobunu 71g. upravo sto se ogromna kolicina novca narocito od turizma slivala u BG – MasPokret ili Hrvatsko proljece , i to je “nasilno”- politicki uguseno. Za sve se i u Jugoslaviji odlucivalo u BG, jedino im se Slovanija nije dala. Tako dragi moj Gastos , nije Srbija… Više »

Gastos
Gost
Gastos

Draga LJUBAVI, ako je tako, Srbija bi bila Eldorado. No, ajde mi molim te objasni taj alternativni veliki interes zasto je Srbija pomagala u izgradnji posle zemljotresa.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Ja odgovorih ali ne objavise
“”NAJVAZNIJI SRPSKI GEOPOLITICKI I NACIONALNI INTERES -PO SVAKU CIJENU IZACI NA MORE””
Procitaj Garasanina , Cvijica….
Te politike se drzite do danas, nekad ste to pokusavali to ratovima a danas
parama , lazima , manipulacijama…
svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima .
Poz. Gastoz

Vasojevka
Gost
Vasojevka

“profesionalno srbovanje” 😀😀😀
Slatko me nasmejaste. Ima i amatersko srbovanje?

Jelena
Gost
Jelena

Ima. Ono se ne placa

CUCA
Gost
CUCA

A sto ne kazete kolko para dobija mjesecno miras i ostali dukljanski eksperti?

vjecna da je
Gost
vjecna da je

ispalti se dobili su vlast tek ce da kalape

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

profitabilno je biti srbo.

SasaLx
Gost
SasaLx

A tek DPSovac sa 27 godina još profitabilnije.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

E moj Milo, kako si blag prema svojima tako si i prema cijeloj opoziciji….trebao si davno dzonom da udaris. Evo vidji sad koje posledice mozemo imati

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

I ja kazem- tada bi ga imali rasta zvati diktator.

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Narod bez istorije pokušava da pripoji Crnu Goru svome istorijskom biću, kako bi imali čime konkrentno da se hvale, a da nije mit.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A kako, gospođo, bez istorije, eto samo to objasnite. Ne meni nego sebi.

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Volela bih da i meni objasni.
Koristite moj nick i komentari su Vam suprotno dijametralni u odnosu na moje.

Djordje
Gost
Djordje

Vasojevka, ali iz Trebinja.

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Ja iz Srbije. 🙂

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Sta je to istorija? Prosvetlite nas.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Lazna vasojevko citaj.
780 godina ,spominju se Srbi kao narod ,Višeslav StrojimiroviĆ,Raški župan,sledi
sin Radosav Strojimirović zvani Strojimir Kralj kome 820 god. Kralj Ludwig Veliki piše i spominje Srpsku županiju Rasku .Istorisko nasledje Nacionalna Biblioteka Trier.
Tako, da se samo zna koje ovde Boss!
Ako Srbi lazu …Nemac ne!
Ahahahahahahahaaa

Iggi
Gost
Iggi

Najpoznatije srpske licnosti iz istorije su marko kraljevic i milos obilic….. a ni jedan ni drugi nijesu postojali.
Eto sto da pricamo
Imali su vuka karadzica koji je pisao bajke izmisljao likove i dogadjaje.
Ili da pricamo o 500 godina pod turcima.
Kakva istorija…..

Vasojevka
Gost
Vasojevka

🙂 Kakva nacitanost!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Iggi obrisi sline ne balavi.
Ahahahahahahahahahahjhaaa

Support
Gost
Support

Zato Mitropolit neće da se registruje, i ovo bi moralo ući u knjige. I još navalili da se Zakon poništi prije sastavljanja Vlade. Nema hitnje, polako.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Zakon se ne može poništiti osim u postupku pred Ustavnim sudom. Skupština može ili donijeti novi zakon ili kroz izmjene i dopune djelovati na postojeći. To je ono što dugogodišnji poslanik Pipun i njegovo društvo ne znaju. Jadna državo, kakvim neznalicama u ruke padaš!

Support
Gost
Support

A vjerujem da znaju, no im se ‘ita da to završe prije nego se podijele Ministarstva. Namjerili da se pokolju za svaku fotelju pa ih je neka prpa da će Dritana naljutiti i poslije ništa od Zakona.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Ne trba niko da me obavjestsva da je na snazi ” profesionalno srbovanje” to se vidi na svakom koraku- narod se prodao. Kako god bilo da se neko izjasnjava kao srbin ili crnogorac porazno je, ako ima imalo licnog stava, obrazovanja, inteligencije da je glasao za OVE. Dovoljno je da vidite, poslusate ovog Krivokapica – marionetu koju vodaju kao mecku… Više »

Cgcg
Gost
Cgcg

Ti tako razmišljaš. To je normalno rezonovanje. Ali ne trudi se da nekome ko nema mozga i nekome ko se prodaje za pare to objasniš jer ćeš samo da potrošiš svoju energiju i živce a ništa promijeniti nećeš

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

CgCg- u pravu si , ali toliko lazi nepravde, manipulacije ….

Milo
Gost
Milo

Narod u Srbiji gladuje,troclanoj porodici socijalna pomoc 14000 dinara ,toliko o blagostanju u Srbiji.Vucic trosi novac Srbije kao da je njegov ,a njegov brat kupio pola Vojvodine,raznih radnji po srbiji su njegovog brata,separacije na Moravskom koridoru su njegovi,100 kamiona Gasicevih rade na moravskom koridoru,rade sta hoce i opsilili da ponovo kao 90 g otimaju tudje teritorije.

Iggi
Gost
Iggi

Brate, kod nas nije bilo presjajno, ali smo bili i sad smo Monako za srbiju,
Zamisli, a oce da pomognu CG sad…… kako. Kad im narod osim beograda krepava

Milo
Gost
Milo

🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Krsto
Gost
Krsto

Samo nesto gledam,koliko neprijatelja ima ova mala zemlja!? Mora da ima veliku vrijednost,a ima,znam.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Ne cudim se nicemu , naprotiv imali su slobodu svasta da rade kada im je vlast dozvolila.
Da je bilo snazne drzave , trebalo je sve da funkcionise na bazi reciprociteta.

expert123
Gost
expert123

Vucic je okrenuo plocu zbog toga sto je sada zavrsni cin tog visegodisnjeg djelovanja.Rezultati skorasnjih parlamentarnih izbora govore o tome . To djelovanje je dalo plodove na tim izborima. Sada je jos jedna stvar isto tako vazna za ostvarenje velikosrpskih ciljeva u Crnoj Gori . To je popis s stanovnistva sljedece godine . I u taj projekat je ukljucena citava… Više »

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Kad nije bilo vlasti koja im je sve dozvoljavala i koja je šurovala sa spc a slavka perovica i lscg unistila,tako se to desi….

Support
Gost
Support

Da da, 30 godina prećutno uknjižavati i zatvarati oči na sve ovo, i sad je Srbija, koja sve to isto radi deceniju, kriva i miješa se.

Nikac od Rovina
Gost
Nikac od Rovina

Treba Srbima sakriti pet vjekova ropstva pod Turcima pa sad hoće to preko slobodarske Crne Gore, tako da Crnogorce naprave Srbima.
U PAMET SE DOBRO CRNOGORCI!

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Ne razumem zasto bi ih krili? Ima neki razlog za to?

1111
Gost
1111

Potpuno ista situacija kao devedesetih prosloga vijeka….a znamo kako su zavrsile….ovakvih nesoja nema nidje….

SchumiZZN
Gost
SchumiZZN

Ovo im je za sendvice, gorivo, licne i jupol. Eto kako se postaje ‘Posrbica’.

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Kako ono rece nikola pasic 1918te ? Oni koji nak se prikljuce tretirajte bolje nego naae ljude i dajte im i vise nego nasim ljudima

Kaktus
Gost
Kaktus

Isplati se srbovanje jos vjekovima unazad,vazda je srbiji draze bilo da kupi 10 izdajnika nego da izgradi sebi bolnicu ili tako nesto

KOCOBO
Gost
KOCOBO

I onda se narod cudi sto pipun ima pola miliona da da vijestima

Komita
Gost
Komita

Parama posrbljavaju nas narod a mi cutimo….

Liberal
Gost
Liberal

Pa sto mislite,sto je goran danilovic postao srbin sa 40 godina ?

Tggss
Gost
Tggss

A koliko je godina imao Peđa Bulatović kad je postao Srbin?

Gastos
Gost
Gastos

Nikad nije kasno.

petar
Gost
petar

Pa normalno, i ovi su se nasklapali. Svi su odje isti, dok se sudstvo ne dovede na zavodnom nivou nema srece… Sve bih vas ja u corku.

MILO NATO CPC
Gost
MILO NATO CPC

A narod u Srbiji jedva sastavlje kraj s’kraje.. no kad ih nema da puste glas no cute.. onda neka lipsavaju. Pomazu navodno spc a ovi preko 50mil godisnje iznesu iz CG..

Gastos
Gost
Gastos

Ne brinite se za narod u Srbiji. Brinite za svu nepravdu koju ste naneli u poslednje dve decenije. Nadam se da razumete kad pisem srpskim jezikom.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Da srpskim jezikom koji vam je stvorio crnogorac po ocu V. S. Karadzic iz Petnjice – Savnik a baza mu je bio drobnjacko- uskocki i durmitorski govor- sem sto je Vuk rodjen u Srbiji. Do tada ste govorili raznim dijalektima koji nijesu ni nalik danasnjem govoru. U to vrijeme nijedan crnogorac vas nije razumio. Pa viste jadni posto ste nas… Više »

Gastos
Gost
Gastos

Crnogorski jezik su stvorili hrvatski lingvisti. Izgleda da nije bilo volontera u CG. Cak ni svi Crnogorci ne pricaju crnogorskim jezikom, prema popisu iz 2011. Mora da je tesko da se nauci, ipak se mnogo razlikuje od srpskog.

Gastos
Gost
Gastos

Moderator me moderise samo tako.

@LJUBAV ME
Crnogorski jezik su napravili hrvatski lingvisti. Crnogorskim jezikom ne pricaju ni svi koji se izjasnjavaju kao Crnogorci (po popisu 2011.) Ipak treba vremena da se savlada jezik, ipak se mnogo razlikuje od srpskog. No, nigde da vidim na CDM ona nova slova.

Edw
Gost
Edw

Normalne zemlje imaju zakone protiv ovoga.

Gastos
Gost
Gastos

Bravo !!! Kad bih mogao, udario bih ti 100 like-ova.
Kljucna rec ‘normalnoj’. ,Ne bi bilo potrebe za pomoc sa strane uopste u ‘normalnoj’ drzavi, jer 30% stanovnistva ne bi bio ugnjetavan i sikaniran.

Tggss
Gost
Tggss

Pa i kod nas postoji zakon koliko para može da se primi i od koga.Ali zakon je samo mrtvo slovo na papitu.

Seka
Gost
Seka

Posrbi srm vas bilo zar obraz se prodaje pđite sad slobodno u prostituciju i oni lekari i profesori a popovi posebno sram da vas bude za sva vremena svi litijaši

Baba vanga
Gost
Baba vanga

Ološ sto drugo reći ali stici ce vas ko bumerang sve to sto crnoj gori radite godinama

Poruka
Gost
Poruka

A dzabe im svi milioni, tvrd je orah vocka cudnovata! Borba nas ceka! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

popmaca
Gost
popmaca

pare pare pare vrte đe burgija neće

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

A šta ih se puštalo? Šta su poduzele CG institucije na učvršćenju Crnogorskog identiteta? Sad imate ovakvo stanje,to je posljedica svega ovoga…

Emina
Gost
Emina

Zato su puna usta ” PRODAO VJERU ZA VECERU ” …😃😃 svoja djela pripisuju drugima!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Vala baš ptofesionalno srbovanje. Srpski narod od toga nema ništa, samo se bogate ovi samozvani lideri, koji su godinama na budžetu obije države. Njima ne odgovara da pređu u vlast, zato odugovlače. Jedini legitimni predstavnici su Nacionalni savjet, a potpuno su skrajnuti.

Tggss
Gost
Tggss

Nacionalni savjet je baš siromašan i sastavljen od poštenih Srba😁😂

Mila
Gost
Mila

Svakome je jasno šta radi Srbija i šta joj je cilj. Nadam se da su Crnogorci to shvatili, da ne postoje pare da prodaju svoju naciju i svoju zemlju. Nidje na svijetu to ne postoji da neko radi protiv svoje zemlje u korist tuđe. Zašto ljudi to radite??? Razmislite malo, đedovi su nam ginuli za slobodu.

Gastos
Gost
Gastos

Kada drzava (citaj: DPS) ugnjetava 30% naroda i produbljuje podele, ne radi narod u korist druge drzave, vec u korist svog spasa.

Tggss
Gost
Tggss

U Crnoj Gori su samo Crnogorci bili ugnjetavani i zapostavljeni.Svim drugim narodima se vlast ulagivala.Što se tiče Srba,ne računaju one koji su u vlasti , jer ti nijesu dovoljno dobri Srbi.

Gastos
Gost
Gastos

Ne znam samo na koji primer mislis. Mozda onda kad je vlast odlucila da izbaci srpski jezik i napravi ‘crnogoracki’ jezik. Odjednom su svi postali poliglote, ali da ironija bude veca, ne svi koji se izjasnjavaju kao Crnogorci ne pricaju tim jezikom. Ipak ima onih koji nisu popili Kool Aid.

I HAVE
Gost
I HAVE

Imaju potpuno pravo da se mijesaju u izbore i da ih pomaze Srbija. Da nas crnogoraca ima digli bi oni ruke davno. U svemu vlada nesloga i taj sklad o kojem pricamo je samo farsa. Svako vuce na svoju stranu tako da nema buducnosti, omladino pakuj se i Evropa.

realan
Gost
realan

I Ristu lijezu milioni? Pa se onda kao Risto “protivi” saradnjom ovdasnjih Srba (Manda&Pipun), odnosno posrbica sto javno idu Vucicu u posjetu? A Vucic ih sve finansira. Ha ha ha ha Gdje li taj novac sto se uliva u crkvu ide? Ide li siromasnima ili da se obnovi vozni park? Da mercedese zamijene sa audijima? Rukoljub je potrosio 1.5 milion… Više »

Tggss
Gost
Tggss

I M. Bulatović je prvo izjavio da će se prodati službena vozila i da on vozi ladu.Što smo mi bogu skrivili da poslije 30 godina imamo opet događanje naroda i populiste pogurane Srbijom.

Realnost
Gost
Realnost

Ocete li samo da lajete ili cete ponistit izbore?

Crnogorka nk
Gost
Crnogorka nk

Ponistavajteeee! Nikad posrbica!

Dragutin51
Gost
Dragutin51

Samo zamisljam kakva bi bila reakcija srpskih vlasti da je obrnuta situacija i da se Crna Gora ovako mijenja u njihovu drzavu i finansira svoje organizacije jos tolikom kolicinom novca

Gastos
Gost
Gastos

DPS se umesao priznavsi Kosovo. Vecina naroda nije sigurno bila za to.

Tggss
Gost
Tggss

Pa priznao ga je i Vučko.Ko pita narod?

Gastos
Gost
Gastos

Nije bas, Tggss.
Da li kazes da to nije mijesanje u unutrasnje stvari ?

Lavica
Gost
Lavica

Gastose, ko zivi na Kosovo ? Koji narod ?

Ivanka
Gost
Ivanka

Po rijecima Milana Knezevica, Vucic je i Mitropoliji uplatio 4,7 miliona eura a da oni to nijesu prijavili

Marko76
Gost
Marko76

Ovako velike uplate pokazuju da je Vuciceva orijentacija ka Crnoj Gori aktivnija nego ikad i da ce nastaviti da pretenduje na nasu teritoriju

Teona
Gost
Teona

Sve ima svoju cijenu pa i uzignuta 3 prsta kao i mahanje trobojkom

Maki
Gost
Maki

To je prava istina da je Srbija financirala crnogorske srbe i srpsku pravoslavnu crkvu da uništi Crnu Goru.

Bazinga
Gost
Bazinga

Pa naravno para burgija đe bušilica ne može. Primjer je i Tramp koji je sa malo glasača postao presjednik Aerike, a ne šta drugo. Bez para ni javni WC ne može ući čovjek a ne đe drugo. Viđeli bismo podršku da nisu imali podršku velikih medijskih kuća, koje su propagirale plaćene termine.

D.D
Gost
D.D

A ni profesionalni crnogorci nijesu nista gore placeni.ovdje samo posteni narod ispasta😂😂😂

Bernini
Gost
Bernini

I ne mješaju se u izbore……

Veki
Gost
Veki

Sad ce mo vidjet strucnjake sto rade protiv svoje kuce!!!

Nord's Supermen
Gost
Nord's Supermen

Popis 1991 380.000 Crnogoraca 57.000 Srba a u međuvremenu razni pritisci i asimilacija i izmijeniše i naciju i pamet i postojanje Crnogorske junačke nacije a tek na sledećem popisu iz ovoliko novca šta će biti .Nevjerovatno .

Tggss
Gost
Tggss

To samo govori o bijedi Crnogoraca.Sve čime smo se ponosili je bila obmana.

Warior
Gost
Warior

A Miodragu Lekiću smeta što je Edi Rama došao u posjetu.A ne smeta mu kad stižu pare iz Srbije i vojvode

Ivan Nk
Gost
Ivan Nk

Pogledajte Mila na Face tv i sve ce vam biti jasno

HelenaKO
Gost
HelenaKO

Baš mi je žao narod koji je litijao,jer su mislili da čuvaju svetinje, ali opet mi nije jasno kako KAKO nisu mućnuli glavom – Pa Amfilohije ništa nije rekao za referendum,jer ga je briga,nego tek kad je taknuta SPC jer se velike pare obrću. A i Bog je u nama nije u popu, crkvi, manastiru – ako si vjernik Bog… Više »

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Malo! Valjalo bi da svim Srbima u CG pošalju po hiljadu €, a ostalima po 500 €. I tako svake godine.

Support
Gost
Support

Može i kvartalno, imam neki kredit.

Normalna CG
Gost
Normalna CG

1918=2020

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Sada će Hrvati da traže nazad (obnavljanje) Hrvatske Prevoslavne Crkve – jer im je ukinuta 1920. isto kada i Crnogorska Pravoslavna Crkva!
Kažu da SPC (Srpska Crkva) iznosi ogromne količine novca iz Hrvatske u Srbiju… pa će Srbi morati da “napuštaju okupirane crkve” koje su bile Hrvatske Pravoslavne Crkve!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Hrvatsku pravoslavnu crkvu je pokušao da ustoliči Pavelić, da bi tako asimilovao Srbe u “pravoslavne Hrvate”. Samo činjenice, molim Vas.

Ja ovako
Gost
Ja ovako

Nomen, bila je samostalna mnogo prije Pavelica, ne laži narod!

objektivnost
Gost
objektivnost

Pa za razliku od crnogorske crkve, HPC je nastala u vreme NDH…. A poistovecivanje nje sa Karlovackom mitropolijom nije utemeljeno, jer su nju osnovali Srbi posle seoba… A za sve to vreme su Crnogorci zidali svoje crkve i manastire i birali svoje vladike

P. S.
Gost
P. S.

Crna Gora se odrekla svojih gradjana u Srbiji,tako treba i Srbija. Ne daju drzavljanstvo onima koji su rodjeni u Crnoj Gori a kamoli nesto drugo.

Gastos
Gost
Gastos

polako

Durmitorac
Gost
Durmitorac

Sve za pare

Ja ovako
Gost
Ja ovako

I obraz? E stid neka vas je!

Srbin
Gost
Srbin

Pa rece da se ne mjesa u unutrasnje stvari CG a sto je ovo onda uzas velikosrbski projekt izgubili kosovo ne damo CG

Vin
Gost
Vin

Stići će ih božja pravda

HelenaKO
Gost
HelenaKO

Pa provali se jedna cura kod mene na posao,kako su joj svakog četvrtka uplaćivane pare za litije – htjela je da pohvali SPC kako nisu lažovi, kaže evo svaki put uplate hahahhahahahahhahahaha
Bože pomozi. Uh ko ih ne zna…..

Radosav
Gost
Radosav

Dzabe vam je Rama krisom dosao u CG…
To Abanisanje tamo u Albaniju…
Ovo je Crna Gora…

Realno
Gost
Realno

Radosave, Rama ne Albanise pi Crnoj Gori i siguran sam da vise postuje Crnu Goru i nje narod 100 puta od srba. Rama nikad se ne mijesa u unutrasnje stvari Crne Gore

Mila
Gost
Mila

Nesrećniče vidi kako se radi posrbljavanje. Albanija nije uradili ni jednu stvar da nestane CG, a vidi šta rade iz Srbije

Risto Jovanovic
Gost
Risto Jovanovic

A vi ne bi ste dobili vlast,da vam nije bilo dritana albanca

Nikšić
Gost
Nikšić

Radosva, samo polako.

delboj
Gost
delboj

Tako ti se vratilo kako mislis dobro Crnoj Gori.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Prvo su šćeli hrvate da posrbe pa bosance pa makedonce,nijesu uspjeli,sad smo im mi na tapetu,nedaju ovim nesretnim narodima živa mira,nešto im je bitno da smo svi srbi pa makar krepavali od gladi???

Bar1111
Gost
Bar1111

Nigdje im nije uspjelo ali ce kod nas,izgleda,to postici. Narod koji negira svoje postojanje ne trrba ni da botise. Pitam se samo, koliko ce nas Crnogoraca ostati?! Zalosno.

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

“Kompleks niže vrijednosti”, jer su srbi ljubomorni što nisu ka’ “Crnogorci”, pa da “posrbe” Crnogorce i spušte ih na njihov nivo…

Vasojevka
Gost
Vasojevka

🙂 Kakva logika.
Nemam komplekse, pogotovo nize vrednosti. Nisam ljubomorna.
Srpkinja sam, crnogorskog porekla, sa crnogorskim prezimenom. S ponosom ga nosim.
Nisam se spustila na kakav god nivo.
Volim Crnu Goru kao i Srbiju.
I ovakvih nas ima punooo.

Mila
Gost
Mila

Džaba ste driješili kesu! U našoj Crnoj Gori ,,vedre i oblače Crnogorci,,. Vi njegujte srBstvo u beogradskom pašaluku. Tačka.

Andrej
Gost
Andrej

Vidis, biti Srbin nije stvar opredjeljenja i emocija, nego je stvar finansija… Pa ko da vise. Sjutra da Erdogan posalje novac, svi ovi litijasi bi postali Turci.

Mijat
Gost
Mijat

Pa ima istine u tome. Nakon Balkanskih
ratova stotine hiljada crnogoraca sa muslimsnskim imenima ih je zamijenilo hrišćanskim u dijelu sjeverne Crne Gore i Metohije koje je oslobodila Crnogorska vojska. Sad ti isti kažu nijesmo Crnogorci nego Srbi. Čudan narod!

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Cio tekst kasni 5 godina
A cifre su realno x 10.
Vučko ima štampariju i samo šalje.

Hogar
Gost
Hogar

Tako je.Ovo je samo tok novca koji je moguće pratit,koliko je samo keša išlo “na ruke” i van legalnih tokova?
Ne štedi se za velikosrpski fašistički projekat.

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Dje ste bili sa ovim tekstom evo 8 godina zadnjih da izadjete….
Čovek je luuuuuud. SRS u srcu.

Mongro
Gost
Mongro

Bez nečije podrške izvana Vučić i Srbija bi pomogli sa tih 250.000. Meni sve vise ovo miriše na pomoć iz USA negoli iz Rusije! Bojim se da su nas “saveznici” iz NATO prodali. Sve činjenice na to ukazuju: prva je USA ambasadorka čestitala pobjedu ovim novim, Dodik ide na razgovore sa predsjednikom i premijerom HRV (ne zaboravimo da su Hrvati… Više »

Realno
Gost
Realno

Amerima nije u interesu da prodaju CG a sto se tice cestitanja to rade u duhu njihive demokratije. Ovo sa Hrvatima i ja mislim da je tacno i da je taj ubacen iz srbije da Hrvatima pomrsi racune

Laki
Gost
Laki

A koliko je Milas dao svojoj crkvi ?🤔

goan1234
Gost
goan1234

Nikoliko. Tek da jeste!

objektivnost
Gost
objektivnost

Nista ako mislis na CPC i to se vidi…. S druge strane je SPC dao toliko da ga stavise na fresku… Ali veruj ti informeru ko je antisrbin

Tggss
Gost
Tggss

Vrlo malo nažalost je dato za CP .Koliko je para vlada dala za hram u Podgorici?

TonyZ
Gost
TonyZ

Sve se vrti oko para. Sta je protiv teg ovim parama?

Mila
Gost
Mila

ljubav prema svojoj zemlji. Ne postoje pare za koju bih bila protiv Crne Gore i Crnogoraca

Śan
Gost
Śan

Zaludu su vam pare postojace Crna Gora dok je Lovcena Grahovca i Crnogoraca….posrbice potonja nacijo u svijetu.

Piksi
Gost
Piksi

Ko uzeo pare pa se pisao Srbin, sto bi Risto rekao “dabogda meso od njega opadalo”!

Matematicar
Gost
Matematicar

Ceka nas mracno doba. 7.5 miliona ljudi, naspram nekoliko stotina hiljada.

Dula
Gost
Dula

Ko ce kome, nego svome.

Snjeg
Gost
Snjeg

Nisu oni nasi .Ni porijeklo nam nije isto .Mi smo samo komsije .A ovi u cg su posrbice .I svi oni koji su mjenjali vjeru uvijek su veci srbi od srba .Morali su se citav zivot dokazivati da su lojalni i da se nece mijenjati opet po potrebi radi nekih licnih interesa.

Trtomud
Gost
Trtomud

Koliko bolnica bi moglo da se opremi sa ovim parama državljana Srbije?
Da se djeca ne liječe sms porukama.

Risto Penta
Gost
Risto Penta

dobro ste rekli

Cccse
Gost
Cccse

Pa sam Vučić je oko 2 mjeseca prije izbora izjavio da je za Srbe u Crnoj Gori uplaćeno 1.6 miliona eura za kulturne potrebe.

Send this to a friend