Politika

Za zaštitu državne granice 832 vojnika

Za zaštitu državne granice tokom 2019. godine, zemlji će biti na raspolaganju 832 osobe iz pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore, piše Pobjeda.

To je navedeno u planu rada Ministarstva odbrane za 2019. godinu. Koliko vojnika će biti angažovano na ovim zadacima, zavisiće od bezbjednosne situacije, kažu u ministarstvu, a oni će, kako navode, biti raspoređeni na dijelu državne granice prema Albaniji.

“Savjet za odbranu i bezbjednost donio je početkom aprila odluku o angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore, radi podrške Upravi policije u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata. Odlukom Savjeta predviđeno je da angažovanje Vojske u zaštiti državne granice bude do kraja 2019. godine, a u koordinaciji sa Upravom policije”, kazali su Pobjedi u Ministarstvu obrane.

Na pitanje koliko vojnika će biti raspoređeno na državnoj granici, iz resora Predraga Boškovića navode da će to zavisiti od bezbjednosne situacije.

“Broj pripadnika Vojske koji će biti angažovani na ovom zadatku zavisiće od bezbjednosne situacije na državnoj granici i procjene Uprave policije. Angažovanje pripadnika Vojske predviđeno je u reonima i pravcima kojima se služe migranti za ilegalni prelazak državne granice, težišno u dijelu državne granice prema Albaniji”, zaključuju u ministarstvu.

U izvještaju o radu ministarstva odbrane za prošlu godinu navodi se da je Vojska bila angažovana na zadacima zaštite državne granice od nezakonitih migracija.

Angažovanje je, kako piše u dokumentu, započeto 16. avgusta 2018. godine u mješovitim patrolama sa pripadnicima Uprave policije, radi intenzivnije kontrole ilegalnih prelazaka državne granice u zoni Graničnog prelaza Božaj.

“Međusobne obaveze i način izvršenja zadatka regulisane su „Tehničkim sporazumom o realizaciji aktivnosti zaštite državne granice od nezakonitih migracija“. Navedeni sporazum važio je do kraja 2018. godine. Od početka angažovanja Vojske na ovom zadatku, zabilježeno je 1.069 pokušaja ilegalnog prelaska granice”, zaključuje se u izvještaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

SAMO NEKA JACA CRNOGORSKA VOJSKA

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Ovo su nekada bili tajni podaci….

MiloŠkuri
Gost
MiloŠkuri

Sad su naduvani podaci…

Anonimni
Gost
Anonimni

Prvi put da vidim neku sliku normalnih vojnika. Sve neke stomaklije sto ne mogu mać.

Crni
Gost
Crni

Granične jedinice vojske su ukinute, tako da policija treba da cuva granice a ne vojska.
Vojsku treba obučavati, za elem nepogode.

Tramp
Gost
Tramp

Vojka na granicu,ne no ce samo snijeg cistit.Nisi ga ti gleda kasarne sva je prilika.

Send this to a friend