Politika ANALIZE: ŠTA JE CRNA GORA DOBILA U SAMO MJESEC DANA NOVE IZVRŠNE VLASTI

Zadužuju, gase firme, smjenjuju i prijete, a govore o pomirenju

Vlada Crne Gore

Vesna Šofranac

Prije tačno mjesec 4. decembra prošle godine, parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore izabrala je novu Vladu na čelu sa Zdravkom Krivokapićem. Od tada, gotovo da nije prošao dan, a da iz premijerovog kabineta, nijesu stizale razne oduke, od kojih će pojedine imati dalekosežne posljedice po crnogorske građane.

TAJNO ZADUŽIVANJE OD 750 MILIONA

Vlada je za samo 30 dana zadužila Crnu Goru 750 miliona eura, i to tajno, jer se plašila opstrukcija, zatim je ušla u novu godinu bez budžeta, takođe taj no, objavila da gasi nacionalnu avio-kompaniju Montenegro Aurlines i formira novu (ToMontenegro), tvrdeći da nova firma neće koštati ni euro, da bi početkom godine ministar finansija to demantovao. Na svom Tviter nalogu ministar Spajić je objavio da je novoj kompaniji uplaćeno četiri od ukupno 30 miliona eura početnog kapitala.

I to nije sve. Vlada je donijela izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti bez mišljenja Venecijanske komisije, bez javne rasprave i bez poziva Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi da makar prisustvuje kratkotrajnim jednodnevnim konsultacijama kojima je ministar pravde Vladimir Leposavić pokušao da javnosti, kako domaćoj tako i inostranoj, proda lažnu priču da su sve vjerske zajednice podržale nova rješenja.

AMBASADORE OPOZVALI, KOSOVU UPISALI ZVJEZDICU

Ni to nije sve. Krivokapić i njegovi eksperti su za ovako kratko vrijeme uspjeli da opozovu sedam ambasadora, zatim da u dokumentu Ministarstva zdravlja pored Kosova stave zvjezdicu (bez fusnote) kao da se radi o državi koju Crna Gora nije priznala, dok je nova ministarka četiri resora prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić prvo posjetila oca Gojka Perovića poručujući da bi Bogoslovija trebalo da bude na državnim jaslama kao dio formalnog obrazovanja…

Formirano je i novo tijelo za borbu protiv COVID-19, čije su odluke unijele zbrku, jer su se izjave i saopštenja razlikovali od onog što piše u Službenom listu, zbog čega su građani u šali komentarisali da im treba advokat kad izađu u grad.

SMJENE, REVANŠIZAM, OBEĆANJA

Aktuelna vlast za 30 dana smijenila je sve koga je mogla, dok je novim rješenjima u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima (na koji su regovali i iz EU), pripremila teren za smjene “po dubini” pa su “na čekanju” svi direktori škola, bolnica, domova zdravlja, uprava, agencija, javnih preduzeća, kao i preostali ambasadori koji su pretekli prvi nalet čišćenja kadrova prethodne vlasti.

A kad to završe, onda će na red mogu doći i svi ostali, od pomoćnika i sekretara do čistačica i vozača. Ako neko misli da je riječ o pretjerivanju, neka se samo prisjeti kakve je poruke slao današnji premijer da neće biti revanšizma pa vidimo koliko su bili od riječi i on i njegovi eksperti.

JEDNO U BRISELU, DRUGO U PODGORICI

Prvi mjesec rada Vlade obilježila je i posjeta Krivokapića Briselu i sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltebergom, na kojem je premijer obećao da će Crna Gora ostati pouzdan partner Alijansi, da bi za svoje najbliže saradnike postavio ljude koji su palili zastavu NATO-a, dok je na čelo ANB-a postavljen čovjek koji je politički aktivan, što je protivzakonito, i koji vjeruje da je uz Božju pomoć sve moguće, poput premijera koji kaže da vjera može pokrenuti planine, i da zato postoji fizički dokaz.

Proteklih mjesec dana ministri su pokazali svoj demokratski, ali i moralni i ljudski kapacitet, pokazujući da ih apsolutno ne interesuje ničije mišljenje, računajući da im je podrška međunarodnih partnera, na koju se stalno pozivaju, dovoljna da se služe svim sredstvima u “demontaži sistema” a u stvari u demontaži Crne Gore i njenom urušavanju kao građanske, sekularne, antifašističke države.

Da li na krilima te podrške, ukoliko zaista postoji u mjeri u kojoj to predstavljaju, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović predsjedniku države Milu Đukanoviću poručuje da je sam sebi dao “žuti karton’; zbog vraćanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti na ponovno odlučivanje?

Zakona koji je pisao pravni tim Mitropolije crnogorskoprimorske, po diktatu Srpske pravoslavne crkve, koji stranoj crkvi i državi otvara vrata da potpuno legalno budu vlasnici crnogorskih svetinja i njenog istorijskog nasljeđa? Za Abazovića je međutim, to liberalan zakon, dok mu je problem predsjednik države!

OTKRILI DEMOKRATSKI I LJUDSKI KAPACITET

No, Abazović i nije izuzetak. Poruke novih ministara svakodnevno izazivaju reagovanja javnosti, a često i podsmijeh. Pa da podsjetimo:

Ministarka koja je na čelu četiri resora Vesna Bratić poručuje da je “žena četnik”, da je poznati hrvatski kolumnista Dežulović “ustaško đubre” i “magarac, da su Crnogoci Milogorci, Dukljani, Montenegrini, da bi javnost šokirala prostačkim komentarom na račun najvećeg živog istoričara sa prostora SFRJ, gospođe Latinke Perović da se “življi kopaju”…

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović se maltene narugao našem ambasadoru u Kini kojeg je opozvao Darku Pajoviću lajkujući nečiji tvit da je Pajović “šišmiš”. Skandalozna je i izjava ministra pravde Leposavića koji je poručio da će biti donijet zakon o amnestiji ukoliko Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu Višeg suda kojom su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni na po pet godina zatvora u predmetu pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

I ovo nije sve. Novi ministri maltene svakodnevno pokazuju da nijesu dorasli dužnostima koje pokrivaju. Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je recimo, pokrenuo inicijativu o neradnoj nedjelji, pa je povukao, da bi nedavno potpisao dokument koji izaziva smijeh. Naime, portal Aktuelno objavio je Vladin dokument u kojem stoji da Milatović predlaže prestanak mandata generalnoj direktorici u Direktoratu za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke Branki Žižić, ali zbog “ukidanja Ministarstva rada i socijalnog staranja” Vjerovatno je riječ o previdu, ali ovakvi faulovi svakako dodatno urušavaju kredibilitet izvršne vlasti koja zasad pokazuje dosta površnosti, nedosljednosti, netransparentnosti, kao i revanšizma, što se može vratiti svima nama kao bumerang.

A KAD UĐU “PO DUBINI”…

Stalno ubjeđivanje javnosti da je 30. avgust istorijski datum kada je izabrana prva demokratska vlada u Crnoj Gori, ne u 30, nego u 75 godina, stalne optužbe na račun prethodne vlasti, vrlo brzo će dosaditi i onim građanima koji su glasali za novu vlast u Crnoj Gori. Zato se možda novoj vlasti najviše i žuri da uđe “po dubini” u sve pore crnogorskog društva, ne bi li spriječila svaku mogućnost da na prvim narednim izborima DPS sa svojim koalicionim partnerima ponovo bude odlučujući politički subjekt u državi. Novca da sprovedu svoju misiju imaju dovoljno. Da ponovimo, tri dana nakon konstituisanja, Vlada je zadužila crnogorske garađane 750 miliona eura, odnosno sa kamatom, 890 miliona eura.

63

avatar
1000
44
19
0
 
55
😬😬😬cegeeeeHmmdelbojStara Varos.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
😬😬😬
Gost
😬😬😬

kako neko zaboga odluči da ugasi državnu firmu koja je non stop u gubitku, nije patrijotski

😬😬😬
Gost
😬😬😬

Ne znam što su se zaduživali, mogli smo lijepo bez plata i penzija ove godine

😬😬😬
Gost
😬😬😬

Jao jel moguće kad se smijeni vlast da ide i nova garnitura ljudi koji se zapošljavaju, ima li to iđe u svijet i u Ameriku da smjenjuju?

Stara Varos.
Gost
Stara Varos.

Kakva elita. Strucnjak do strucnjaka u stvari eksperti

Blagostanje
Gost
Blagostanje

To samo pokazuje sta su nam ovi radili i uradili za ovih 30 godina. Ostavili nam blagostanje. Sve ugasili opljačkali zatvorili. Narod doveli na rubu egzistencije.

Kuvar
Gost
Kuvar

Gledajte i placite
Nek se cuje do nebesa…..

Milo
Gost
Milo

Aj sad napisite sto je dps uradio 30godina

Luka
Gost
Luka

Sta da ugase kad je sve za ovih 30 godina ugaseno? Ni jedna fabrika nije prezivjela…

Zoki
Gost
Zoki

Sve su to posledice vladavine DPS-a…..jos dugo cemo ih osjecati,zato nas molim vas postedite vase “strucnosti”.

Grunf
Gost
Grunf

A ono jeste. Prethodna Vlada nije zatvarala nego otvarala. Kao onaj hotel u ulcinju. Otvorili ga, barem dok su kamere bile ukljucene.

miki
Gost
miki

Njemacko, here i come…

Stevo
Gost
Stevo

Još jedan članak u nizu Vaše programske orijentacije a sve u cilju povećanja pritiska na novu vlast i produbljivanje ionako dubokih podjela koje je stvorio dps sa satelitima. I još bezbroj komentara sa istom mantrom, koje, pretpostavljam objavljuje jedana te ista osoba! Pitam se samo dokle više? Možda dok izazovete sukobe? Naravno, ne objavljujete komentare koji Vam ne idu u… Više »

delboj
Gost
delboj

Duboke podjele su u Crnogorskom drustvu unijeli, po procentima: Dps 1%, DF 1%, Amfilohije i SPC 98%.

Ja i jos neko
Gost
Ja i jos neko

Ovi barem rade nesto, trude se. Oni prosli prst dizali nisu i sve su im drugi bili krivi. Neka te CDM, neka vam ta prica.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Crnogorac sam,imam 22 godine I 2016 I 2018 sam glasa za DPS I Mila,jer moji su mi tako rekli I da je to jedini nacin da se spasi CG,proslih godinu dana poceo sam da pratim politiku,ne mogu da vjerujem da sam ja glasa za njih,uzimaju od drzave u koju se kunu,a I ne vole je samo pogledajte prvih 10 godina… Više »

Hmm
Gost
Hmm

Bolje bi ti bilo da gledas djevojke nego da se bavis politikom. Nasto je dosla ova omladina, kuka.. vam majke

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

nesposobni da bilo sto urade samo suplje politicke price narod nema leba da jede ogromna je kriza usled ove pandemije …brzo ce ogromni protesti bez obzira na ppliticku ili nacionalnu pripadnost

Bazinga
Gost
Bazinga

Ovo je prva Vlada koju smatram nedemokratskom. Sve se radi da se pravnim nasiljem, uspostavlja se njihova hobotnica koje će ući u sve pore društva. Zatvaranje firmi , izglasavanje novih zakona, zaduživanje bez cilja samo da bi sa novcem održali vlast. Mislim da ih je pametan narod već prozreo i prepoznao revsnšizam koji sprovode prema svom narodu. Svi ovi potezi… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Samo je u junu Dps izglaso oko 60 “novih” zakona, e sad vidi za ove 30g.
Dps je “gotovo svaku” firmu zatvorio, srušio, rasprodao..a te koje nisu kao što vidimo vrijede 1€

cegeeee
Gost
cegeeee

nije ti lako, muka na tebe. sta ces, sjedi i placi

RORA
Gost
RORA

Razmisljam kao gradjanin ove drzave da podnesem krivicnu prijavu za nanosenjem dusevnih bolova od ovih vladara, koji ne postuju ni jedan posto gradjanskog drustva i nanose bol porodicama koji se ne osjecaju kao srbi, Ps nadam se da nece dugo trajat

coaaa
Gost
coaaa

A sta da podnesem ja za 30 godina ugnjetavanja i diskriminacije na svakom zivom koraku???????????

coaaa
Gost
coaaa

Nego bolje razmisljaj jos malo

Joanikije
Gost
Joanikije

Da je srece svi bi podnijli krivicne protiv ovih ajvana jer ce nas zakopat toliko duboku da nikad necemo vise izac iz rupe a izgleda im je to i cilj.

Laki
Gost
Laki

Kako će tek jadi da ih nađu kad ih sad svi smijenjeni ljudi budu tužili hahahhaha ima milojko da se opet zadužuje 🤣🤣🤣🤣

Sara
Gost
Sara

Oni ih ne mogu tuziti..zato sto ce sve sudije zamijeniti njihovom srbijancima..uvesce se Diktatura…Da ne dodje do Totalitarizma..moramo svi ustati na noge..inace ce biti kasno!

Raki
Gost
Raki

Da pitam gospodu iz Vlade…kada ce pomoc obicnim gradjanima i licima koja zive na rubu egzistencije..koji primaju invalidninu 78€ i tudju njegu i pomoc 67€…zar se ikada pitate kako oni zive

Braco
Gost
Braco

To se do sada nijesi pitao

Matun
Gost
Matun

Fabrike su zatvorile ratovi i medjunarodne sankcije a ne dps, hoce to kad ratujes s cijelim svijetom i budes predmetom sankcija Ujedinjenih nacija. Razlog – zelja za Velikom Srbijom.

nebuloza
Gost
nebuloza

Sve ste to zaslužili

Sanja
Gost
Sanja

I vise

KOMIT
Gost
KOMIT

Jok nisu…nema nepotizma, nema zapošljavanja po SPC liniji, sumnjivih zaduživanja, gašenja firmi, predaja državne imovine stranim organizacijama, itd………i to sve za mjesec dana.

TITO
Gost
TITO

prije vremeni izbori toje spas za nas i Crnu Goru

Darko Lekso
Gost
Darko Lekso

Koliko licemjerno pisanje,pa ko Nas je zasluzio skoro 4 milijarde,ko je ugasio sve fabrika po Crnoj Gori ,ko je opstajao na vlasti dijeleci nas zadnjih 30 godina po potrebno na Cetnike,Ustase,Balije,koje I ,koliko stanova I bespovratnih kredite su medjusobno podijelio,ave to odlicno znate a cutie ,objavite ovaj komentar Ako ste toboz nezavisni

Izvor
Gost
Izvor

Licemjerno je da zaboravljaš vrijeme ratova ispražnjeni fondova, plate od 5DM, prazne rafove…
To smo nasledili iz vremena zajednicke nam drzave..

KOMIT
Gost
KOMIT

Oni su nas zadužili 4 milijarde za 30 godina, a ovi skoro 1/4 toga za tri dana.I to tajno, netransparentno i nenamjenski. Podjele su počele tek kad su krenule litije, kad je SPC odlučila da neće da se odrekne svih blagodeti koje joj je bivša vlast omogućila.Podjele su kulminirale posle izbora, do tiga su dovele mačin slavlja pobjedničke bućkuriš koalicije,… Više »

Predator.
Gost
Predator.

Sto ih prije zaustavimo bice svima dobro. Probali su neznaju . Moramo ponovo na izbore rad svih nas kao narod moji hoce bolje.

Gordon
Gost
Gordon

A bolje je dps,jel?

Zelen
Gost
Zelen

Bolje je.

Gordon
Gost
Gordon

Stvarno treba biti mazohista teski, pa braniti i podrzavati ono sto je bilo 30 godina.

Festadjun
Gost
Festadjun

Vlada strave i uzasa

Marko
Gost
Marko

Dobro si ih opisa. Baš prave riječi.

Reality
Gost
Reality

Horor

Vaše ime
Gost
Vaše ime

nikad niđe u Svijetu gora Vlada od ove nije postojala

Darina
Gost
Darina

Ovo je Vlada koja se može uporediti sa najvećom elementarnm nepogodom. Laži, progon, prevare . Narode vidite li što nam rade ?

Veri
Gost
Veri

Gledali smo 30 godina

Fufi
Gost
Fufi

Tako je.. Dok nas je prethodna vlast zaduzila samo 4 milijarde i ostavila praznu kasu.. Dok je ugasila i unistila toliko firmi po CG, dok su samo probrani mogli da rade sta hoce, dok je obican narod izigravao poslusnu sirotinju.. Ali nema veze, to su sve partiJote, pa nije problem.Prosla vlasta opljackala sto se opljackati moze, devastirali skoro sve vrijedno… Više »

ivo
Gost
ivo

A ovi samo 750 milona odjednom.
Ljepita. Baš su napredovali u odnosu na prethodnike.!

Simon
Gost
Simon

Nidje veze tekst, konacno imamo odgovornu vlast

Nk.
Gost
Nk.

HAhahhahahahahahahaha, u sta vjerujes ti? U pomjeranje planina?

Naroz
Gost
Naroz

Vlada, odnosno pojedinci u njoj su izgovorili i sproveli u djelo niz apsurdnosti i gluposti. Po njima je dakle prva demokratska vlada, poslije njihove, bila ona Pirzija Birolija, Pavla Djurišića i Joanikija Lipovca.
A “pomirenje” je po njihovom shvatanju da mi ućutimo ili nestanemo, a oni budu i govore. E nećete moći “apostoli” sve da ste pravi apostoli.

Zeta
Gost
Zeta

Ovo je gore nego u vrijeme Miloševića.

Fkbalsic
Gost
Fkbalsic

Hahahah ovaj je text za dps 30 godina uništila crnagora

Emanon
Gost
Emanon

Nije lako rasformirati parazitski drzavni aparat koji je gradjen i negovan 30 godina. Setite se samo koliko desetina hiljada radnika je bivsa vlast ostavila bez posla i plata.

Grunf
Gost
Grunf

Ne rade nista sto nije radila prethodna vlada markovica. Zaduzivali su se, upropastavali preduzeca, stvarali podjele, ispoljavali revansizam prema neistomisljenicima. Eto, makar gori od markoviceve vlade nece biti.

Daka
Gost
Daka

Ma vas treba čistiti ne po dubini no metlom i sa što više deratizacije

Nagual
Gost
Nagual

U naslovu fali ona oznaka – sponzorisano

Ups!
Gost
Ups!

Bijeda , sramota, neznalice, nacionalisti, bezočni rasipnici na račun naroda koji će da otplaćuje sva ova zaduženja od “eksperata” koji urušacaju Crnu Goru praveći od nje Srbiju, gdje je narod izludeo od bijede, samo su želje da i ovdje bude isto…ali lažni popularizam je čudo!

midžor
Gost
midžor

S četnicima pomirenje? Nikad dok je svijeta i vijeka.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Vratite nam naše tamburaše,ovi su potpuno raštimovani!?

Tivat
Gost
Tivat

Zadužuju se jer ste i ostavili praznu Kasu, gase MA i otvaraju novuv”2 MA””, i jeste prijete kriminalu i korupciji, tako je. Treba li da ih bodre

Hmmmmm
Gost
Hmmmmm

Odličan tekst! Ako nekom nije jasno neka ga pročita više puta !

GlavniAstrolog
Gost
GlavniAstrolog

Moraju se smijeniti svi dps, bs a narocito sd(jer su potpuno nepismeni i bez skole) kadrovi !

Send this to a friend