Politika

Zaev: Nije teško ići naprijed kada imaš iskrenog prijatelja kao što je Crna Gora

Nije teško ići naprijed kada se imaju iskreni prijatelji koji pokazuju put koji treba slijediti, kako bi se budućim generacijama obezbijedila stabilnost i trajni mir, a Crna Gora je primjer u regionu kako treba voditi pregovore sa Evropskom unijom i Sjeverna Makedonija je spremna da uči iz njenog iskustva, kazao je predsjednik Vlade te zemlje Zoran Zaev tokom današnjeg susreta sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.

Kako je saopšteno iz crnogorske Skupštine, tokom razgovora je ocijenjeno da je i današnji susret dokaz intenzivnog političkog dijaloga na najvišem nivou između dvije zemlje, čije prijateljske odnose karakteriše partnerska saradnja koju dodatno treba ojačati, posebno u oblasti ekonomije.

“Izraženo je, takođe, obostrano zadovoljstvo i konstatovano je da će potpisani sporazumi dati novi zamajac saradnji u oblastima od zajedničkog interesa”, navode u Skupštini.

Brajović je čestitao Zaevu na političkoj hrabrosti i odgovornosti koju su Sjeverna Makedonija i on lično pokazali u rješavanju otvorenih pitanja u regionu i istakao je da će Crna Gora pružiti punu podršku evroatlantskoj i evropskoj integraciji Sjeverne Makedonije.

“Spremni smo da svoja iskustva iz integracionih procesa podijelimo sa Sjevernom Makedonijom. Drago nam je da je NATO, nakon prijema Crne Gore, nastavio politiku otvorenih vrata i pokazao da svi oni koji dijele vrijednosti Alijanse u njoj imaju partnera. Dodatno me raduje činjenica da je Crna Gora, prvi put od pristupanja, bila u prilici da ratifikacijom pristupnog Protokola Sjeverne Makedonije NATO-u pruži svoj doprinos jačanju stabilnost našeg regiona. Vjerujem da će Sjeverna Makedonija uskoro otvoriti pregovore sa EU i time intenzivirati rad na svojoj evropskoj budućnosti”, kazao je Brajović.

Zaev se zahvalio predsjedniku Skupštine što je Crna Gora bila jedna od prvih država koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

Brajović mu je, pak, čestitao pobjedu kandidata vladajuće koalicije Steva Pendarovskog na predsjedničkim izborima, kao i to što su izbori prošli u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

“Zajednički je zaključeno da postojeća odlična parlamentarna saradnja između Skupštine Crne Gore i Sobranja Sjeverne Makedonije podsticajno djeluje na razvoj sveukupnih odnosa između dvije zemlje”, dodaje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva sa Sobranjem Sjeverne Makedonije Maja Bakrač i Bogdan Fatić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Zato je Srbija lider u Evropi,tamo sve cvijeta,najviše četništvo i nacionalizam!

Sigma
Gost
Sigma

Prijatelji ha, ha, ha, bas ste mi smijesni i jadni.

Bnjj
Gost
Bnjj

Propale zemlje iz kojih njeni građani bježe to je jedina istina čak je Makedonija i bolja u nekim stvarima

Boris
Gost
Boris

tacno tako!!

nebojsa
Gost
nebojsa

Ovo je kurtroazno receno.Nasi prijatelji su bili Rusija i Srbija.Svaki nas prijatelj zna dobro koliko smo mi pouzdani kao prijatelj.

Primorac
Gost
Primorac

Nebojsa ne mjeri po sebi ovaj narod.

Send this to a friend