Politika

Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj: Vlada da obezbijedi glasanje dijaspori u ambasadama i konzulatima Crne Gore u svijetu

Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj održala je vanredno zasijedanje užeg sastava predstavnika članica Zajednice. Razlog ovom vanrednom okupljanju održanom uz poštovanje mjera sprečavanja zaraze, bile su teme koje već duže vrijeme potresaju crnogorsku dijasporu, a u vezi sa dešavanjima u Crnoj Gori na koje sa puno pažnje i brige gledaju. Oni su zatražili od Vlade Crne Gore da obezbijedi glasanje dijaspori u ambasadama i konzulatima u svijetu, saopšteno je iz te Zajednice.

Kako je saopšteno, jedna od najvažnijih tema koja je razmatrana na sastanku bila je namjera aktuelne Vlade Crne Gore da izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta izbriše pripadnike dijaspore iz registara prebivališta, a na taj način uskrati njihova biračka prava.

“S tim u vezi zaključeno je da se i ovdje radi o de facto revanšističkom djelovanju u potpunosti karakteristično za aktuelnu vlast u Crnoj Gori i njihov odnos prema neistomišljenicima. Crnogorski državljani na privremenom radu u inostranstvu brisanjem iz registra prebivališta posredno gube pravo učešća na popisu stanovništva, pravo da biraju ili budu birani, pravo da mogu registrovati automobil na svoje ime u Crnoj Gori, pravo da prevedu bilo koju nekretninu na svoje ime, odnosno nemogućnost ostvarivanja svih onih prava za koja je neophodno imati prebivalište u Crnoj Gori”, navode u saopštenju.

Iz zajednice ističu da na sastanku su potvrđeni ranije iznošeni stavovi Alijanse po ovom pitanju, te da od nove vlasti očekuju da prekine sa ovim i sličnim revanšističkim potezima, a sve ne bi li obezbijedili sebi bolji politički plasman na narednim izborima, a za njih još bitnije, ne bi li Crnogorce pretvorili u manjinski narod u sred Crne Gore.

“Poručujemo da ćemo se zajedno sa drugim istinskim patriotama u Crnoj Gori i dijaspori boriti i izboriti za svoja prava i slobodu Crne Gore! Branićemo Crnu Goru svim sredstvima od ove nesreće koja ju je zadesila, a koja nije i ne može biti rezultat ničega drugog do uticaja stranih država i službi koje su potpomognute domaćim izdajnicima trenutno okupirale našu domovinu”, poručuju.

Oni naglašavaju da će se odlučno suprostaviti pokušajima podrivanja dijaspore iznutra, vrijeđanju i omalovažavanju dijaspore koje je već započeto etiketiranjem dijaspore kao “glasačkog  rezervoara prethodne vlasti”, te pokušaji manipulacije i zloupotrebe dijaspore u dnevno-političke svrhe koje idu u prilog besramnoj i bahatoj parlamentarnoj većini.

“Za sve povrede naših prava i perfidne pokušaje šikaniranja dijaspore u cilju našeg isključenja iz političkog i društvenog života Crne Gore, zatražićemo sudsku zaštitu. Umjesto ukidanja biračkog prava svojim državljanima rasutim po svijetu, tražimo da aktuelna Vlada obezbijedi glasanje dijaspori u Ambasadama i Konzulatima Crne Gore u svijetu, svakako prije no promijene demografsku strukturu i naruše sekularni i multinacionalni karakter Crne Gore”, opominju u saopštenju.

Iz Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj, pozivaju da se stopira polarizacija crnogorskog društva, a posebno da se istoj ne doprinosi organizovanim progonom Crnogoraca i manjinskih naroda od strane vladajućih struktura.

Dodatno pozivaju predstavnike vlasti da se ozbiljnije pozabave poslom za koji ih plaćaju svi građani Crne Gore, te da batale praznu i populističku priču baziranu na “lopovluku prethodnika” koja im postaje opravdanje za sve greške koje se nagomilavaju.

“Po pitanju saradnje sa Upravom za dijasporu, eMDe Alijansa ostaje pri ranije iznešenom stavu, da saradnju nećemo uspostavljati s organom na čijem je čelu izabran predstavnik ove vlasti. To se svakako i podrazumijevalo s obzirom da je ova vlast u potpunosti ignorisala inicijativu naše Zajednice za obustavu izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta, a koju je dodatno potpisalo 50 crnogorskih udruženja iz cijelog svijeta. Iako imaju zakonsku obavezu da štite prava i interese dijaspore odgovor po ovom pitanju nijesmo dobili iz naše matične zemlje”, dodaju.

Oni su pozvali dijasporu na jedinstvo, poručujući im da ne odstupaju od svojih stavova i interesa, ali ne onih ličnih, već zajedničkih, koji su u interesu svih i jedine domovine.

“Pozivamo i evropka predstavništva u Crnoj Gori, da podrže zdravu politiku, isto onako kako to čine u svojim zemljama, demokratsku i proevropsku, te da pomognu Crnoj Gori da se uzdigne i nastavi svojim putem, a ne putem kojim nas je ista politika vodila devedesetih godina”, naglašavaju u saopštenju.

Iz Zajednice ponavljaju da dijaspora najoštrije osuđuje negaciju genocida u Srebrenici.

“Ponavljamo da dijaspora najoštrije osuđuje negaciju genocida u Srebrenici od strane aktuelnog ministra pravde Leposavića, saopštenje Vlade koje je uslijedilo nakon javnog nastupa ministra i u konačnici nedavnu izjavu potpredsjednika Skupštine CG Strahinje Bulajića, koji je nedavno konstatovao da kompletan DF i svi njihovi birači misle isto što i ministar Leposavić, a koja nažalost može biti tačna”, ističu u saopštenju.

Oni poručuju da je taj period davna prošlost i da neće dozvoliti povratak u devedesete.

“Poručujemo ovim plaćenicima da je taj period davno iza nas i da nećemo dozvoliti povratak u devedesete”, opominju.

Napominju da Crna Gora u dijaspori ima oslonac za borbu koja predstoji.

“Crna Gora u svojoj dijaspori ima i imaće oslonac za borbu koja nam predstoji i pobjedu koju ćemo zajedno izvojevati. Vječna je Crna Gora”, zaključuju u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dr Haus
Gost
Dr Haus

Kad nasa dijaspora u Srbiji bude mogla da glasa,tada ce te i vi. Sto bi neki Bihorac bio povlasceniji od Durmitorca?

Tako je
Gost
Tako je

Kao sve druge zemlje svijeta.

Аца
Gost
Аца

Ko ne živi u Crnoj Gori ne može da glasa, i tačka.

_cetinjski_
Gost
_cetinjski_

Reče aca pocetnik

Vidi ti to
Gost
Vidi ti to

A ti možeš u srpskoj ambasadi ili konzulatu, kada su srpski izbori? Ma, šta kažeš?

Sale
Gost
Sale

Hahhha, ali zato ko glasa u Srbiji i BIH moze i u CG, jel?

Ime
Gost
Ime

Ide li zarez pomeđ veznika?
Valjda ti percepcija toliko dozvoljava da se pružiš, taman do te tačke!

Send this to a friend