Politika

Zajednička pregovaračka pozicija za poglavlje 27

Kancelarija za evropske integracije objavila je Zajedničku poziciju Evropske unije za poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene, koja predstavlja polazni i najvažniji dokument za planiranje obaveza koje je neophodno realizovati u okviru ove oblasti u narednom periodu.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za evropske integracije, na ovaj način Vlada je potvrdila dosljednost principima transparentnosti vođenja pristupnih pregovora i odlučnost da, obezbjeđivanjem pristupa informacijama, podstakne efikasnost i odgovornost svih u procesu pristupanja EU.

“Vlada Crne Gore je, u skladu sa procedurom koju je definisala Evropska komisija, uputila zahtjev za pristup, korišćenje i distribuciju ove Zajedničke pregovaračke pozicije, nakon Međuvladine konferencije od 10. decembra 2018, a na sastanku Radne grupe za pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene od 25. decembra 2018. zaključeno je da će Zajednička pregovaračka pozicija, nakon prevoda biti dostavljena svim članovima i članicama Radne grupe”, dodaju oni.

U skladu sa procedurom i definisanim rokom, Evropska komisija je 15. januara 2019. odobrila pristup, korišćenje i distribuciju Zajedničke pregovaračke pozicije, koja je do tada, na osnovu njenog zahtjeva, bila označena stepenom tajnosti LIMITE odnosno INTERNO.

Iz Kancelarije podsjećaju,  da je izradi Zajedničke pregovaračke pozicije prethodilo usvajanje Pregovaračke pozicije za poglavlje 27 na sjednici Vlade Crne Gore od 8. februara 2018, a koja je, u skladu sa praksom koja je primjenjivana za sva otvorena poglavlja, na osnovu Zakona o tajnosti podataka označena stepenom tajnosti “Interno”.

Send this to a friend