Politika

Zajednički ulazak Crne Gore i Srbije u EU nije dobra ideja

Danijel Server

Mislim da nije dobra ideja da se u paketu povežu Crna Gora i Srbija. Dvije zemlje se suočavaju sa drastično različitim izazovima u ispunjavanju uslova za pristupanje EU, kaže u izjavi za Pobjedu profesor na američkom Univerzitetu Džon Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server.

Komentarišući novu strategiju EU po kojoj bi Srbija i Crna Gore ušle u Uniju 2025. Server kaže da pravilo mora biti individualni pristup.

“Crna Gora bi trebalo da se kvalifikuje za članstvo na osnovu svojih zasluga, u svom vremenskom periodu. Isto bi trebalo važiti i za Srbiju. Sada se već približava kraj 2017. godine sumnjam da će bilo koja zemlja biti u potpunosti kvalifikovana mnogo prije 2025. godine”, kaže Server.

On upozorava da Moskva pokušava da pravi probleme za balkanske zemlje koje žele da se pridruže NATO-u i EU.

“Oni koji vole da sarađuju sa retrogradnom regionalnom silom poput Rusije imaju pravo da to i rade. Oni koji žele da se priključe Zapadu i uživaju u sigurnosti i ekonomskoj dobrobiti svog rada treba da budu jasni u odbijanju ruskih retrogradnih projekata”, kaže Server.

Ističe da Moskva, bez obzira na sve, nikada neće odustati od Crne Gore.

“Ruski marifetluci su jeftini i ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u, a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju”, naveo je Server.

Nije siguran da li će sve zemlje regiona krenuti stopama Crne Gore i ući u NATO.

“Možda se sve nadaju da će se to desiti, ali do sada su se samo Makedonija i Kosovo obavezale da im je cilj ulazak u Alijansu, kada ispune neophodne uslove”, objasnio je Server.

Prema njegovoj ocjeni, “Bosna i Hercegovina i Srbija oklijevaju, iz očiglednih razloga“.

“Alijansi će biti dobro i bez njih, ali je veliko pitanje da li bi ovim zemljama bilo bolje sa NATO i da li su spremne da naprave neophodne reforme”, naglasio je Server.

Upitan kako komentariše činjenicu da će Srbija u oktobru naredne godine biti domaćin NATO vojne vežbe i da li je to čini bližom Alijansi, Server odgovara da će ova zemlja razmotriti sve opcije.

“Ne postoji ništa neizbježno vezano za ulazak u NATO, to je organizacija koja prihvata samo one koji su spremni da naprave neophodne reforme i da daju pozitivan doprinos Alijansi. Srbija će uzeti u obzir sve svoje mogućnosti”, predvidio je Server.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Unija
Gost
Unija

Ideja o zajedničkom ulasku u EU je još jedna pogrešna zamisao briselske administracije,koja je takvim političkim pristupom Rumunije i Bugarske već jednom napravila grešku.Treba valorizovati stvarni napredak i trud svake zemlje.

Dukljanin84
Gost
Dukljanin84

Hahahha lideri

Send this to a friend