Politika

Zašto Srpska crkva ne želi da prizna državnost Crne Gore

Davor Đenero

Piše

Davor Đenero

Raspad Jugoslavije trebao je, zapravo, rezultirati i disolucijom ovako definisane SPC, odnosno barem dovesti do razmišljanja o novom identitetu te crkve, prilagođenom novim društvenim okolnostima. Umjesto toga, SPC je odlučila da ostane ono što je i bila do tada.

Iako je Crna Gora tek 2006. provela referendum i proglasila neovisnost, bitni datum za donošenje odluke o samostalnosti Crne Gore kao države bio je 12. marta prije 17 godina, kad je u Beogradu ubijen reformistički predsjednik Vlade Srbije Zoran Đinđić.

Tada je ključnim policy planerima u Crnoj Gori postalo jasno da zajednička država sa Srbijom može biti samo breme, a nikako dodana vrijednost Crnoj Gori.

Đinđić je Srbiji nudio relativno brzu europeizaciju, a atentat na njega bio je reakcija tamošnje „duboke države“ koja je tim atentatom zaustavila za nju neželjeni pravac društvenog razvoja i zacrtala scenarij baršunaste restauracije miloševićevskoga autoritarnoga nacionalnogrežima, koja se danas uspostavila “u svom svojem sjaju”, doduše, ne predvođena Miloševićevim političkim sinom Ivicom Đačićem, nego Sešeljevim čedom Aleksandrom Vučićem.

REFERENDUM-DUM

Zagrebački politolog morao je napustiti funkciju savjetnika predsjednika Republike, kad je, komentirajući škotski referendum o samostalnosti ustvrdio da je hrvatski referendum bio nelegitiman, a da je većina hrvatskih građana u vrijeme izbora 1990. željela održanje Jugoslavije. Istina je da većina građana i Slovenije i Hrvatske u svibnju 1990. nije na parlamentarne izbore izašla s prioritetom državnoga osamostaljenja. Slovenija je na plebiscitu u decembru 1990. jasno definirala da želi preuređenje Jugoslavije kao složene države i da političkim klasama da je šest mjeseci za pregovore o takvom preuređenju, a ako dogovor ne bude postignut, Slovenija će početi procese osamostalj ivanja.

Hrvatska je već u augustu 1990. bila pogođena takozvanom „balvan revolucijom“, u kojoj su, uz potporu Miloševićeva režima u Beogradu, počeli procesi izdvajanja dijela teritorija Hrvatske, u većoj mjeri nastanjenoga srpskim stanovništvom, uslijedili su lokalni oružani sukobi, nakon kojih je takozvana JNA uspostavljala tampon zone i štitila područja s kojih su hrvatski Srbi potisnuli središnje vlasti. Zbog toga je u hrvatskom političkom tijelu prevladalo uvjerenje da i Hrvatska nema alternative državnoj samostalnosti.

Slični su se procesi tijekom 1992. godine odvijali i u Bosni i Hercegovini, a tada je i Makedonija, koja je zajedno s BiH pokušavala osigurati neku vrstu jugoslavenskoga srednjega ili trećeg puta, odustala od toga i odabrala samostalnost.

CRNOGORSKI USPJEH

Crna Gora čekala je kraj Miloševićeva režima, dočekala nadu 5. oktobra 2000, a potom gubitak iluzija 12. marta 2003.

Nakon toga Crna Gora je priča o uspjehu, jer je ostvarila dobar dio onoga čemu se nadala u vrijeme dok je administraciju u Beogradu vodio Đinđić. Postala je članicom NATO saveza, lider je u pregovorima o članstvu u EU, s otvorenim svim pregovaračkim poglavljima, a zatvorenim jednim važnim (i dva o kojima se ne pregovara), onim o zajedničkoj europskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, pa Crna Gora u međunarodnom smislu već funkcionira kao da je članica Europske unije i svoju politiku posve harmonizira s njenom.

Europska unija naoko je “maćehinski“ Crnoj Gori definirala prag za samostalnost. Zahtjev da izlaznost na referendumu bude barem 50 postotna posve je očekivani zahtjev, a onaj drugi, da se za samostalnost mora opredijeliti 55% izišlih na referendum, činio se pretjeranim. Međutim, Hrvatska je, na primjer, sama sebi Ustavom zadala još stroži referendumski kriterij za proglašenje neovisnosti: zahtjev da za neovisnost glasa 50 % svih upisanih birača.

Neko se vrijeme činilo da se Srbija „pomirila” s crnogorskom samostalnošću. I doista administracija predsjednika Borisa Tadića nije dovodila u pitanje referendumsku odluku Crne Gore, ali „duboka država” sasvim sigurno jest.

“DUBOKA DRŽAVA”

Nakon raspada Jugoslavije važna institucija na koju se uvijek na neki način oslanjala „duboka država“ u Srbiji, Srpska pravoslavna crkva, našla se u neugodnom položaju. Srpska pravoslavna crkva kao autokefalna pravoslavna organizacija uspostavljena je tek 1920. godine, i to kao neka vrsta državne Crkve Kraljevine SHS, a dotad su funkcionirale četiri autonomne mitropolije: Karlovačka, Beogradska, Dabrobosanska i Cetinjska.

Raspad Jugoslavije trebao je, zapravo, rezultirati i disolucijom ovako definirane SPC, odnosno barem dovesti do promišljanja o novom identitetu te Crkve, prilagođenom novim društvenim okolnostima. Umjesto toga, SPC je odlučila ostati ono što je i bila do tada, a tako je funkcionirala dugo kroz povijest, kao zadnja institucija velikosrpskog pokreta i organizacija koja definira granice teritorijalnih pretenzija Srbije.

Zbog specifičnih okolnosti, zato što je SPC bila najprije identificirana s okupacijskim režimom na dijelu hrvatskog teritorija, što su njeni svećenici uglavnom napustili teritorij pod kontrolom hrvatskih vlasti, a nakon Oluje se i povukli s tog područja, SPC je nakon rata morala regulirati svoj odnos s hrvatskom državom, jer je to bio jedini način da se svećenici vrate i da uspostave nekakvu vjersku službu.

SPC U HRVATSKOJ

Struktura SPC u Hrvatskoj je prilično komplicirana, a sačinjavaju je Mitropolija zagrebačko-ljubljanska i eparhije: Dalmatinska, Gornjokarlovačka, Slavonska, Osjeeko-poljska i Baranjska, Zahumsko-hercegovačka i Primorska, koja u svom sastavu ima grad Dubrovnik.

Članak 5. Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica regulira da se Crkve koje su djelovale u Hrvatskoj na dan stupanja na snagu Zakona upisuju u Evidenciju, i to podnošenjem zahtjeva.

Odredba hrvatskog zakona o upisu u Evidenciju crkava i vjerskih zajednica gotovo je identična odredbi crnogorskog Zakona o vjerskim slobodama.

U Hrvatskoj je SPC bila prinuđena poštovati ovu zakonsku odredbu, jer bez toga ne bi mogla djelovati. Doduše, u Hrvatskoj sve Crkve uživaju izrazito povoljan fiskalni status, a SPC je morala regulirati svoj odnos s državom i zbog toga što je polagala pravo na naturalnu restituciju goleme crkvene imovine ili nadoknadu za nju.

Danas su Mitropolija zagrebačko-ljubljanska i eparhije na području Hrvatske izrazito „dobrostojeće”, raspolažu golemim kapitalom i vrijednim nekretninama.

Svećenici, koji nisu hrvatski državljani, reguliraju svoje pravo boravka u Hrvatskoj svećenici su prijavljeni Mirovinskom osiguranju, a u ostvarivanju njihovih prava država im redovito izlazi na ruku.

I više od očekivanoga, jer dok je još bio u „izbjeglištvu” hrvatska je diplomacija zagrebačkom mitropolitu Jovanu Pavloviću uručila hrvatski pasoš, kao hrvatskom državljaninu, a trenutni je mitropolit Porfirije Perić u vrlo kratkom roku izvanredno naturaliziran i postao je hrvatski državljanin.

Jovan Pavlović podupirao je Miloševićev režim, ali je pred kraj života govorio o svom identitetu, koji je obilježen porijeklom iz Slavonije, i o tome kako mu je razdoblje života u Srbiji bilo teško. Porfirije Perić došao je u Zagreb kao funkcionar beogradskog režima, vodio je agenciju koja u Srbiji odlučuje o koncesiji elektroničkim medijima.

Jovan Culibrk, pakrački episkop, bivši je vojni svećenik u zloglasnoj padobranskoj jedinici Niskih specijalaca, a i nedavno se „proslavio” nevjerojatnim izjavama o aktualnim procesima u Crnoj Gori.

Unatoč tome, javne vlasti u Hrvatskoj prave se da ne primjećuju stvarni karakter dijela crkvenog vodstva SPC, i prema toj se Crkvi odnose kao prema normalnoj vjerskoj organizaciji, zanemarujući i pitanje njenog identiteta i legitimiteta, i pitanje vrlo žalosne razine duhovnosti unutar te organizacije.

Za Hrvatsku je to dobra strategija, ne samo zbog toga ašto ga Hrvatska objektivno ima, zbog zločina kvislinške NDH prema Srbima u Hrvatskoj, i zbog nesretne epizode s Hrvatskom pravoslavnom Crkvom.

CRNA GORA BEZ KOMODITETA

Međutim, u današnjim uvjetima, s jedne strane, SPC formalno priznaje hrvatsku državu, između ostaloga koristeći se privi legijama koje joj ona daje, as druge strane, ideja o tome da se kartom manastira SPC iscrtaju i zapadne granice Velike Srbije danas je posve groteskna.

Crna Gora nema komoditeta hrvatske situacije. Prije svega: SPC sustavno ne priznaje Crnu Goru kao državu, a početak pregovora ljudi iz Mitropolije crnogorsko-primorske, o Zakonu o vjerskim slobodama, prvi je pokušaj sustavnog razgovora Crkve i države na čijem području Crkva djeluje, dakle, prvi znak priznavanja te države.

Za sve crkvene poteze neplaćanje fiskalnih davanja državi Crnoj Gori, odbijanje registracije, ne prijavljivanje boravka svećenika koji nisu crnogorski državljani…

Amfilohije Radović, kao ključni čovjek SPC u Crnoj Gori, imao je potporu „duboke države“ u Srbiji. Što više: on i sam spada u tu skrivenu skupinu operativaca i donosilaca odluka.

Sukob, koji se sada na najprimitivniji način vodi protiv administracije u Podgorici, nije, zato niti obračun s Milom Đukanovićem, niti sa sadašnjom političkom većinom. To je pokušaj udara na sam državni identitet Crne Gore.

Mnogi koji sudjeluju u tim žalosnim litijama, koje svjedoče o manjku duhovnosti unutar SPC, možda to ne razumiju. I zato je dobro što danas Crna Gora, kao država, ima referendumski propitani legitimitet koji nije potvrđen pukom natpolovičnom većinom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
1918. NIKAD!
Gost
1918. NIKAD!

Whitney Warren:
CRNA GORA – ZLOČIN MIROVNE KONFERENCIJE>Ako pustimo Srbiju da dotuče ranjenu Crnu Goru jačamo ruku koja udara na bezbjednost svijeta

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

1918 Kakva Srbija jado mi imamo nase Srbstvo no dase nijesi pokakarckogorcijo

Milomir
Gost
Milomir

Hahahahaha!

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

NA IZNENADENJE I SAME SPC VIDIMO STA ZNACI RAD NA TERENU OD 100g
KOLIKO IMA SLJEDBENIKA ,NAROD KOJI NECE SVOJE HOCE GOSPODARA TUDINA.
IPAK KICMA NARODA JE VJERNA C.G.
POANTA JE NE MOZE TUDA CRKVA VLADAT DUHOVNO DRUGOM DRZAVOM
SPC NEMA ARGUMANATA,JEDINO OBMANUTI NAROD

luigi1989
Gost
luigi1989

Tuzno je vidjeti koliko je narod naivan,i koliko pada olako na promovisanje srpske drzave..a toliko privilegije imaju od drzave Crne Gore..

pecconi
Gost
pecconi

Lažu,mažu narodu oči…od čega branite svetinje? Crkva treba da djeluje van sistema države!!!

KikoAntiko
Gost
KikoAntiko

Eto vam bratska Srbija-koja vam nece svoju robu izvoziti u ovim kriznim momentima narednih 90dana…pa se pozivajte na njih i branite SPC!
E viva🇲🇪!!!!!!

Milomir
Gost
Milomir

Priznali ste Kosovo, plaćali smo vam za zemljotres, a sigurno će hrana stići u pomoć ako zagusti, ne brinite, tu smo da se pomažemo… 😉

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Micite vise ovoga, od kad njega nesto pitate cio svijet se razbolje !

marko
Gost
marko

Čekamo dan da Amfolohije iseli iz Cetinjskog manastira i Crna Gora vrati svoju ..Crnogirsku Pravoslavnu Crkvu .
Drugačije ako bude … uvijek nam je omča oko vrata od hegemonije srbijanske .
Nek je vječna Crna Gora .
objavi ovo admine

Pravoslavka
Gost
Pravoslavka

Sačekaćete…samo toliko.

Željko
Gost
Željko

Ne postoji CG pravoslavna crkva, kao što ni Crna gora nije postojala kad je SPC nastala 1219 . Ne loži se da će to sa crkvom nešto CG pomoći. Otićiće manipulator Milo i Vučić, i SNS stranački srpski patrijarh, biće sve super, ne brini, samo nemoj da mrziš svoj rod jer, svi smo pomešani… 👍 Wikipedia: У 9. вијеку, три… Više »

RatoMir
Gost
RatoMir

Ne moraju ni da priznaju, koga briga sto Srbija i SPC misle.. Nego je bolje njima da se pozabave svojim problemima, jer se nagomilase posteno

pub111
Gost
pub111

Vasa najveca kazna ce biti da gledate kako CG vrace njenim gradjanima ono sto im je prije 100 godina oduzeto. Dosta je bilo okupacije nasih svetinja od strane SPC

KotorankA
Gost
KotorankA

Neka litijaju sad po internetu, da konacno malo pocinemo od Rista i takozvanih vjernika

crnogorka
Gost
crnogorka

Oni da iole brinu za gradjane CG ne bi im litije bile ni na kraj pameti, nego tek kad je Vlada donijela naredbu o zabrani javnih okupljanja onda su se povukli.. Sramota

marko
Gost
marko

četnici su to ..tako su radili i 1918.

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Priznace oni i Kosovo, ali CG nece nikad.. A sto se mene tice i ne moraju, samo sto dalje od nas

Željko
Gost
Željko

Kao što znaš, Srbija je priznala takozvanu bratsku Crnu Goru, a u Srbiji vas ima više nego u CG. Crkve sun nam je zaostale, šta ćeš… Volite se ljudi i ne mogu da vam uzvrate lošim, nikada.

Ilija
Gost
Ilija

Nikad nece ni priznati, oni ne postuju i ne vole svoju drzavu

Miro
Gost
Miro

kome vise nije jasno da moraju da rade po nalogu srpskih vlasti i srpskih nacionalistickih krugova? Kakvi crni vjernici, samo interes

Vesko
Gost
Vesko

Može li kako veto na ovu priču dok ne mine korona?

Stefan
Gost
Stefan

Neka zivi crnogorsko ime da potomstvo ponosi se njime !

Željko
Gost
Željko

Neka živi srpsko ime da potomstvo ponosi se njime, nije loša rima, a?… Šalim se. Ne loži se Stefane, ne budi nacionalistički ljakse…

PG_taksista
Gost
PG_taksista

Je li ono Srbija priznala izbore na Kosovo?

Emil
Gost
Emil

Kakvo podmetanje.Ne damo Svetinje ❤✊

Moler
Gost
Moler

Ne treba ni Crna Gora da im dozvoli da litijaju odje nego neka litijaju po Srbiji

Dragana
Gost
Dragana

Meni samo nije jasno zasto ovi koji srbuju ovoliko ne podju fino za Srbiju, nego se plasim da bi se prije vratili nego sto bi otisli.

Maki
Gost
Maki

Dragan mnogo si pametna….haha

Milomir
Gost
Milomir

Zato što su Srbi u Crnoj Gori, a kolika je medijska blokada da su čak i Gorski vijenac izbacili sa fakulteta i izmislili dva slova. Raspitaj se Dragana…

Dandolino
Gost
Dandolino

Uzalud im sve mogu samo da sanjaju da budu kao Crna Gora bez obzira sto smo manji. Oni za tri vijeka nece docekati da za istim stolom sjede ljudi razlicitih nacionalnosti i drugih vjera

Ssssš
Gost
Ssssš

Odrzacemoo identitet CRNE GORE, dzabe ste svi krenuli na nju… Bog je velikiii i pocistice sve ove tobos ‘crnogorce’ koji ‘brane’ svoju drzavu…..

Sarma
Gost
Sarma

Kakve simpatije oni imaju prema nasoj drzavi vidjeli smo u Januaru ove godine kad su nam zastavu zapalili

Jovan
Gost
Jovan

Njih ubija ideja o takozvanoj velikoj Srbiji i oni nazalost i dan danas u 21. vijeku zive u zabludi o tome da ce uspjeti da realizuju tu ideju

Marko
Gost
Marko

Dobro je to poznato da je ova drzava njima krava muzara ipak Amfilohije mora da plati i dzipove i obezbjedjenje

Jovanka
Gost
Jovanka

A Sebija je posla nizvodno otkad nema Djindjica, propala drzava….

Mali
Gost
Mali

Joke, bistrice,… odakle dolaziš, što nijesi upućena,…

Jovanka
Gost
Jovanka

A vdiim ti si puno upucen..

mrkela
Gost
mrkela

Svaka crkva je sluškinja Države , srpska crkva sluša Srbiju i dobila je nalog da pali Crnu Goru . Što tu nije jasno ?

Nebojša
Gost
Nebojša

Juče Dežulović, danas ovaj a ko će sutra?? Gdje ih više nalazite?

Bokelj
Gost
Bokelj

Okupator može poći oklen je i šljega -> pravac beograd! Nikad više 1918.!!!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Oojjjj kukalo srptvo ugašenooo!!!

Pssssst
Gost
Pssssst

Zeljece, zeljece!!!

Sramotan covjek
Gost
Sramotan covjek

Sto su se KUKAVICE.sada raspricale.Do prije par dana.kada su desetine hiljada.gradjana prolazile ulicama.ove DANASNJE JUNACINE.BILI SU PO SUPAMA I KATUNIMA.
KADA PRODJE OVA POCAS.ETO NAS OPET U SETNJI.DOKLE GOD NE DOVEDEMO C.GORU U OBLIKE USTAVNE DEMOKRATSKE DRZAVE.
Tada cemo vidjeti.gdje ce.kukavice.poltron i ulizice prazniti SVOJU NISTAVNOST i

nenad mne
Gost
nenad mne

To reče “Sramotan covjek”?

Marko
Gost
Marko

jedva 20’000, al to su ti legendarski srpski statiticari, bilo vas je 400’00 haha , nego setajte jos 10 godina ako vam je milina, no se nista promjenit nece , vraca se Crnoj Gori sto je sekta SPC otela, svidjalo se to vama ili ne, a inace sto vi mislite, koga zanima uopste ?

HR8
Gost
HR8

Crna Gora treba raditi na tome da otkrije pravi identitet onih kao sto si ti, jer vi ste ocigledno neprijatelji iste.Shodno tome bi trebala s’vama i postupati. Vi ste neprijatelji iz sjenke a SPC vas organizuje i pomaze, kao sto je radila u Hrvatskoj i Bosni.

Staxe
Gost
Staxe

Stvarno predosadiste…

Paul
Gost
Paul

Jasno je sve,čisti kolonijalni pristup već cijelo stoleće od strane Srpske P.C.

Velja gora
Gost
Velja gora

Rekose.oni.koji su bili kolonija hiljadu godina
(Njemaca, Italijana i Madjara i Francuza)
A onda ih srpska vojska oslobodi i dade im Jadransko more i Istru

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Litijašima i onim đavolima u mantijama poručujemo,nikad više 1918!!!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Koliko cevapa ovaj dobio za ovo

Bokelj
Gost
Bokelj

Isto koliko i ti.

HR8
Gost
HR8

Ti mislis da je svako primitivni mesozder kao i ti.

ND
Gost
ND

Crnogorska država je trn u oku veliko-srpske ideje. Bez CG čitav koncept pada u vodu,zato organizuju mitinge i pokušavaju da vrijeme vrate unazad!

Kolasinacc
Gost
Kolasinacc

Smeta Spc sve sto je Cg danas oni bi je najradije pripojili Srbiji da mogu i sa njom upravljali

Gospodja Franca
Gost
Gospodja Franca

Taman su zalosni skupovi litije, ja ne znam koga oni oplakuju

Sony
Gost
Sony

Spc vise ni sama ne zna dje ce, posto su svi snovi o njihovim planovima propali

HR8
Gost
HR8

Znaju oni gdje ce i to i pokazuju. Imaju oni dosta iskustva u izazivanju krvoprolica, ali su nekako izuzeti od kaznjavanja, kao da ih mantija stiti. I s’njima se treba obracunati i pozvati ih na odgovornost. Kriju se iza religije i naroda.

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

Pa sad covjek da pita ove litijase razlog njihove setnje oni ne bi znali.

Djekna
Gost
Djekna

Ptice na grani znaju svrhu litija. Politicki skupovi i nista vise

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Krajnje je neukusno – najblaze receno – da o ustrojstvu organizacije neke crkve ili bilo koje institucije raspravlja neko ko nije njen pripadnik (opet najblaze receno).

🚔🐢🚔🐢🚔🐢🚔
Gost
🚔🐢🚔🐢🚔🐢🚔

To znači da svi oni koji zive u Rožaje ili Pljevlja ili Bijelo Polje a pisu se srbi da su prikljuceni na Muhamed Telekom mrezu “skim si Taki si” Muhamed pa se jos i krsti 🤔🤔🤔🤔 Opozicija 1/1

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Stvarno ne kapiram, bracki

ND
Gost
ND

Kao politički analitičar ima potpuno pravo,a zaboravljamo šta se u Hrvatskoj dešavalo. S druge strane, ako imaš ovakav stav,zašto redovno na mitinge u CG dolaze iz tuđih zemalja da ruše vlast?!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Pa je li moj stav da treba da dolaze iz drugih drzava da ruse vlast? I ne vidjeh te iz drugih drzava, nego moje Kuce, Grbljane, Barane…. koji ne ruse vlast nego brane svoje crkve i manastire. Nemoj da pitas od koga, pliz.

ND
Gost
ND

Vidiš što ti odgovara. U Novom i Nikšiću je bilo dosta Hercegovaca,bijaše sređeno kod njih,pa došli ođe da ruše vlast! Zar nije Amfilohije zvao narox da ne glasa za vlast? Te crkve i svetinje su pravili i branili moji preci,tako da nijesu samo Vaše!!

Маратонац
Gost
Маратонац

Поништи се закон и готова прича

Rada
Gost
Rada

Da postuju drzavu Crnu Goru oni bi se obratili Ustavnom sudu CG sa inicijativom o ocjeni ustavnosti a ne da djeluju na ulici i van insitucija sistema

Savo
Gost
Savo

Ne budi smiješna! Ustavni sud = dps, pa nema potrebe podnositi inicijativu. Jasno?

HR8
Gost
HR8

@Savo. Ne budi smijesan. SPC=cetnici, pa nema potrebe s’njima razgovarati. To su dokazani zlocinci.

Kengur
Gost
Kengur

Nema nama srece sa njima sve dok su na pogresnu stranu, vazda cemo se razilaziti u stavovima

Ilija
Gost
Ilija

Koji je ovo bezobrazluk, ne postuju drzavu a uzivaju sve moguce blagodeti niti placaju porez niti nidje nista

Marta
Gost
Marta

Kako ih nije sramota, pa zar im je bliza druga drzava nego svoja Crna Gora

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Toliko manipulisu i zloupotrebljavaju sa vjerjim narodom Crne Gore da ovo vise prelazi sve moguce granice

Bogdan
Gost
Bogdan

Jedan jedini lijep komentar oni ne zasluzuju, to su ljudi koji su me potpuni razocarali sa ovim politickim protestima

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Oni rade za interese srpskih nacionalistickih krugova i ispunjavaju njihove naredbe

Antoan
Gost
Antoan

Zbog toga sto SPC jikad nije prihvatila nezavisnost i suverenost nase drzave

Pollo
Gost
Pollo

Ne samo da ne zeli da prizna nego je nece nikad ni priznati

nikad više 18ta
Gost
nikad više 18ta

laž mržnja okupacija – oteto prokleto

Velja gora
Gost
Velja gora

Sto bi sa DRZAVNIM UDAROM 2 ???
Blamaza..
A vi i dalje isto

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ništa, Katnić nešto sanjao pa ga probudili.

Vlado
Gost
Vlado

Kakvi su ovo pavijani. Od kako je počela ova korona, crkva se ponaša maksimalno odgovorno, obustavila litije, ne daje nikakva saopštenja. A ovi koriste situaciju da reže što više mogu i u ovakvom stanju.

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Nije crkva obustavila litije vec ih je drzava zabranila. Ne samo njih nego i sva javna okupljanja. Ako mislis drugacije, izadji pa litijaj sa svojim pristalicama pa ces vidjeti snagu drzave. Ne izvrci cinjenice.

Laki
Gost
Laki

@Serdar_mne kako ces uklopiti obustavu litija na zahtjev drzave sa namjerom da spc srusi drzavu. Ako to uspijes, ti si genije

ND
Gost
ND

Do zadnjega su litali,toliko o odgovornosti.

freeMNE
Gost
freeMNE

Zato što je okupatorska

Sistem
Gost
Sistem

Kada Srbi iz Srbije pišu o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i Crnogorskoj Mitropoliju, to je mešanje.
A kada hrvati pišu o nečemu što nikakve veze sa njima i Katolicima nema, to je kao poželjno u Crnoj Gori

Oluja
Gost
Oluja

Ne znam ni što ste ih primili nazad u Hrvatsku bez da vas truju

Bezobraza
Gost
Bezobraza

Zato što si ti nevjernik,… stidi se jer iznosiš lažne informacije,… platićeš za miješanje u tuđe,… ostaćeš i bez ove crkavice jer lažeš, ko laže taj krade,…
Crna Gora i MCP vode pregovore o pojedinostima zakona i nemaju problem statusa, priznanja, ….

Vlajko
Gost
Vlajko

Daj Pobogu Sjašite !

Kika
Gost
Kika

Za nepismene botove, Daj Pobogu Sjašite se odnosi na DPS, čak su i početna slova velika, ali otkud nepismeni botovi da kapiraju nešto. Kad bi kapirali, ne bi glasali Daj Pobogu Sjašite.

Djoko
Gost
Djoko

Crna Gora istom mjerom ne treba da prizna SPC

Mali
Gost
Mali

Djoko@ razmišljaš ko’ ti ime srednjeg roda,…

Pedja *
Gost
Pedja *

Mali , posto si toliko zagonetan , to sto si mislio stavi fino za uvo , pa na litije .

Bena
Gost
Bena

Pedja, ti si skratio ime, ali si se na kraju Ja-san, neka brko s onoga svijeta,…

Djoko
Gost
Djoko

Kao Svajcarska poslije utaje poreza koju je pokusala spc, proglasiti ih sektom sto oni ustvari i jesu..

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Batalite vise sa clancima iz pobjede i sa kvazi analiticarima ljudiiii

Anonimous
Gost
Anonimous

A ti si mi neki anonimni samoproklamovani general. Što ti smeta istina? Ovo je retoričko pitanje, jer ću ti i odgovoriti – istina ti smeta jer si srbin koji još uvijek misli da nas možete pokoriti. Informacija za tebe: provaljeni ste….

Djoko
Gost
Djoko

Kako vas pogadja, prava stvar, a?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

To nije tačno.Više puta od strane najviših crkvenih velikodostojnika je jasno rečeno da srpska pravoslavna crkva priznaje državu crnu goru.Ali ovo pitanje se stalno ponavlja od strane provladinih analitičara i medija da bi se izbjeglo odgovoriti na suštinski važnija pitanja za ovu državu i narod kao recimo to hoće li napokon svi iz vlasti odgovarati za kriminal,korupciju i pljačku državne… Više »

Anonimous
Gost
Anonimous

Onaj koji se pravi da zna ono što mu odgovara, a ignoriše istinu treba da razumije da ovo nije srbija gdje postoje samo mediji velikoserbske duboke države… Ovdje se vidi sva istina… Ovdje se vidi da je Vučić još i dobar za crnogorsko pitanje u odnosu na razbijenu serbsku opozicionu bratiju.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

ko god je pricao sa ovim popovima iz srpske crkve zna sa oni srbi nacionalisti podrzavaju cetnike ….ne podrzaju drzavu cg njen grb himnu zastavu jezik protiv su nato i eu clanstva ….

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Kad je priznaju,sto se ne registruju…gdje u svijetu moze da si registrovan u jednu drzavu a radis u drugu…sto je vama ljudi,sami sebe lazete…

Njeguš
Gost
Njeguš

Kriminal, pljačka itd nijesu tema ovog teksta, prema tome ne obrći stvari. Jasno je da SPS ne priznaje Crnu Goru. U Hrvatsku SPC JE potpisalA ugovor sa državom Hrvatskom. Zašto. Zato što je morala i tačka. Čak sve opljačkano blagoiz pravoslavnih crkava od strane srpskihparavojnih i drugih jedinica jemoralo biti vraćeno. Zasto. Zato što je to kulturna baština Hrvatske a… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Kakve veze hrvati i aju (a non stop pišu) o Pravoslavnoj Crkvi u drugoj Državi

Pomorac
Gost
Pomorac

Boka moze i u Hrvatsku al ne i u Cg

ND
Gost
ND

Kakve veze imaju državljani BiH(RS) i Srbije da redovno učestvuju na mitinzima po CG (doduše za novac)?

Nikac
Gost
Nikac

Odličan tekst. SPC je najveći neprijatelj i negator crnogorskog indentiteta i državnosti. Zato crkva ovaj zakon doživljava kao posljednji obračun sa crnogorskom državom i kako reče autor teksta “žalosnim” litijama koje su izmišljene u glavama srpskih popova a koje nemaju nikakve veze sa hrišcanstvom.

Клодовик
Gost
Клодовик

Да се неинтелигентни чуде. 🙂

mikac678
Gost
mikac678

“U zloglasnoj padobranskoj jedinici Niskih specijalaca” e svašta moj ćale je služio u toj jedinici, šta sve neće napisati. Inače Gjenero stalno piše protiv Srbije i Hrvata iz Bosne, čudna kombinacija

Bnjj
Gost
Bnjj

Crne Gore neće biti za 30god,2/3opština već ima Bijelu kugu plus iseljavanje. Ove priče i podjele će biti nepotrebne jer neće biti ni Crnogorskih Srba ni Crnogoraca. Drugi narodi će narodi će naseljavati Cg i oni će imat svoja pravila, život i kačiće svoje zastave

Asad
Gost
Asad

Ajde pročitaj malo o Srbiji koliko ih godišnje naroda napusti (30,000 odjavljenih, 50-70,000 neprijavljenih) i uporednim stopama prirodnog priraštaja tamo i u Crnoj Gori (-5.4 promila vs +1.8 promila u CG) pa onda komentariši, neznalice. Srbiju će naseliti Azijati a mi ćemo opstati 😉

Bnjj
Gost
Bnjj

Asade prošetaj malo izvan Pg pa da vidiš stanje, to je isto priča kao o 515€”prosječne plate.

Asad
Gost
Asad

Bnjj, ja prićam o zvaničnim podacima dvije države ne o odokativnim (snila baba) metodama tipa noćas je litijalo 100,000 ljudi ili ja sam lijep iako se drugi ne slažu. To za platu je druga stvar, prosječna stvarno iskrivljuje sliku, slažem se, ali kakve to veze ima sa natalitetom, osim ako ne aludiraš na pojedine sjeverne opštine ali do sad smo… Više »

Asad
Gost
Asad

Bnjj, ja prićam o zvaničnim podacima dvije države ne o odokativnim (snila baba) metodama tipa ja sam lijep iako se drugi ne slažu. To za platu je druga stvar, prosječna stvarno iskrivljuje realnu sliku, slažem se, ali kakve to veze ima sa natalitetom, osim ako ne aludiraš na pojedine sjeverne opštine, ali do sad smo pričali o zemljama

Tivat
Gost
Tivat

Priznaje Državnost, ali ne dozvoljava “otimanje Crkava” , što novi zakon predviđa.
Već da se u parničnom postupku pred Sudom u CG dokazuje vlasništvo. Pa ko dokaže njegovo je.
To Crkva traži

Sale
Gost
Sale

To piše u Zakonu kome se Crkva protivi i izvodi narod na ulice da obaraju zakon i vlast…

Britva
Gost
Britva

Crkve su ovim zakonom postale već državna imovina.

ND
Gost
ND

Imovina za koje postoji validna dokumentacija ne može uzeti niko,sporno je proglašavanje imovine za koju ne postoji dokumentacija!

Brasno
Gost
Brasno

Covjece nema jos 7 sati.ma daj popij kafu prvo

mačor
Gost
mačor

Srbija zatvorila granice,Srbi iz CG kao nac.manjina ne mogu u “maticu”,jedina zemlja u Evropi bez korone je CG.

Vlad
Gost
Vlad

Zbog litija, nije vala zbog Mila.

Djoko
Gost
Djoko

Istina, idu li sad pipun i vojvoda svaki cas za Bg?

Send this to a friend