Politika

Završena posjeta delegacije Državnog zbora, Bečić pozvao Slovence u Crnu Goru

Dvodnevna zvanična posjeta delegacije Državnog zbora Slovenije, predvođene predsjednikom Igorom Zorčičem, završena je juče obilaskom crnogorskog primorja, odakle je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić pozvao Slovence da posjete Crnu Goru i da budu, kako je rekao, naši dragi gosti.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, Bečić i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić bili su domaćini delegaciji tokom obilaska Kotora.

Nakon upoznavanja sa kulturno-istorijskim znamenitostima Starog grada, predsjednici su se sa delegacijama uputili ka ostrvu Gospa od Škrpjela. Bečić je kazao da se u Crnoj Gori ove godine i u ovim danima i nastupajućim mjesecima očekuje odlična epidemiološka situacija, jedna od najboljih i najpozitivnijih u Evropi.

“Očekuju ih zaista brojni prirodni dragulji, koje treba lično da upoznaju i očekuju ih prije svega gostoprimni ljudi, koji Sloveniju i narod Slovenije gledaju izuzetno pozitivno, bratski i prijateljski, tako da, dragi slovenački prijatelji, više ste nego dobrodošli“, izjavio je Bečić.

Zahvalivši na lijepom prijemu, Zorčič je izrazio zadovoljstvo poboljšanjem epidemioloske situacije i istakao da „građani obje države prepoznaju da su Crna Gora i Slovenija veoma slične po svojim prirodnim resursima – imaju more i imaju planine”.

“I u Sloveniji se situacija popravlja i, reći ću, uz izvjesnu nadu i optimizam očekujemo da će ova turistička sezona pokazati da možemo živjeti kao prije i da možemo opet putovati, nadam se, najviše između naše dvije zemlje“, istakao je Zorčič.

On je uvjeren da će uspostavljanjem vazdušnog saobraćaja biti otklonjene prepreke za putovanja između dvije zemlje.

Nakon Kotora, dvije delegacije su se uputile u Tivat, pa je iskorišćena prilika da se Zorčič upozna sa turističkim potencijalima Tivta i da razgovara sa predsjednikom Opštine, Željkom Komnenovićem.

“Uvaženi gosti iz Slovenije su iz Tivta otišli za Budvu, gdje je nakon šetnje kroz budvanski Stari grad upriličen ručak koji je u čast delegacije organizovao predsjednik Bečić. Na ručku se, u prisustvu Predraga Mitrovića, predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore, razgovaralo o intenziviranju ekonomsko-privredne saradnje. Ispraćaj delegacije DZ Slovenije sa tivatskog aerodroma, predvodio je Bečić, uz pratnju špalira počasne jedinice Vojske Crne Gore”, zaključuju u kabinetu predsjednika Skupštine.

Send this to a friend