Politika

Zeković: Određene strukture u policiji i ANB-u stoje iza boravka Pozdnjakova u Crnoj Gori

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković, kazao je nakon saslušanja u Tužilaštvu povodom prijetnji koje je dobio od ruskog ekstremiste Vladislava Pozdnjakova, da je Tužilaštvo formiralo predmet i da, za sada, Pozdnjakova tretirta kao osumnjičenog, što je, smatra, dobar početni korak.

Zeković navodi kako je dobio zvaničnu informaciju da je Pozdnjakov napustio Crnu Goru 4. februara, i da je prema posljednjim dostupnim informacijama tu državu napustio na graničnom prijelazu Božaj, prema Albaniji.

Očekuje do petka informaciju iz Interpola o tome gdje se sada ruski ekstremista nalazi.

Zeković ukazuje na indikativan podatak: dok je boravio u Crnoj Gori, Pozdnjakov je imao četiri izlaska iz naše zemlje (i ulaska), a to nije bilo predmet interesovanja nadležnih.

Pozadina su sukobi unutar bezbjednosnog sektora

“Postupanje nadležnih državnih organa bilo je površno, čak na početku i bez ikakvog interesovanja. I kad su podnijete prve prijave, u odnosu na njegov boravak u Crnoj Gori i direktne prijetnje narodu Ukrajine itd… gotovo da policija nije preduzela ništa. Tek kad su počele dojave o lažnim bombama, taj slučaj preuzima i njime se bavi kriminalistička policija, SDT… ”,  podsjeća Zeković.

Istaknuti građanski aktivista i sekretar CHO ističe da iz MUP-a i ANB-a do danas nije saopštena nikakva informacija o tome šta su preduzeli u ovom slučaju- niti javno, niti podnosiocima obavještenja i prijava.

“Kada sve to uzmemo u obzir onda definitivno dolazimo do utemeljenog zaključka da određene strukture u samoj policijskoj organizaciji, ali i u ANB-u, stoje iza boravka Pozdnjakova u Crnoj Gori. Vjerujem da su pozadina toga obračuni i sukobi unutar bezbjednosnog sektora i da će se ovaj slučaj i u narednom periodu koristiti za nastavak tog rivaliteta”, kazao je Zeković.

Institucije, ombudsman, NVO… ćute na prekoračenje policijskih ovlašćenja na Belvederu

Zeković je u DRV govorio i o motivima za pokušaj kriminalizacije protesta na Belvederu.

Kaže da se tu može govoriti o neprimjerenom političkom pritisku na neistomišljenike.

“Sa druge strane imamo jednu do sada u istoriji Crne Gore neregistrovanu praksu, da nikoga ne zanimaju kršenja prava građana koji su uzeli učešće u demonstracijama 4. i 5. septembra. Kada kažem ‘nikoga’ primarno mislim na državne institucije, zatim – prozivam otvoreno instituciju zaštitnika ljudskih prava i sloboda i ogroman dio crnogorskog nevladinog sektora koji se na bilo koji način nije oglasio povodom prekoračenja policijskih ovlašćenja, istakao je Zeković.

Dodao je da imamo 40-ak građana koji su podnijeli argumentovane pritužbe, vrlo jasne dokaze i medicinsku dokumentaciju koja ukazuje na postojanje povreda.

“Definitivno postoje povrede i nikog ne zanima zašto policija ne želi da pojasni kako su nastale te povrede. Uvijek je teret dokazivanja na policiji, ne može ona da kaže ‘nije nam poznato! Ako nije poznato, onda si ti kao policija odgovorna za postojanje tih povreda! Ne može da stoji taj neutemeljen odgovor, ako ne može da pojasni porijeklo onda ona treba da preduzme odgovornost”, rezolutan je Aleksandar Zeković.

Problemi aktuelne Vlade došli do izražaja nakon Belvedera

Zeković smatra da su problemi aktuelne Vlade došli naročito do izražaja nakon Belvederskih događaja.

“I neko ko je imao i minimalna pozitivna očekivanja od ove Vlade da će da uradi nešto pozitivno za budućnost države, poslije Belvedera mu je bilo jasno da od toga neće biti ništa”, naveo je on.

Zeković smatra da sama policijska intervencija između 4. i 5. septembra- iako tvrde da je opravdana i legitimna, imajući u vidu količinu upotrijebljenih suzavaca i broj povrijeđenih građana, sama po sebi više nije bila niti opravdana, niti je mogla da ima legitimnost.

“Kada govorimo o donošenju odluka te noći, uži kabinet Vlade je očigledno preuzeo upravljanje policijom, i ako to do sada u policijskoj praksi nije bilo registrovano. Kada se radi o događajima koji imaju neki nivo bezbjednosnog rizika, formira se poseban operetivni tim na nivou CB-a i uključuju se i drugi sektori policije, koji analiziraju situaciju i onda donose odluke. U slučaju Cetinja odluke su se donosile u kabinetu premijera, većinom”, kaže Zeković.

Neprihvatljivo da se napad na novinarku Gradske ne tretira kao krivično djelo

Zeković je komentarisao i aktuelni slučaj napada na novinarku Gradske televizije, koju je, podsjetimo, brat predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića vrijeđao dok je u blizini kamenoloma Platac, kojim gazduje Carevićeva firma, snimala prilog o divljoj deponiji.

Zeković smatra da je uslovno rečeno, “srećna okolnost”, što se nije dogodio na području Budve, već u mjestu koje pripada Opštini Kotor.

“Mislim da je to posljedica svega onoga što nam se događa od 30. avgusta. Da umjesto svega što su zagovarali- pomirenja građana, približvanja, svjedočimo jednoj potpunoj ekspanziji mržnje, agresije, nasilja. Mislim da nije važno više kojeg pola ili roda je neko, već da se gleda percpecija da li pripadate suprotstavljenoj strani”, istakao je Zeković.

Smatra da je neprihvatljivo da takvo ometanje novinara u njihovom radu ne predstavlja krivično djelo, već da se sve svodi na jednu vrstu drskog ponašanja i remećenja javnog reda i mira.

Kaže da je to nedopustiv pristup, te vjeruje da će na Sudu za prekršaje tu odluku preinačiti.

Send this to a friend