Politika

Zeković: Tužilaštvo nastavlja da žmuri na korupciju

Odbijanjem otvaranja istrage povodom prijave Dritana Abazovića da mu je nuđen 21 milion sa ciljem da se ostvari uticaj na formiranje Vlade Crne Gore Državno tužilaštvo nastavlja žmurenje na najveće slučajeve korupcije u Crnoj Gori, kazao je Bojan Zeković, član GO SDP-a.

“Bivša vlast je trebala da namigne, nova vlast da tvitne, a Tužilaštvo izgleda nastavlja da radi ono što očekuje svaka vlast”, kazao je Zeković.

Cijeneći značaj ovog slučaja i stepen društvene opasnosti koju nosi pokušaj kupovine koordinatora bezbjednosnih službi Crne Gore, očekivali su da će VDT Ivica Stanković, nakon nesuvislog objašnjenja da poslanik 26. saziva do njegovog kraja i 27. saziva od samog početka do izbora u Vladu, dakle bez sekunde prekida, nije bio na javnoj funkciji, dati obavezno upustvo za rad ili oduzeti predmet postupajućem tužiocu.

“Ali čak i da zanemarimo opštepoznatu činjenicu da je g. Abazović na funkciji bio neprekidno, još gluplje zvuči nasatavak obrazloženja Specijalnog tužilaštva, da ukoliko neko lice u trenutku nuđenja ili uzimanja mita nije službeno lice nema krivičnog djela”, navodi Zeković.

Kako je Stanković odćutao ovakvo ponašanje Specijanog tužilaštva, obratitili su mu se inicijativom da iskoristi nadležnosti koje mu daje Zakon o državnom tužilaštvu, čl.131 i čl. 141, a od njega dobili odgovor da on neće ništa preduzimati i da je podnesak proslijedio Tužilačkom savjetu.

“Krivični zakonik Crne Gore u članu 422a propisuje da se krivično djelo Navođenje na protivzakonit uticaj može izvršiti “korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja”. Pošto i potpredsjednik Abazović i Specijalno tužilaštvo kriju ko je nudio 21 milion i šta je očekivao da će zauzvrat dobiti možemo samo nagađati o postojanju nekog od krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore”, kazao je Zeković.

Da li je neko na “protivustavan način pokušao da dovede Crnu Goru u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi” vršeći krivično djelo iz člana 357 KZ, da li je neko iz bivše vlasti pokušao da je na taj način sačuva javnost ne može znati, jer Dritan Abazović i Specijalno tužilaštvo kriju istinu od građana.

“A Vrhovni državni tužilac odbijanjem korišćenja ovlašćenja koje mu daje Zakon, staje na stranu ovakvog tumačenja KZCG, postajući odgovoran ne samo za rad Državnog tužilaštva, već i za činjenicu da i lično dozvoljava kršenja zakona”, zaključio je Zeković.

Send this to a friend