Politika

Želje i očekivanja su uvijek na višem nivou kada su u pitanju odnosi Crne Gore i Srbije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Srbije Zorana Bingulca, kome se zahvalio za izuzetan doprinos razvoju odnosa dvije zemlje, i istakao da možemo biti zadovoljni onim što je urađeno u proteklih šest godina mandata odlazećeg ambasadora.

“Želje i očekivanja su uvijek na višem nivou kada su u pitanju odnosi Crne Gore i Srbije”, rekao je Đukanović, i dodao da možemo biti zadovoljni ostvarenim progresom u odnosu na raniji period.

Prema njegovim riječima tome je posebno doprinijelo unošenje doze realizma u odnose dvije države, što je logično vodilo unapređenju razumijevanja, kao i međudržavnih odnosa saradnje.

“Vrijeme pred nama omogućiće da dalje unapređujemo i doprinosimo kvalitetu povjerenja. Odnosi su stabilizovani i stvorena je dobra platforma, zahvaljujući u dobroj mjeri i ambasadoru Bingulcu. Bilo je puno situacija kada se moglo sa nivoa ambasadora uticati na kvarenje odnosa”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Ali je trebalo imati i dobre namjere, i diplomatski senzibilitet i razumijevanje prilika, kao što ih je imao ambasador Bingulac, za šta mu je Đukanović odao posebno priznanje i zahvalnost.

“Vjerujem da ćemo ostvarujući zajedničke strateške cilljeve integracijom u evropski sistem bivati međusobno bliži, i nakon toga nastaviti da živimo kao dobri prijatelji. Vrijeme je da obje zemlje nađu mjesto na tom pravilno odabranom putu, da nastave sa usvajanjem evropskog sistema vrijednosti kako bi postali dio EU, i stvorili ambijent u kojem će građani Crne Gore i Srbije živjeti kvalitetom života ujedinjene Evrope”, poručio je crnogorski predsjednik.

Bingulac je zahvalio na prijemu, naglašavajući da se sa Crnom Gorom nikada nije ni sastajao ni rastajao. Sebe smatra dijelom ovog podneblja, duboko poštuje Crnu Goru i njene strateške ciljeve koje korak po korak uspješno ostvaruje. Zahvalio je na punoj saradnji i otvorenosti, i izvanrednom doprinosu crnogorskih zvaničnika stvaranju atmosfere smirivanja odnosa, čemu su poseban doprinos davali predsjednici dvije zemlje, a i diplomatske reakcije Crne Gore u pojedinim osjetljivim momentima bile su na pravom nivou.

“Dvije zemlje su ostvarile značajne pomake na planu saradnje. Trendovi rasta su zabilježeni u gotovo svim oblastima, a službovanje u Crnoj
Gori u važnom periodu njenog strateškog usmjerenja ka NATO predstavljao je veliki diplomatski izazov”, ocijenio je Bingulac.

Đukanović je na završetku mandata ambasadoru Srbije poželio dalji uspjeh na ličnom i profesionalnom planu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ja se odričem majke ,ona je iz Crne Gore,a ja Srbijanac kad zaigram Oro i Moravac.

Haris
Gost
Haris

Moš mislit kakva muka hvata bingulca i kako se preznojava dok se klanja zastavi suverene države Crna Gora.

vesko
Gost
vesko

Ne klanja Bingulac nije Turcin kao neki…

Haris
Gost
Haris

600 godina pod Turcima, pa viđi sam klanja’l ili jok. 12 generacija minimum.

Bnjj
Gost
Bnjj

Harise ne Lupetaj, Vojvodina je kratko bila pod Turcima, Beograd i Šumadija kraće od 70%CG,Istočna Srbija isto kraće nego 70%CG,JEDUNO Južna Srb i Kosovo su duže ali i oni kao CG

Bnjj
Gost
Bnjj

Srb iCg moraju biti bratske države, mora se dodatno ojačati saradnja i partnerstvo. Zašto dvije države ne naprave Uniju

Bnjj iz CG
Gost
Bnjj iz CG

Zato!

Enigma
Gost
Enigma

Neko laže od jarana 😂😂😂

Send this to a friend