Politika

Zenka: Saradnja Vlade i Jevrejske zajednice primjer konstruktivnog odnosa

U uslovima rastuće nesigurnosti Crna Gora proaktivnim pristupom djeluje u pravcu sprječavanja svih oblika diskriminacije, mržnje i netrpeljivosti, poručio je ministar Mehmed Zenka na konferenciji o borbi protiv anti-semitizma u regionu OEBS-a, koja je započela danas u Tirani.

Ministar je istakao da je Crna Gora jedna od rijetkih država u kojoj je bilo više Jevreja nakon Drugog svjetskog rata nego prije njegovog početka, a isto je i sa Albanijom.

Budući da oblici antisemitizma nikada nisu postali dio državne ideologije u Crnoj Gori, sa ponosom možemo reći da je Crna Gora među rijetkim državama u svijetu u kojoj nema javnog ispoljavanja antisemitizma, niti negativnog odnosa prema jevrejskom narodu, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Ministar je iskazao dalju posvećenost Crne Gore u pravcu razvijanja svog društvenog ambijenta ka prepoznavanju i suprodstavljanju nasilnom ekstemizmu, nacionalizmu, rasizmu i svakom obliku diskriminacije.

“Nastavićemo da unapređujemo konstruktivnu saradnju sa Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori u cilju dalje afirmacije vjerskih sloboda i očuvanja ukupnog multinacionalnog i multikonfesionalnog sklada”, poručio je Zenka.

U Crnoj Gori Jevrejska zajednica osnovana je 2012. godine kada je sa Vladom Crne Gore potpisala Ugovor o međusobnim odnosima čime je jevrejska vjera priznata kao jedna od zvaničnih religija u državi sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu.

Dvodnevnoj konferenciji u organizaciji OEBS –a i Vlade Albanije aktuelne predsjedavajuće OEBS-om prisustvuje veliki broj visokih zvaničnika/ca zemalja članica OEBS-a.

Na konferenciji je više puta ponovljeno upozorenje da se nešto što se jednom dogodilo može ponoviti. Iz tog razloga, niko ne smije ostati ravnodušan kada se govori o ovoj prijetnji, izjavila je Ingibjorg Solrun Gistadotir direktorka ODIHR-a. Ambasador Pol Beker direktor Kancelarije generalnog sekretara OEBS-a podsjetio je da bi svako ko ima priliku trebalo da posjeti neki od zloglasnih koncentracionih logora Drugog svjetskog rata. Razlozi u prilog tome su pokušaj da se stekne blijeda slika onoga što se tamo dogodilo, a zatim shvati šta se može dogoditi ako se ignoriše govor mržnje, rasizam, netrpeljivost.

Predmetna konferencija prilika je da se utvrde dalje smjernice koje će doprinijeti učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu OEBS-a.

Send this to a friend