Politika

Zirojević: Ako je Krivokapićeva Vlada bila proruska, onda je Abazovićeva “proruskija”

Kako vidi manjinsku Vladu premijera Dritana Abazovića i da li je ona bolja ili gora od one koju je predvodio Zdravko Krivokapić, u intervjuu portalu CdM odgovorio je član Predsjedništva, predsjednik Omladine i portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

Vlade Krivokapića i Abazovića
Vlade Krivokapića i Abazovića

CdM: Izabrana je 43. Vlada Crne Gore sada premijera Dritana Abazovića. Socijaldemokrate su, od prisutnih poslanika, jedine bile protiv. Kakvo će biti djelovanje vaše partije u narednom periodu?

Zirojević: Tri poslanika Socijaldemokrata su, kao što ste rekli, bili jedini od prisutnih poslanika u parlamentu na Cetinju koji su glasali protiv izbora 43. Vlade stvarnog mandatara Vladimira Jokovića, odnosno formalnog Dritana Abazovića. Danas, par dana nakon izbora Vlade koju oni kontrolišu, još sam više ponosan na odluku koju smo kao partija jednoglasno donijeli, a naši poslanici sproveli u Parlamentu.

Interesantan je i taj detalj da su naši poslanici, osim što su bili jedini koji su glasali protiv 43. Vlade, bili i jedini koji su glasali za uvrštavanje u Dnevni red prijedloga zakona kojima bi se smanjile akcize na gorivo, kao i cijene osnovnih životnih namirnica, što bi umnogome olakšalo život građanki i građana i rasteretilo njihove kućne budžete. I dobro je što su građani vidjeli da nam je životni standard važniji od fotelja, koje smo za razliku od drugih, odbili.

Što se Socijaldemokrata tiče, mi ćemo, kao što smo to bili 42. Vladi Zdravka Krivokapića, koji je Abazovića koristio za “osjetljive operacije” poput Belvedera 4. i 5. septembra prošle godine, biti jednako oštra opozicija Vladi Vladimira Jokovića u narednih desetak mjeseci koliko će ista najduže trajati. Ali će naši poslanici, kao i do sada, biti oličenje kulture, vaspitanja i argumentovanih diskusija.

Bićemo konstruktivna opozicija, predlagaćemo zakone i druge akte koji će za cilj imati isključivo poboljšanje životnog standarda svih građanki i građana i nećemo imati problem da damo podršku svemu onome u čemu prepoznamo iskrenu namjeru da se nešto poboljša. Ali ćemo jednako tako biti najžešći kritičari svih onih loših prijedloga i rješenja i stajaćemo čvrsto na liniji odbrane državnih interesa Crne Gore za koje vjerujem da će, kao u prethodnih godinu i po dana, biti prilično ugroženi od strane dva politička subjekta koji su bili dio i prethodne vlasti – SNP i URA. Nažalost, nova Vlada je sastavljena tako da ovi politički subjekti u njoj imaju nespornu većinu, te stoga ni nakon pada Krivokapićeve Vlade ne možemo biti mirni kada su u pitanju državni interesi. No, kao što su to shvatili u četvrtak na Cetinju, od nas iz Socijaldemokrata će ih i te kako boljeti glava.

Nikola Zirojević
Nikola Zirojević

CdM: Pomenuli ste da je nova Vlada sastavljena tako da političke partije iz prethodne Vlade imaju većinu. Kao ključni razlog odbijanja participacije u njoj naveli ste to da SNP ima previše mjesta u Vladi i problematizovali to što će kadar SNP-a voditi Skupštinu. Da li ima razloga za brigu?

Zirojević: Naravno da ima razloga za brigu. Još na prvom sastanku povodom formiranja 43. Vlade, kada je Abazović još uvijek bio pri stavu da smo najkorektniji i najkonstruktivniji politički subjekt s kojim pregovara, mi smo jasno saopštili da je za nas neprihvatljivo da anti-NATO partija u državi članici NATO saveza, pogotovo u aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Evropi izazvanoj agresijom Rusije na Ukrajinu, dobije mjesto predsjednika Skupštine koji je, po funkciji, član Savjeta za odbranu i bezbjednost sa pravom veta. Nevjerovatno je da nam sprovođenje NATO politike zavisi od anti-NATO partije.

Takođe smo istakli da je za nas neprihvatljivo da SNP, sa takvim retrogradnim svjetonazorima, sličnim bivšoj ministarki Bratić, dobije da vodi resor prosvjete, kao i da je neprihvatljivo da takva partija dobije toliko broj resora i dominantnu ulogu u Vladi. Mi smo danas u situaciji da SNP ima više ministara nego poslanika u Parlamentu, i to ne na bilo kojim mjestima, nego na čelu resora prosvjete, finansija, zdravstva, pravde, poljoprivrede (koji je uz to i potpredsjednik Vlade) i sporta i mladih. Ako smo Vladu Zdravka Krivokapića karakterisali kao prorusku, onda 43. Vladu sa ovolikom participacijom kadrova SNP-a možemo okarakterisati „proruskijom“.

CdM: Kada je izašao sa prijedlogom manjinske Vlade, tadašnji mandatar a novoizabrani premijer i predsjednik GP URA Dritan Abazović je saopštio da je jedan od razloga rušenja Vlade Zdravka Krivokapića potreba postizanja kvalifikovane većine od 49 poslanika. Nova parlamentarna većina broji 46 poslanika. Kako će se SD odnositi prema ovom pitanju i može li se i kako do magične brojke od 49?

Zirojević: Naše iskustvo kroz dugotrajne pregovore o manjinskoj Vladi pokazalo je da novoizabranog premijera Abazovića riječ drži otprilike 15-20 minuta. Čovjek je, nažalost, izgleda navikao da tako funkcioniše. Ako mene pitate, postizanje kvalifikovane većine jeste bilo jedan od ciljeva, ali je primarni cilj Dritana Abazovića bio isključivo ličan i uskopartijski – da postane premijer i da u novu Vladu uvede što više kadrova SNP i URA. Mislim da, onog dana kada je predstavljao koncept manjinske Vlade, ni sam nije sanjao da će to moći ovako „kvalitetno“ da odradi. Ako uzmemo u obzir partiju šaha o kojoj je, na partijskom sastanku u Beranama govorio stvari premijer Joković, onda je sasvim jasno da Crna Gora od ove Vlade ne može očekivati ništa dobro.

Dobru se može nadati politička elita iz Beograda, Banja Luke, a čuli smo da se nešto važno sprema i za Crnu Goru i za Kosovo. U toj partiji šaha koju, po riječima Jokovića, igra predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, on i Abazović su, plašimo se, njegovi eksponenti. Zato smo i kazali da se plašimo da se ovakvoj Vladi vise obradovala nama susjedna drzava, nego naši građani.

Dakle, potrebne kvalifikovane većine za odblokiranje ključnih institucija i za uspješan put Crne Gore ka EU nema. Da budem veoma jasan, ako neko očekuje da će Socijaldemokrate kao proevropska i pro-NATO partija ovakvoj Vladi tek tako davati glasove za postizanje broja 49, da im odmah srušim iluzije.

Nećemo, naravno, biti destrukivni, ali će našu podršku moći dobiti samo i isključivo ona rješenja koja budu u interesu Crne Gore i njenih građanki i građana. A nije po nama realno očekivati da takva rješenja Joković i Abazović mogu predložiti. Naravno, kad sve ovo dođe na dnevni red Vlade, nakon što se, kako su najavili, ispune SNP-ovi prioriteti – ugovor sa crkvom Srbije, Open Balkan i popis stanovništva.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pobro
Gost
Pobro

Koja god da je ne može bit gora od one Krivokapićeve.To je sigurno.Nadam se da će DPS izbacit sve stare korumpirane političare koji su zajedno sa ovim klerofašistima najveće zlo Crne Gore.Tek tada će Crna Gora krenut naprijed.

Joko
Gost
Joko

SDu je tesko da vidi ranka kao ministra

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Bojati se da je ova konstatacija tačna!!

Katunko
Gost
Katunko

I Krivokapićeva i Abazovićeva su NATO Vlade. Drukčije bi pjesme pjevale da su proruske. Kamo sreće da su, Crnogorci su izgubili svaku smisao za svoju slobodu i nezavisnost. Crna Gora je okupirana zemlja.

radojka
Gost
radojka

Istina ziva okupirana je od Nato pakta i Amerike nazalost.Ali ocigledno narod se nista ne pita.

Realan
Gost
Realan

Pa sto ste htjeli u takvu Vladu? Ranko i Raskl i manjine proruski orjentisani, pa i Adzic i sl? Od apostola su bolji 100 puta. A slazem se treba jos bolji da dodju… mada ne ovaj SD i DPS nego sa novim kadrovima

Send this to a friend