Politika

Živković: Crna Gora pod plišanom okupacijom, uspraviće se

Foto: Printscreen

Crna Gora se, 15 godina od obnove nezavisnosti, nalazi pod jednom vrstom plišane okupacije, u koju je dovedena zbog grešaka prethodne vlasti i inertnosti Evropske unije, ocijenio je večeras predsjednik Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Miodrag Živković u emisiji “Teleskopija” RTCG.

Živković je istakao da smo dobili vlast koja neskriveno narušava sve one vrijednosti koje su praktično nosile Crnu Goru kao državu i sve njene građane. Nova vlast, kako tvrdi, narušava građanski karakter, multikulturalnost Crne Gore, ugrožava antifašizam i sekularizam države.

On je poručio da je na svim onim građanima, koji nemaju rezervnu domovinu, velika odgovornost da Crnu Goru usprave i nađu joj mjesto koje joj pripada u svijetu.

Živković navodi da Crna Gora, od obnove nezavisnosti, nije brže napredovala zbog unutrašnjih razloga i duge krize unutar Evropske unije.

“Crna Gora je funkcionisala sa jednim nepromjenljivom vlašću na jedan poluprivatni način. Mi nikada nijesmo izgradili državne institucije po mjeri Crne Gore. Da smo imali odgovorne, nezavisne i profesionalne državne institucije, nama se ovo 2020. nikada ne bi desilo”, ocijenio je Živković.

Osim tih unutrašnjih razloga, i dešavanja u Evropskoj uniji u prethodnih deset godina nijesu podsticali proširenje, navodi bivši lider Liberalnog saveza.

“Okretanje glave EU od dešavanja u Crnoj Gori nije rezultat tih naših unutrašnjih problema. Evropa je dobro znala administrativne kapacitete Crne Gore”, rekao je Živković.

On navodi da smo dobili političku strukturu na vlasti koja je opasna za Crnu Goru i da je, kako kaže, čudno da EU ne reaguje.

“Ono što je takođe zabrinjavajuće je da EU toleriše na ovom našem prostoru ovakvo miješanje susjedne Srbije, jer su sve promjene rezultat miješanja druge države što je za EU prosto nepojmljivo”, tvrdi Živković.

Na izborima 30. avgusta, kako dodaje, imali smo miješanje Srbije, podstaknuto Rusijom i domaće izvođače radova.

“To je bila Srpska pravoslavna crkva i stranke koje su praktično desna ruka srpskog režima, DF i posebni dio crkvene koalicije – Demokrate”, ocijenio je Živković.

GP URA je, kako tvrdi, bila pontonski most da projekat “srpskog sveta” duboko zagazi u Crnu Goru. Mnogi procrnogorski orjentisani birači, koji su podržali taj pokret, su očekivali drugi model vlasti, kaže Živković.

“URA je imala puno boljih varijanti za sastav vlade od ove u kojoj danas učestvuje, počev od manjinske Vlade sa strankama manjinskih naroda što bi davalo sigurnost Crnoj Gori”, rekao je Živković.

On je navodi kako je uvjeren da zbog toga 75 odsto onih građana koji su glasali za taj pokret, na izborima 30. avgusta, danas je više ne podržavaju.

“URA zato stagnira i dobija podršku drugačijih birača, kod kojih preovlađuje srpsko nacionalno osjećanje”, tvrdi Živković.

Za njega su, kako dodaje, najveće razočarenje Demokrate koje su uz podršku SPC-a postale jače od DF-a, a što se vidjelo i na izborima u Nikšiću i Herceg Novom.

“Ta priča o njihovom navodnom zalaganju za građanske vrijednosti na svaki način pada u vodu, ako vidimo kako ostvaruju izborne rezultate”, kaže Živković.

Umjesto profilasanja kao građanske partije, Demokrate su sebe svele na borbu za glasove sa DF-om, dodaje on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Sve je tačno što je rekao. Ne zaboravite jednu bitnu stvar, ni 1918. nijesmo imali pomoć niodkoga?! Zašto? Evropa je imala svoje planove i ciljeve, kao što ih ima i danas. Koji su ti planovi (?) teško je zaključiti sa ovakvim pristupom koji imaju, ali svakako niijesu ohrabrujući! Sve u svemu, i ne treba se na njih oslanjati! Samo ne… Više »

Limenka
Gost
Limenka

CG treba vlast bez DPS-a i DF-a…
Njih treba poslati u politicku proslost…
Da nikad ne budu na celo drzave…

Drago
Gost
Drago

Sve dobro napisano uz jednu nadopunu,ako nešto konkretno ne poduzme građanska Crna Gora protiv ove kvislinške vlasti niko sa strane neće pomoć.Žalosno da se ništa konkretno,organizovano ne poduzima ako izuzmemo patriote i gospođu Stanković u parlamentu da se odbrani građanska samostalna Crna Gora

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg trebaju reforme.

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

Zivkovicu od tvoje Price nema nista ? Ekspertski apostoli koji pomjeraju planine rade sta hoce i Sam vidis ? Unistavaju crnu goru na svaki moguci nacin prico neprico ?

Send this to a friend