Politika

Živković: Finansijski sistem ugrožen zbog revanšizma prema Katniću, poslaćemo Zakon o radu na ocjenu ustavnosti

Živković

Usvojene Izmjene i dopune Zakona o radu su diskriminatorno rješenje kojim se ugrožava finansijski sistem, budžet i Penzijski fond, a sve sa ciljem da se revanšira jednom čovjeku – specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću, poručio je na današnjoj konferenciji, šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Danijel Živković. On je kazao da će to zakonsko rješenje, koje stupa na snagu u subotu, eliminisati one koje su u punoj snazi procesa rada.

“Čini mi se da je ova tema izmakla pažnji javnosti. U Crnoj Gori danas imamo preko 120.000 penzionera i preko 50.000 nezaposlenih i u takvoj korelaciji Penzioni fond je na ivici propasti”, rekao je Živković.

On je naglasio da su izmjene usvojene bez konsultacije sa socijalnim partnerima, tvrdeći i da dio parlamentarne većine nije znao za šta glasa.

Živković je rekao da će DPS već sjutra podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti ovog dokumenta i tražiti obustavu primjene, kako je rekao, nakaradnog zakonskog rješenja.

On je ocijenio da to neće izdržati Penzioni fond.

“Ovim izmjenama i dopunama definisano je da radni odnos po sili zakona prestaje onima koji su navršili 66 godina i 15 godina staža osiguranja. I ne samo njima već i zaposlenima koji su ostvarili pravo na staž sa uvećanim trajanjem. Trebalo bi da stupi na snagu već u subotu, predlažem svi oni kojima je staž uvećan kao beneficirani zapravo provjere da li će im radni odnos prestati po sili zakona”, rekao je on.

On je kazao da “ovoliko skandaloznosti” jedne vladajuće većine nije viđeno posljednjih nekoliko decenija.

“Postavlja se pitanje gdje je kraj. Novi izbori su jedini način da se spriječi ovaj sunovarat”, rekao je on.

J.L.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Realno,veliki dio odgovornosti za ovo snosi sam DPS. Oni su prije godinu donijeli Zakon o penzijskom koji je bio u nesaglasju sa Zakonom o radu i apostolima sani stavili kec u rukavu!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ovo je van svake pameti. Strasno.

Send this to a friend