Politika

Živković: Tražimo odlaganje popisa, spremni za dogovor o evropskoj budućnosti Crne Gore

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore DPS Danijel Živković kazao je na današnjoj konferenciji za medije da ta partija traži odlaganje popisa stanovništa koji treba da bude od 1. do 15. novembra.

Danijel Živkovič

On je kazao da su preporuke da popis ne treba održavati u vremenu kada su nestabilne političke prilike, kada se poklapa sa izbornom godinom.

“Osim toga vidimo da imamo nestabilnost u regionu koja se vrlo lako može preliti na Crnu Goru, kao i zainteresovanost za rezultate popisa upravo iz regiona. Prethodne tri godine imamo podrivanje građanskog koncepta društva i narasla međunacionalna neslaganja. To zahtijeva adekvatan odgovor i ozbiljan pristup”, kazao je Živković.

Ako na to dodamo da Crna Gora nema vladu, da se nalazimo u institucionalnom kolapsu, ne može se, ističe Živković, sprovesti regularno sprovođenje popisa.

“Jasan stav DPS-a je da popis treba odložiti. Odložiti za ono vrijeme kada ćemo obezbijediti stabilan politički ambijent, obezbijediti sve neophodne pretpostavke kako bi svi društveno-politički činioci imali puno povjerenje u odnosu na ovaj veooma važan državni posao. Bez pune kontrole ovog procesa, siguran sam da rezultati tog popisa ne mogu biti priznati”, naveo je Živković.

Popis, dodaje on, podrazumijeva i kontrolu međunarodnih institucija – Evropske komisije i Eurostata, kako je i bilo 20003. i 2011.godine.

“Pozivamo ih da se pod hitno uključe u proces praćenja monitoringa procesa, a obratićemo im se i službenim putem. Ko god misli da se na brzinu u roku od mjesec dana može popis pripremiti na ovaj način, da svi imaju povjerenje u ovaj proces taj je u ozbiljnoj zabludi “, kazao je Živković.

Nemamo metolodologiju za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa

Popis, dodaje on, podrazumijeva i kontrolu na unutrašnjem planu od strane političkih subjekata i civilnog sektora.

“2011. i 2003. godine je postojala puna kontrola od strane opozicionih subjekata, postojao je džentlmenski dogovor između vlasti i opozicije da opozicija kontroliše proces u obimu koliko su oni to tražili i željeli-broj popisivača, isntruktora, kontrolora…”, dodao je Živković.

Neko je, navodi Živkoivć, imao namjeru da na silu zbrza popis.

“Ako je nekome cilj da zloupotrebljava podatke, čini mahinacije, manipulacije, falsifikuje te podatke onda je jasna namjera onih koji su sada činioci vlasti. Popis se u ovakvom ambijentu gdje nemamo političku stabilnost održati”, ocijenio je Živković.

On je takođe kazao da u ovom momentu ne postoje pretpostavke ni u tehničkom smislu za održavanje propisa.

“Nijesu utvrđene granice pojedinih opština-Podgorice, Tuzi i Zete. Pitanje je kako će se te granice verifikovati u procesu popisa. Čuli smo razne prigovore od strane bošnjačke i albanske zajednice da bi popis trebalo odgoditi jer nijesu pripremljenje sve aktivnosti u skladu sa onim što su zakonske procedure. Ono što je ključno, a što smo dobili od Vlade, je da nijesu pripremljena ni upustva za popisivače, ni metolodologija za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa”, kazao je Živković.

Podsjeća da su po zakonu predsjednici opština su predsjednici popisnih komisija.

“Kako ćete organizovati popis u Budvi ako je predsjednik opštine trenutno u pritvoru. Kako ćete u Andrijeviic, Zeti gdje imamo političku krizu? Ovo nije ambijent za održavanje popisa”, istakao je Živković.

Poziva Vladu u tehničkom mandatu da ništa na silu ne radi, te da će u slučaju da to urade imati adekvatan odgovor.

“Stav DPS-a da popis treba održati u drugačijem abijentu, uz međunarodni monitoring i bolju pripremljenost”, poručio je Živković.

Vjerujem da je Milatović mislio i na DPS

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je kazao da mu je neprihvatljivo da bilo koji politički subjekt bude prije vremena isključen iz Vlade, ako je dobio povjerenje građana.

“Saglasan smo sa ocjenom predsjednika države da će budući konstituenti vlasti biti usmjereni na reformske i evroatlanske prioritete. Kada je predsjednik države izjavio da bi za njega principijelno bilo neprihvatljivo da bilo ko ko je dobio povjrenje građana na izborima bude isključen iz vršenja vlasti, onda vjerujem da je mislio i na DPS, da ne bi trebalo da bude isključena iz procesa formiranja vlasti jer smo ostvarili izborni rezultat od jedne četvrtine biračkog tijela”, kazao je Živković.

DPS je, ističe on, zaslužan za brojne istorijske rezultate.

“Takvi rezultati predstavljaju temelje današnje i buduće državne politike Crne Gore. Mi smo kao partija sposobni i spremni da ponesemo teret društveno političke odgovornosti za odbranu vrijednosti upravo ove politike. Kao partija smo spremni da radimo na napredak crnogorskog društva. To smo pokazali bilo da smo vlast ili opozicija. Sproveli smo unutarpartijske reforme, dodatno osvježili našu bazu, podmladili je i učinili snažnom DPS i pripremili je za buduće političke izazove. Svi oni kojima je priopritet evropska Crna Gora, koji žele da rade na boljem standardu građana Crne Gore, na ekonomski održivim rješenjima, na očuvanju multinacionalnog sklada, kao i oni kojima je cilj pravna država sa jakim institucijama u nama će imati uvijek podršku i partnera”, poručio je Živković.

Slađana Đukanović

31

avatar
1000
24
7
0
 
26
primorkinjakriptoDritoNiciSnpDragana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
primorkinja
Gost
primorkinja

Popis mora da se vrsi svakih 10 godina, to smo sto smo, neka se svako izjasni po svom nahodjenju. Ja ne vidim nikakav problem.

Snp
Gost
Snp

Dali su mi 15e da botujem protiv DPS

Dragana
Gost
Dragana

Samo nam jos popis nedostaje do kompletne srece… Sve ostalo smo sredili…

Filip
Gost
Filip

Što ste čekali do sad?? Ja bojkotovati popis neću, nego vi se borite da bude validan! Crnogorac-Crnogorski-Pravoslavac /CPC

Tara
Gost
Tara

Cetnici ce popis prekrojiti..ili izbaciti..sa liste…

Broj 1
Gost
Broj 1

Ti onda druze nisi pravi Crnogorac.

Mirko
Gost
Mirko

Popis koji nece, za razliku od 2003 i 2011 nadgledati eurostat i EK, nece biti kontrole iz opozicije, nece bit kontrolnog listica za potencijalnu provjeru autenticnosti prikupljenih podatka, za koji se ne zna metodologija prikupljanja i obrade podataka je unalrijed dogovoreni falsifikat i prevara. Zato mora biti bojkot!

Roro
Gost
Roro

Ovim što pokušavate da se popis ne održi samo pokazujete da ste prethodne namještali. I izbore kako ne namještate vide se stvarni vaši rezultati

Joksim
Gost
Joksim

Evo treća godina ga odlažu.Mora biti

Bakibgd67
Gost
Bakibgd67

Razumem da Srbi bojkotuju popis jer ih je strah da u državi Crnoj Gori kažu da su Srbi. Ali Crnogorci!? Čega je i od koga njih strah? Ili je možda problem da se vidi koliko je Crnogoraca pristalica SPC, a koliko CPC?

Luka
Gost
Luka

Dakle,ranije je opozicija bila uključena u proces kontrole popisa,a sada im ne pada na pamet da oni omoguće kontrolu sadašnjoj opoziciji.Malo je reći da nije pošteno.Mora postojati kontrola

Rakin
Gost
Rakin

Vi se sve nešto nudite, nego je problem sto niko neće sa vama 🙂

King Henry
Gost
King Henry

Ne vidim problem zaista…to si sto si, ne mlatite praznu slamu..

Sigma
Gost
Sigma

Kako ste smijesni sa komentarima… Ne znam u cemu je problem, popis…

Luka
Gost
Luka

Samo je kontrola potrebna i sve je u redu.Istina je da se popravili popis ne organizuje u izbornim godinama

Miro
Gost
Miro

Zbog čega bojkot? Ne razumijem? To si što si? Kad ti neko uđe u kucu, u cemu je problem da kazes kojim jezikom govoris? Nacionalnost? Vjeroispovjest? Ako si Crnogorac, onda si Crnogorac, ne razumijem? Kakav smo mi narod ako te strah da kozeš slobodno ko si?

Nici
Gost
Nici

To sto ti kažeš biti ce prepravljeno i izmanipulisano. Veliki broj ljudi zbog straha od gubitka posla će se izjasniti kao vjernici SPC i Srbi.
Netačan će popis napraviti.

kriptoDrito
Gost
kriptoDrito

Miro, nije problem što sam Crnogorac, nijesam Tunguz, no što će FALSIFIKOVATI rezultate popisa, kao što SVE FALSIFIKUJU. Ko su “popisivači”, znaš li njihov uticaj na bezube građane? Alo? A ko će da ih kontroliše?

Elena
Gost
Elena

Zbog vas je sve ovo. Pa sad trazite kao da vas neko zarezuje vise.

Mirko
Gost
Mirko

Jeste li naucili lekciju o Abazovicu i sadasnjoj Vladi kada se potpisiao TU? Ne idite na logiku, ne idite na pravo i zakone…samo bojkot. Nema sa njima dogovora.

Nerealan111
Gost
Nerealan111

A vratite se na vlast, sve vam je oprosteno. Za sve ove cirkusante ste gospoda!!!!!

Dragan
Gost
Dragan

Crnogorci i Crnogorke ne smijemo bojkotovati popis cime bi ucinili da Srbi postanu vecina u nasoj drzavi i promijenom ustava uvedu nas u Vucicev protektorat. Izjanimo se svi i nemamo cega da se bojimo ako ko pokusa da zloupotrebi ili umanji broj Crnogoraca sigurno je da ce se i to otkriti.

Mirko
Gost
Mirko

Ne mogu promjeniti ustav bez 2/3 u parlamentu, pa sa sve bude 110% Srba u CG. Na popis pod ovakvim uslovima se ne smije izaci, ako se ne popise i 5% stanovnistva, on ne moze regularan. Pod ovakvim uslivima popis se svidi na to da Vucic slobodno napise koliko Srba ima u CG. Ne siri neistine.

kriptoDrito
Gost
kriptoDrito

Radi se o ODLAGANJU jer NEMA USLOVA ZA REGULARNOST, Dragane.

Hogar
Gost
Hogar

Bojkot,apsolutno.Ovo i nije popis nego ostvarivanje velikosrpske agende,pumpanje procenata “srba” radi poništenja Cg…kvislinškoj vlasti na raspolaganju su svi mogući mehanizmi,izguraće to što su zacrtali na ovaj ili onaj način.

Mirko
Gost
Mirko

pozovite na bojkot, drugacije ne moze sa njima

Etnicki inzinje
Gost
Etnicki inzinje

Izvedite Crnogorce na proteste
Necemo popis u reziji vucica koji parama ka za izbore bi zeljeni rezultat kod naroda sramno

MMM
Gost
MMM

Popis treba bojkotovati. To jedini odgovor.

marius
Gost
marius

Tako je g-dine Zivkovicu. Potpuno Vas podrzavam u ovakvim stavovima. I ja sam nekoliko puta odje pisa, da u ovakvom vremenu, punom tenzija, neptrpeljivosti i podjela, ne treba odrzavati popis, i dodatno stvarati napetosti. Kad moze sudija , koj je zaduzen za premijerov slucaj , da ode na bolovanje, i takoodlozi proces, vala moze i popis u fioku, na neko… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ne može.

Tajfun
Gost
Tajfun

Popis treba bojkotovati.

Send this to a friend