Politika

Živković: Ulaskom DF-a u Vladu, Crna Gora će nazadovati

Foto: Printscreen

Međunarodna zajednica je otvoreno protiv ulaska Demokratskog fronta u rekonstruisanu Vladu jer bi se time, na najbrutalniji način, razotkrilo miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore, ocijenio je predsjednik Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Miodrag Živković, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Tvrdi da će Crna Gora na međunarodnom planu veoma nazadovati, ukoliko URA uradi sve što se od nje bude tražilo i pogazi sve principe.

Komentarišući pregovore koje je premijer Zdravko Krivokapić započeo sa dijelom vladajuće većine oko rekonstrukcije Vlade, kazao je da ni oni sami ne znaju na šta će izaći i da je sve krenulo sa dogovorom između DF-a i Demokrata.

“Glavni pokrovitelj DF-a je državni vrh Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, a Demokrata Crkva Srbije na čelu sa patrijarhom Porfirijem. Demokrate su uspješno krile vezu sa crkvom, dogovorom sa DF-om to je postalo potpuno otvoreno”, ocijenio je Živković.

“URA na velikom ispitu”

Napominje da je ova godina pokazala velike slabosti Vlade.

“Njihovi projektanti nijesu zadovoljni učinkom u tih godinu. Sada žele da naprave čvršću, političku vladu koja će biti pod još jačim uticajem Beograda. URA je sada na velikom ispitu”, kazao je Živković.

U ovom trenutku, naglašava, dominira pokušaj pravljenja čvršćeg saveza između DF-a i Demokrata “i sigurno je da će velikosrpska politika biti još jača.”

“Nemam dilemu da lider URE Dritan Abazović neće prihvatiti ovakvu ponudu. Na velikom ispitu su svi poslanici URE i njeni organi. URA je, u više navrata na Glavnom odboru, donosila odluke koje su bile suprotne odlukama samog lidera stranke. I do sada se vidjelo da Abazović ne stoji iza odluka svoje stranke”, ukazao je Živković.

Uvjeren je da nema velikosrpskog projekta koji Abazović neće prihvatiti.

“Ukoliko URA odradi sve što se od nje bude tražilo i pogazi sve principe, na unutrašnjem planu naša agonija će se nastaviti, a na međunarodnom planu Crna Gora će strašno nazadovati. Međunarodna zajednica je otvoreno protiv ulaska DF-a u buduću Vladu, jer bi se time na najbrutalniji način demistifikovalo miješanje Srbije preko DF-a u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori“, jasan je Živković.

Komentarišući da li je predložena podjela resora između DF-a, Demokrata i URE u skladu sa izbornim rezultatom, kaže da je u proporcionalnom modelu URA imala deset odsto vlasti, a ostalo DF i Demokrate.

“Ako po tom modelu formiraju Vladu, URA će biti potpuno marginalizovana, osim što može biti pokriće zla koje je upakovano od državnog vrha i Crkve Srbije”, napominje Živković.

Prema njegovim riječima, trenutna situacija ide na ruku i DF-u i Demokratama.

“DF nije smio da rizikuje da ruši Vladu, jer mu to birači ne bi oprostili. Ni Demokrate nijesu bile zadovoljne Vladom. Dogovorom DF i Demokrate skidaju rizik rušenja Vlade, i guraju “vrući krompir” u ruke URI, koja nema težak izbor, jer nema za sobom biračko tijelo koje je glasalo za nju 30. avgusta. Iza njih stoji biračko tijelo koje podržava velikosprski projekat”, tvrdi Živković.

Naglašava da je URA bila stranka za jednokratnu upotrebu i da je njen nestanak neminovan.

Komentarišući predlog DF-a da lider PzP-a Nebojša Medojević bude na čelu sektora bezbjednosti, kaže da će Abazović najteže prihvatiti da se povuče sa te funkcije.

“Uživio se u ulogu prvog čovjeka bezbjednosnog sektora i ukoliko ostane u toj Vladi, uvjeren sam da će ga zadržati. Na koji način bi DF i Demokrate to “progutali”, ostaje da vidimo. Iza nas je godina dinamičnih političkih procesa, a slijede nam čak i dinamičniji”, ocijenio je Živković.

“Povećanje zarada radi političkih poena“

Ocjenjuje da je povećanje minimalne i prosječne zarade koje je najavio ministrar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić bajkovito i “pokušaj pridobijanja političkih poena naivnih građana čistim populizmom.”

“Obećavati da će prosječna plata skočiti na 700 eura, minimalna na 450 i plate u zdravstvu za 30 odsto u zemlji koja je zbog korone imala pad BDP-a od 15 odsto i nije uspjela da ga vrati, koja ima rekordan broj nezaposlenih, su priče za naivne građane”, kaže Živković.

“Sekulović propustio da podnese ostavku”

Osvrćući se na dešavanja na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, navodi da Krivokapić nije imao pravo da izda obavezujuće uputstvo ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću da preduzme upravljanje akcijom policije.

“Sekulović je propustio priliku da podnese ostavku, bio je protiv ustoličenja, to je bila jedina ispravna odluka. Sasvim je normalno da se, u vanrednim okolnostima, ograniče ustavno garantovana prava i crkvi i građanima”, ocijenio je Živković.

Dodaje i da ga je razočarao direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

“Imao sam utisak da je riječ o profesionalcu, ali kada sam primijetio na koji način brani policijski izvještaj, vidio sam da je spreman da brani neodbranjivo, zbog mjesta na kojem se nalazi”, kazao je Živković.

Uvjeren je da će nezavisno tužilaštvo “imati posla sa svim sudionicima u ovoj vlasti”.

“Ako ne budu odgovarali, ova zemlja nema perspektivu”, kategoričan je Živković.

„Vrata EU još daleko sa ovom vlašću“

Ocjenjuje i da je posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen bila samo protokolarna.

“Jedino što uliva optimizam je da vrata EU nijesu zatvorena. Da li ćemo mi proći kroz ta vrata, zavisi samo od nas. Sa ovom vlašću, ta vrata su daleko”, naglašava Živković, dodajući da se fokus međunarodne zajednice ozbiljno promijenio u posljednjih mjesec.

“Sada je mnogima jasnije da Crnu Goru ugrožava velikosrpski projekat i da će međunarodna zajednica doprinijeti da se sačuva građanski karakter države i multivjerski i multinacionalni sklad. Fokus međunarodne zajednice usmjeren je upravo tamo gdje treba”, zaključio je Živković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BBBB
Gost
BBBB

Hm,a sta sada radimo,pa nemamo kud nazadnije nego sto smo sve izdajnici dno dna od vladajucih……a df samo ce pokopati Crnu Goru i to je to nego blago onima koji su devedesetih otisli sa ovih prostora

Role je king
Gost
Role je king

Ja uporno pricam da je DF katastrofa za CG.

Mina
Gost
Mina

Da vidimo i njih pa da odlučimo.

Send this to a friend