Eurobasket 2017

Slovenci prvaci Evrope, Srbima srebro

foto: FIBA

Košarkaška reprezentacija Slovenije novi je šampion Evrope.

U velikom finalu u Istanbulu ekipa Igora Kokoškova savladala je Srbiju 93:85 i prvi put u istoriji osvojila kontinentalnu titulu.

Fantastično je Goran Dragić dirigovao igrom svog tima tokom prvog dijela. Ubacio čak 26 poena, a odbrana Srbije nije imala rješenje za njega.

foto: FIBA

Imali su Slovenci i 12 poena prednosti, ali je uprkos tome Srbija uspjela da se skroz vrati u utakmicu i povede u četvrtoj dionici u jednom momentu.

Kod rezultata 82:82 Kuzmić je promašio dva slobodna bacanja, Slovenija je vezala 10 poena, uz neka loša rješenja Srba u napadu.

Umorio se i Dragić, ali ne i Prepelič, Rendolf i Blažić, pa je Slovenija stigla do pobjede. Uz to, od polovine treće četvrtine Slovenci su igrali bez povrijeđenog Luke Dončića, koji je povrijedio skočni zglob.

Goran Dragić ubacio je 35 poena, Prepelič je dodao 21, a Rendolf 11.

U srpskom timu 22 poena Bogdana Bogdanovića, 18 Milana Mačvana.

Tok meča:

POSLJEDNJA ČETVRTINA:

82:88 – Prepelič poslije sumnjivog faula za tri koristi dva bacanja, Slovenija je pred titulom, u posljednjem smo minutu.

foto: FIBA

82:84 – Kuzmić je promašio oba penala, sa druge strane za dva je precizan Prepelič. Tajm aut Đorđević, do kraja dva minuta i 20 sekundi.

76:77– Šest poena sada za Srbe, poslije lagane realizacije Lučića tajm aut je pozvao Kokoškov.

70:77 – Poslije nesportske greška Gudurića Slovenci su stigli do osam poena viška. Potom ide trojka Mačvana, pa duga dvojka Blažiča.

TREĆA ČETVRTINA:

67:71 – Pogodili su trojke Birčević i Bogdanović, ali je u posljednjem napadu fauliran Dragić, koji je pogodio dva penala i stigao do 35 poena pred završnu četvrtinu.

61:69 – Uzvraćaju Slovenci sa šest vezanih poena i vraćaju osam poena prednosti minut do kraja treća četvrtine.

61:63 – Srbi se vraćaju u meč, serija 8:0 i poslije koša Štimca na samo su koš minusa. Stao je Slovencima šut spolja, Dragić je izašao da predahne, dok Dončića i dalje nema poslije povrede.

foto: FIBA

55:63– Luka Dončić je povrijedio skočni zglob u duelu sa Mačvanom. Zasad ide van terena 18-godišnji reprezentativac Slovenije.

53:61 – Otvorio je trojkom Dragić drugi dio meča, ali su uspjeli Srbi da poslije poena Lučića i Marjanovića spuste zaostatak na manje od 10 koševa.

DRUGA ČETVRTINA:

47:56 – Kakav šuterski šou Gorana Dragića, 26 poena za poluvrijeme! Čovjek tim! Slovenija sa devet poena prednosti na poluvremenu. U srpskom timu 11 poena Bogdanovića.

foto: FIBA

38:43 – Dva poena uz faul Lučića, koji koristi dodatno bacanje, a onda i trojka Gudurića iz tranzicije. Srbija je prepolovila zaostatak.

28:38 – Slovenija u seriji 11:0, Srbi promašuju trojke, sa druge strane sve to kažnjava Dragić. Na polovini smo druge četvrtine.

28:32 – Poslije trojke Birčevića Prepelič je uzvratio istom mjerom, a potom kontra i sjajno zakucavanje Dončića. Đorđević zove tajm aut.

25:25– Tri penala pogodio je Rendolf, potom Dragić kaznio zbunjenost srpskih košarkaša nakon izvođenja, ali je trojkom Bogdanovića Srbija izjednačila.

PRVA ČETVRTINA:

22:20 – Srbija sa minimalnom prednošću završava prvu dionicu. Šest poena Kuzmića sa jedne, a Dragića sa druge strane.

18:13– Ušao je Marjanović i nastavio sa dominacijom koju je započeo Kuzmić pod obručima. Poslije poena Bogdanovića iz kontre, Kokoškov je zvao tajm aut.

8:7– Šest poena za Srbiju dao je Kuzmić, sa druge strane pet za Murića. Brzo se igra na startu, istakao se i Bogdanović sa tri asistencije.

Selektor Srbije Saša Đorđević odlučio je da utakmicu počnu Jović, Bogdanović, Lučić, Mačvan i Kuzmić. Sa druge strane Kokoškov je na parket poslao Dončića, Blažiča, Dragića, Murića i Vidmara.

Prvi put u istoriji igre pod obručima za zlatnu medalju na kontinentalnom šampionatu boriće se dvije selekcije sa prostora bivše Jugoslavije.

Srbija je uprkos ogromnim kadrovskim problemima i izostanku velikog broja standardnih reprezentativaca stigla do finala sjajno vođena od legendarnog Saše Đorđevića.

Sa druge strane, Slovenci žive svoj san, prvi put su u meču za zlato na velikom takmičenju, a do finala su stigli bez poraza pobijedivši između ostalih Francusku i Španiju.

Upravo je “furija” u meču za bronzanu medalju pobijedila Rusiju 87:79.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
citalac
Gost
citalac

Svaka časti je jednima i drugima! Slovenija je zaista bila najbolja na prvenstvu i zasluženo osvojila zlato, a Srbija opravdala što je zovu zemljom košarke jer uvijek ima tim koji može do same završnice prvenstva!

biba struja
Gost
biba struja

montenegrini i vivice ove loptajuće sezone kod žena u rukometu i košarci poljubili teren i zaćerani prije nego što je i počelo, vatrpolisti se pokvasili , osušili i završili, košarkaši popili dvije brlje od 35 gradi i patosirani, odbojkaši i žemske naput nikad nijesu ni kretali,osta još srbin joveta da spasi sezonu

maja
Gost
maja

Zao mi kad procitam komentare protiv Srbije. Sloveniji sve cestitke, cestitke i savezu koji godinama ulaze u kosarku i pre ove su imali odlicnu generaciju igraca, cestitke i Nestorovicu koji je video sta nedostaje timu, doveo strucni stab i doveo Amera. Kokoskov sigurno nije jeftin, a za Amera se vidi da igra bez emocija, sto se i vidi na snimcima… Više »

Bobija do Rvasa
Gost
Bobija do Rvasa

Svaka cast Slovencima.Pokazali su da je nacionalni tim vazniji od NBA ugovora.”Velike ” zvijezde Jokic i Teodosic ako imaju imalo obraza treba da se izvinu saigracima iz reprezentacije koje su ostavili na cjedilo u zadnji momenat.

bhf
Gost
bhf

Bitniji su im milioni od nacionalnog tima

mne
Gost
mne

Cestitke i jednim i drugima …Slovenci bolji i zasluzeno zlatni…Srbi srebrni i cestitke. Eh sad bilo bi prava stvar napravit jednu Balkan tim od Slovenije do Makedonije garant bi mogli pobjedit najbolji NBA tim …. Neka sledeci Eurobasket bude medju 4 i medju 8 sve Balkanske zemlje ….

Montenegrino
Gost
Montenegrino

Hvala Slovenia!

PG081
Gost
PG081

Rispekt za Sloveniju i Srbiju….

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Saqmo za Sloveniju a nebeski narod neka se vadi preko 12 apostola!!!

stetoc1na
Gost
stetoc1na

Cestitke Slovencima a i veliko bravo komsijama. Realno, uzmite sve reprezentacije svijeta i oduzmite im sedam standardnih repreprezentativaca i razmislite dokle bi dogurali. Finale dostojno finala, i Srbija i Slovenija su dali 110% od sebe i tako se dolazi do ovakvih rezultata. E sad se samo zapititam da smo mi dali 110% sebe dokle bi dogurali…

Mne
Gost
Mne

Sta bi tek ova nasa propaganda uradila da smo mi kojim slucajem uzeli zlato, kad su za veliki uspjeh proglasili izgubljenu utakmicu 30razlike od Letonije za ogroman uspijeh

Tihi
Gost
Tihi

Bravo Slovenci za zlato. Bravo i Srbi za srebro. Odlicna utakmica, bas sam uzivao. Bivsa juga na vrh Evrope

BGD
Gost
BGD

Cestitke Sloveniji,zasluzeno su uzeli zlato,obzirom da su celo prvenstvo igrali bez poraza.Mi smo uzeli srebro,sto je sjajan rezultat posebno sto je nedostajalo 7 igraca iz Rija + Bjelica,ali ipak ostaje mali zal sto nije zlato,jer smo bili blizu.U svakom slucaju momci su dali maksimum i svaka im cast na tome,a Sale iako je pravio neke greske treba da ostane,jer je… Više »

Rony
Gost
Rony

Srbija sa drugim timom , a slovenci sa pet, sest srba. Nema veze , bar cu mirno spavat , nema sirena po gradu.

Čardak na nebu
Gost
Čardak na nebu

Šta rade na srpskom portalu vijesti, kažu otprilike “milogorci slave tuđu pobjedu”. Ne, servi (sluge) pa vi stalno slavite tudje pobjede. Za promjenu večeras slavite tuđi poraz.

Nata
Gost
Nata

Od kad ti je to pocelo? A da ipak probas roze bobice, mozda ti pomognu?

Ajd sad
Gost
Ajd sad

Milogorac, nema većih sluga od vas, pa služinčad ste u svojoj zemlji, a kompleksi su čudo, vidi se iz tvog zajedljivog komentara, jadan i bedan poput tebe!!!

Mne
Gost
Mne

Ne znam po cemu zakljuci da su vijesti srpski portal, po tom ste ne vole Mila???? Milo je stvorio svijest da ko ne voli dps protiv je drzave.

Čardak na nebu
Gost
Čardak na nebu

Ovaj Srbin Dragic se raspjevao. Servi on je Slovenac.

dzidzi
Gost
dzidzi

Evo servi sebe proglasavaju moralnim pobjednikom – servi i moral? Salite se?

Sto bi ovo?
Gost
Sto bi ovo?

Kataklizma………..Kataklizma………..izgubio nebeski narod!!!! Vucic sjutra smanjuje penzije i plate a Djordjevic potpisuje dozivotni ugovor sa Kosakaskim savezom Kosova.

Blistavi um
Gost
Blistavi um

Majka priroda se sa tobom surovo poigrala.

PG081
Gost
PG081

Sa B timom je mal uspjeh srebro,malo li je prosle godine srebro u Rio pored Amera??

Jecmenica
Gost
Jecmenica

Navijao sam za Srbiju. Ali kad su već Slovenci dobili i to zasluženo simpatične su šale na račun gubitnika.

Kordoniko
Gost
Kordoniko

Javnost u Srbiji je pripremana da igraju Srbi protiv Srba, pa dobro, pobijedili su Srbi. Nema nikakvih onda problema. Ne znam sto se slavi u Sloveniji.

Slovenija
Gost
Slovenija

Pospremise ih Slovenci pred rodjacima. Pljasa. Neka prisvajaju tudje zlato posto svoje nece gledat.

Raka
Gost
Raka

Komplimenti Sloveniji.Stvarno su zaslužili zlatnu medalju.Čestitke i desetkovanoj Srbiji.Sve u svemu trijumf Yugo škole košarke.

Blavor
Gost
Blavor

Odlicna tekma i realno je ipak da zaizme tron onaj ko svrgne kralja .

ccccccc
Gost
ccccccc

Zasluženo ! mnogo znanja i i hrabroati u njima. Svaka čast !!!

bhf
Gost
bhf

Bravo Slovenci napravili ste veliki podvig

Mojsije
Gost
Mojsije

Za službeno. Pokazali su najbolju košarku u svim mačevima. Nema šta CESTITKE.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Evo servi slave opet. Pa navikli kroz istoriju.

Lobov
Gost
Lobov

Da, uvijek su slavili poraze. Od Kosovskog boja nakon kog su otisli u ropstvo koje je trajalo 500 godina su napravili mit.

Qrc
Gost
Qrc

A taj mit opjevali Njegoš i Kralj Nikola. Hvala Bogu te smo napravili prelom u mozak i nemamo pojma ko su ti ljudi više i šta je nekad bio kosovski zavjet u Crnoj Gori, kojoj je pripadala Metohija. E viva, da je vječna, prodajem ličnu za 5 eura.

Lobov
Gost
Lobov

@Qrc Ako su Kosovski boj opjevali Njegos i Kralj Nikola znaci li to da Srbi nijesu izgubili na Kosovu? Ili da je taj kosovski zavjet najobicnija laz?

MMM
Gost
MMM

Srbija je grala odlicno, timski odlicno. Iako su podbacili neki bitni igraci, recimo nema ucinka Marjanovica, ne znamo je li bio povrijedjen.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Dobra utakmica. Zaslužena pobjeda. Đorđević je cijelu utakmicu prekuka kod sudija. Sramno komentarisanje RTCG. Kriterijum suđenja je više odgovarao Srbima. Lučić Je napravio najmanje 10 ličnih grešaka.

Svasta
Gost
Svasta

Zaboravio si da dodas: tako su mi rekli, ja sad iz kreveta.

Lobov
Gost
Lobov

Djordjevic je kao covjek sa ogromnim autoritetom radio pritisak. Nemoj tako, budimo korektni, igrali su odlicno.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Sto ti pricas neartikulisano. Sta sramno komentarisanje. Ajde idi i pokri se usima. A Sloveniji i Srbiji svaka cast bravo vam ga momci.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Sramna priča o lošim sudijama. I cijelu utakmicu je navija za Srbiju. Lično mi ne bi smetalo da su Srbi preokrenuli ali su Slovenci zasluženo pobijedili.

COK
Gost
COK

Svaka cast reprezentaciji Srbije i velikom Aleksandru Djordjevicu, odigrali su herojsku utakmicu. Odlucilo je zadnjih par minuta, moglo je prelomiti i na drugu stranu. Kuzmic je promasio bacanja Slovenci pogodili.

Rade007
Gost
Rade007

Svaka čast i sve čestitke slovencima.Od početka su dokazivali da zaslužuju medalju,a to su pokazali razbivši Španiju i odličnom igrom u finalu. želim im da osvoje i Mundobasket.

Korekto navijam
Gost
Korekto navijam

Cestitke Slovenci!!!!! Bravo na lavovskoj i hrabroj igri. Zasluzeno ste prvaci Evrope. Jedina Ekipa sto je sve tukla bred sobom i ostala neporazena na EP-u.

Skaljari
Gost
Skaljari

hehe sto bi rekli Srbi svakako su pobijedili Srbi vama je isto al Slovencima nije isto. hehe

Bojko sine
Gost
Bojko sine

Tacno. Koliko su se glupirali sa ovim Srbi igraju za Sloveniju, nepotrebno se javnost manipulise, pravi pritisak itd. Slovenacki Srbi su ubijali.

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Tacno tako

Dragutin
Gost
Dragutin

Tajac.

Dr Aki
Gost
Dr Aki

Sve čestitke Slovencima i da je Srbija dobila bilo bi zasluženo . Pravo finale

Ćotek
Gost
Ćotek

Bravo, braćo Slovenci!!! ????????

starac fočo
Gost
starac fočo

Bravo Slovenija, svaka čast, muški i potpuno zasluženo osvojena titula! Slavite, imate razloga za to.
A sućut komentatoru rtcg, pao mu je tonalitet ispod oktave na kraju meča.

Kapetan Leši
Gost
Kapetan Leši

Prc,prc,prc!!

Kotor
Gost
Kotor

busi busi ahahahah

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Svaka cast Srbiji i na drugom mjestu muski su se borili. A i Sloveniji na zlatu. Svaka im čast.

Ivan
Gost
Ivan

Dako ko od Zvezdasa prelomi mec 🙂

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ja sam mislijo da su srbi Favoriti. …jer igraju na svom terenu. ..

ana
Gost
ana

Hahahaha

Neiznenadjen
Gost
Neiznenadjen

Istina do Aja Sofije zajedno sa njom bice ne brini. Srpsko ili Grcko samo polako.

Srdačni jelačić
Gost
Srdačni jelačić

Pazi prijatelje – osim što su ti istanbuljani rođaci, oni su ti i kumovi po više osnova: dali su ti ime – Servi – i tada se mjesto zvalo Konstantinopolj a država Vizantija. Kumovali su ti izgledu grba Srbije a i odredili su ti, ti tvoji rođaci na Bosforu, izgled tvoje zastave tj raspored srpskih boja. Tako da u Tursku… Više »

RTRG
Gost
RTRG

hahahahaha

Gašo
Gost
Gašo

Ovo se odavno nije viđalo.Slovenci sa devet deset metara sve pogađaju.

Korekto navijam
Gost
Korekto navijam

A jesi li gleda slovence protiv letonaca? Aj nelupaj zivota ti.

2004b
Gost
2004b

Dragic nije Srbin, otac my je Bosanac, majka Slovenia. Drzavljanin je Slovenije. Na terenu se vidi pripadnost. Nema nista sporno.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Dragic je drzavljanin Slovenije i Slovenac ali otac mu je Srbin iz Bosne pa je i on Srbin bilo to kome milo ili krivo. I to mu ni najmanje ne smeta da igra za svoju drzavu i da joj mozda i zlato donese.

2004b
Gost
2004b

Nema nista sporno u tvom komentaru. Meni smeta sto javnost u Srbiji trosi energiju na nebitne stvari. Eto Dragic je po ocu Srbin i sta sad.

aaaa
Gost
aaaa

Ivo Andric je i po ocu i po majci Hrvat pa vam ne smeta da ga svojatate. GREMO SLOVENCIIII

Eto
Gost
Eto

“aaaa ” ti lupas čovjece pojma nemas. Hahaha e majka ovakve vise ne radja.

Vojo
Gost
Vojo

Ivo Andrić je sam za sebe rekao da je Srbin, a eto ti ostrašćeni papan bolje znaš od njega ko je on bio.

marko
Gost
marko

Otac mu je Hrvat iz Bosne a majka Slovenka a on Slovenac To je jedina istina o Dragiču

Dukljanin
Gost
Dukljanin

otac im je srbin a majke slovenke..doncic i dragic. .bosna nije nacija. ..hrvat. .srbin. .bošnjak. .drzava bosna. ..treba uvijek istinu rec..

Primorac
Gost
Primorac

Ti po svojoj lozi rezonuješ, oslobodi iz sebe kompleks, vidi ko si i što si možda budeš bolje rezonovao, moj huso

Daka
Gost
Daka

Slovenci po svemu viđenom do sad su zaslužili zlato . Takođe i Srbija je igrala odličnu košarku cijelo prvenstvo . Što se mene tiče nek pobjedi bolji . Opušteno gledam trenutno dvije najbolje evropske reprezentacije , kad mi nismo mogli više od ovoga .

Blistavi um
Gost
Blistavi um

Nece biti nezasluzeno ako Slovenija dobije mec. Ali navijamo
NAPRED SRBIJA!

Boro
Gost
Boro

Što čini ovaj Dragić,odakle GOD da je baci pogađa.

Prijatelj
Gost
Prijatelj

SRBIJA ĆE BITI PRVAK EVROPE!? ???????????

Mojsije
Gost
Mojsije

Pušta želja.

Neprijatelj
Gost
Neprijatelj

E nece…………..e nece…………hahahahahahah

Ivan
Gost
Ivan

Naprjed nasi.

Leptir
Gost
Leptir

A koji su to vasi?

Ivan
Gost
Ivan

Sve se zna ovdje

Budimo realni
Gost
Budimo realni

I jedni I drugi. Mada jedni malo vise.

Send this to a friend