Fudbal

Biser iz Podgorice zapalio Aziju: Uživam u Koreji i sanjam plasman na EURO

Momak iz Podgorice očarao je Južnu Koreju, zemlju koja kao da je predodređena za crnogorske golgetere – Stefan Mugoša krenuo je stopama Dejana Damjanovića i u prethodnoj godini potvrdio raskošan talenat, koji je prije nekoliko godina najavio na domaćim terenima.

Zaobilaznim putem, preko Njemačke i Moldavije, crnogorski reprezentativac zablistao je u dresu Inčona i postao jedan od najvažnijih u timu Ljubiše Tumbakovića.

“Sigurno je da je 2018. bila najbolja u mojoj dosadašnjoj karijeri, kako klupski, tako i reprezentativno. Postigao sam 19 golova u klubu, tri za nacionalni tim u Ligi nacija. Vrhunska godina definitivno”, rekao je Mugoša na početku razgovora za CdM.

Pokazao je Stefan Mugoša u Ligi nacija da će biti veliki adut u predstojećem ciklusu za kontinentalni šampionat. Vjeruje da Crna Gora može na EURO 2020.

“Mislim da je realna borba za drugo mjesto. Pokazali smo ipak da kada smo kompletni možemo da igramo sa svima. Česi i Bugari su jaki. U današnjem fudbalu nema lakih utakmica. Međutim, ne možemo da dopustimo sebi da igramo bez tri – četiri igrača zbog povreda, koje će nas, nadam se zaobići. Zadovoljan sam i saradnjom sa Ljubišom Tumbakovićem. Napravio je odličnu atmosferu i nadam se da ćemo u sljedećim kvalifikacijama izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.”

Stefana smo u dresu nacionalnog tima gledali na više pozicija. Ipak, ne krije da voli da je najbliži golu rivala.

“Ja sam špic. Mogu da odigram i iza napadača, ali sam ofanzivac od mlađih kategorija do danas. ”

Iza Mugoše je fantastična godina. Zbog toga su i očekivanja od njega veća nego ranije. A i neki pogoci u nacionalnom timu poput onih protiv Poljske, Turske, Litvanije, Srbije pokazali su da je napadač za velika djela.

“Nisam više mlad, sada sam formiran igrač. Svjestan je da javnost očekuje dosta od mene. Zbog toga jedva čekam da počnu kvalifikacije.”

foto: fscg.me

U Aziji je fudbal u velikoj ekspanziji. Južna Koreja je jedna od zemalja u kojoj se mnogo ulaže u ovaj sport.

“U Južnoj Koreji ima nekoliko baš kvalitetnih klubova. Liga je jaka, mnogo se ulaže u fudbal. Kod njih je karakteristično da u posljednjih pola sata “pucaju” kontre na sve strane.”

Kada je stigla ponuda iz Inčona, Stefan je odmah pozvao Dejana Damjanovića, živu legendu fudbala u Južnoj Koreji i čovjeka koji je mnogo dao crnogorskoj reprezentaciji.

“Čuo sam se Damjanovićem prije dolaska u Koreju iz Šerifa. Pitao sam ga šta da radim, kakav je život. Samo mi je rekao da dođem i da nemam o čemu da razmišljam, da je liga sjajna, da su navijači odlični. Njegove riječi odvele su me tamo. On je otvorio vrata meni, a ja nekim novim momcima koji treba da dođu.”

U prvoj sezoni sačuvao je ekipu u elitnom društvu, “isporučio” 19 pogodaka i zaslužio priznanje za odlične partije.

“Dobio sam nagradu za najboljeg debitanta u Južnoj Koreji. Imaju dosta dobrih igrača i domaćih i stranih, pa je i ovo veliko priznanje za mene.”

Mugoši se sviđa i život na azijskom kontinentu. Golovima i odnosom prema dresu “natjerao” je navijače da ga zavole.

“Moj grad je blizu Seula, na moru je, ljepota za život. Ljudi u Koreji su druželjubivi. U početku su oprezni dok te ne upoznaju, ali kasnije vole da se druže, zavole te.  Imam još godinu ugovoru i mislim da ću još ostati tamo.”

Poslije odlaska iz Mladosti, Mugoša se oprobao u Njemačkoj. Igrao je za Kajzerslautern, Aue, Minhen 1860, Karlsrue…

“U Njemačkoj se neke stvari nisu poklopile. Od tri i po godine, čak dvije i po mi je bio isti trener u dva kluba i nisam imao sreće. Međutim, mnogo sam u Njemačkoj naučio i u fudbalu, ali i o životu.”

Kada je u pitanju crnogorski šampionat, emocije su mu vezane isključivo za Budućnost.

“Ispratim po malo domaću ligu. Zbog vremenske razlike mi ne odgovaraju termini. Najviše pratim Budućnost i nadam se da će uspjeti da stignu prednost Sutjeske na vrhu tabele i osvoje titulu.”

U izboru Fudbalskog saveza Crne Gore, Stefan Mugoša bio je drugi, iza Stefana Savića, asa Atletika iz Madrida.

“Potpuno zasluženo je osvojio nagradu za igrača godine. Pred njim je blistava budućnost jer je i dalje veoma mlad. Sjajan igrač, vrhunski momak.”

foto: FSCG

Stefan je imao sreće da ove godine ima duži odmor nego obično. Sa zadovoljstvom ga je proveo u Podgorici, sa najbližima.

“Nedostaju mi porodica i prijatelji, ovaj način života. Međutim, već pet godina sam u inostranstvu, mnogo treniram i nemam mnogo vremena za izlaske.”

Na kraju, priznao je i na koga se ugledao, kada je počinjao da se bavi fudbal.

“Volio sam Milan i Andreja Ševčenka, koji mi je bio omiljeni igrač. Danas volim da pogledam Levandovskog, Benzemu”, zaključio je Stefan Mugoša.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vjecna da je
Gost
vjecna da je

neka djelje te dolare daleko je on od bisera fudbalskog ….i ovaj joveta da nadje ekipu jos jedan ugovor da opegla koje milionce i da nam se zivo i zdravo vrate kuci da to trose u crnoj gori

Ćita banana
Gost
Ćita banana

Svrati u Sjevernu na jedan dojč!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Jedan od rijetkih koji se ne fura i igra fudbal. Za razliku od manekena koji su na pricu samo igraci i kojima je bitnija slika na instagramu iz kafane i lajkovi nego golovi.

Rade007
Gost
Rade007

Želim mu sve najbolje,stvarno je napredovao,što jes jes. Ali s CG nikad neće postić ništa.

Mrak
Gost
Mrak

Azija zapaljena a on sanja .

Jovo90
Gost
Jovo90

Mugi maestro fudbala

Send this to a friend