Fudbal

Brano Milačić: Kažiću šta si osvojio pa prozivaš najbolje crnogorske trenere

FK Budućnost je završila svoje vojevanje u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

U dvije utakmice bili su lošiji od FK Partizana, ekipe koju je njihov trener Kažić prije obavljanja žrijeba priželjkivao za protivnika. Prvu utakmicu su izgubili, a drugu odigrali neriješeno. Pritom nijesu postigli gol. Rezimirajući učinak naših fudbalera, može se reći da su maksimalno odgovorno obavili svoj posao.

U drugoj utakmici u Podgorici pružili su jako dobru partiju. Bili su bliži pobjedi od renomiranog protivnika. Nije im smetalo ni to što najjeftiniji igrač Partizana, na godišnjem nivou, ima veća primanja od ukupnih primanja svih fudbalera Budućnosti.

Ubijeđen sam da bi prošlogodišnji tim FK Budućnost, pojačan sa Mijatovićem i Vlaisavljevićem, bio u stanju da da izbaci iz daljeg takmičenja, na ovim utakmicama, raspolućeni i slab tim Partizana.

Šta fudbal predstavlja za Podgoričane vidjelo se na toj utakmici. Na dan utakmice grad je oživio i uzavreo. Tribine su poslije dužeg vremena bile pune, navijanje veličanstveno. To je bila još jedna pobjeda fudbala i sporta uopšte. Zato nam treba jaka Budućnost i više ovakvih evropskih utakmica.

U bliskoj prošlosti u Titogradu je živio Vušo Raičević, veliki navijač FK Budućnost. On i njegovo društvo često su se družili sa čašicom. Tako su jednog dana sjedjeli za kafanskim stolom i pili. Sem Vuša, za stolom je bilo par cijenjenih Titograđana.

U jednom momentu Vušo se porečkao sa jednim od njih. Za susjednim stolom, usamljen, sjedio je čovjek koji nije bio na dobrom glasu. Taj je, u želji da se umili Vušu, ustao ipovikao „ U pravu si Vušo” Na to se Vušo hitro okrenuo prema njemu i pitao ga: „ Što ćeš ti?“. Jedan od Vušovih drugara, da bi smirio atmosferu, obratio mu se riječima „Vušo, on te brani”. Nervozni Vušo mu je uzvratio riječima: „ On me brani? Ja više volim da me ovaj bije (pokazujući na osobu sa kojom se svađao), nego da me on bran”. Nauči nas Vušo da nije važno što će ko reći, nego je važno ko će reći.

U jednoj od svojih izjava nakon utakmice u Podgorici, trener FK Budućnost kazao je da u klubu trenira fudbalere koji nijesu obučeni. Nijesu obučeni oni koji su ponikli iz škole njegovog kluba a ni oni koji dolaze iz crnogorskih klubova. Nijesu obučeni jer su ih trenirali nesposobni treneri. Podsjetiću da u sadašnjem sastavu FK Budućnosti nastupaju fudbaleri ponikli u klubovima širom Crne Gore. Nijesam mogao da vjerujem što čitam.

Dragan Kažić

Igrači koje su trenirali treneri: Rakojević, Vukićević, Vukotić, Malovrazić, Nedović,Vlaisavljević, moja malenkost i mnogi drugi crnogorski i inostrani treneri, ostali su neobučeni!

Neobučeni igrači Budućnosti, a osvojiše šampionsku titulu i iako jako oslabljeni dobro se suprotstaviše FK Partizan. Dođe Kažić i za mjesec poprilično ih obuči! Slijedi da će za dva mjeseca biti potpuno obučeni. Opet to znači da je borba za novog prvaka Crne Gore već riješena! Ona je za FK Budućnost rezervisana, jer u ostalim crnogorskim klubovima igraju neobučeni igrači.

Prosto ne mogu da shvatim da neko ko se profesionalno bavi fudbalom može tako nešto da izjavi. Analogno ovom, pitam se zašto je Kažić za meč sa Partizanom iz ekipe izostavio obučenog igrača, reprezentativca Đalovića, a u ekipu postavio neobučenog igrača?

Išamara Kažić crnogorske trenere (i meni bride obrazi, iako se više ne bavim tim poslom). Svi oni nesposobni, pa on dođe da spasi naš fudbal! Budi bog s nama. Kako je obuka igrača par ekselans stručno pitanje, neću ga ovdje elaborirati.

Neka se o tome oglase prozvani tj Savez trenera FSCG. Mene interesuje nešto drugo. Ko je taj fudbalski autoritet koji može ocjenjivati rad trenera jedne države? Ne sporim pravo nikome, pa ni Kažiću, da javno iznese svoje mišljenje. Nejasna mi je njegova hrabrost da iskaže generalne ocjene. No i to može da se radi. Da bi tako izrečene ocjene imale svoju težinu, mora onaj koji ih izriče da ima kredibilitet, stručni ili bilo koji drugi. U suprotnom to je samoreklamiranje i odvratni narcisionizam. To je pljuvanje uvis. Čini me zadovoljnim to što pljuvačka tada pada po onome ko pljuje.

Mali je broj ljudi, čak i fudbalski znavenih, koji su znali ko je trener Kažić kada je u junu postavljen za šefa struke u FK Budućnost. Kakvu je igračku karijeru imao? U kojim klubovima je igrao i da lije kao igrač bilo koji trofej osvojio? Koje je klubove kao trener samostalno vodio? Koje je rezultate sa njima postigao da bi ga preporučili za trenera jednog velikog kluba kao što je FK Budućnost? Koje je fudbalere kao trener afirmisao? Odgovora nije bilo. Na kraju je dospjela do javnosti glavna karakteristika koja je Kažića preporučila za trenera našeg vodećeg kluba. Bio je pomoćnik trenera Ostojića, sada funkcionera FK Budućnost, u par srpskih klubova. Dobro ste pročitali, prijatelj učinio prijatelju. To može samo u zemlji čuda, Crnoj Gori.

Kada se zna da ovaj trenerski tandem nije imao nekog bitnijeg uspjeha u radu, ako se izuzme netačna priča koja je puštena u etar da su sa FK Obilić osvojili titulu, ovo postaje groteska. Moj prijatelj trener Okuka moraće dobro da obezbijedi medalju koju je dobio za osvajanje titule šampionata sa FK Obilić, jer za izmišljenu priču mogu zatrebati dokazi.

Ponovo se vraćam na naravoučenije priče o Vušu Raičeviću. Nije važno što, već ko to priča! Neka Kažić izjavljuje što god hoće. Ja to doživljavam kao Vušo onog koji ga je branio. U ovom slučaju Vušo bi rekao:,,Ne daj Bože da vas on hvali, morali bi se tada dobro zabrinuti!.“

Dajem sebi za pravo da zamolim urednika sportske redakcije Pobjede da u ovom listu omogući prostor treneru Kažiću kako bi se oglasio. Da nam objasni kako da u Crnoj Gori dobijemo trenere koji će znati da obučavaju fudbalere? Smatra li da je UEFA škola pri FSCG, na kojoj se školuju naši treneri i na kojoj povremeno drži predavanje i njegov mentor direktor, prevaziđena? Šta predlaže da se uradi? Možda bi on, zajedno sa njegovim pomoćnicima, koji su poznati kao „ vrsni treneri za obuku igrača” mogli otvoriti školu za doškolovavanje trenera koji su dobili Profi licencu. Pomaži Kažiću, nauči nas. Spasi crnogorski fudbal. No, prvo se obriši od posljedica pljuvanja uvis.

Branislav Milačić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GUSAR
Gost
GUSAR

Upravo odgledah intervju ser Brana na televiziji TV 777 dat 04.01.2015.g. i ne mogu da vjerujem šta je čovjek izjavio a ovamo napada Kažića za izgovorenu istinu. Ser Brano kaže : mi u mlađim kategorijama više razvijamo tehnička svojstva izdržljivosti a taktiku manje i kad igrači dođu u prve timove oni se pogube. Perspektiva CG fudbala nije dobra ako nema… Više »

Varavar
Gost
Varavar

Prvo se Brano ti obrisi od one izjave a da te niko ne prozva zbog toga,kako rece ono Veliki strucnjace,za bivsi klub,za buducnost, DA NEMA TEORETSKE SANSE DA PRODJE PARTIZAN, treba da te je sramota,a inace o tvojim kvalitetima se zna,da si sto valja ka trener vodio bi nekoga,a i tebe su ‘prijatelji’ gurali to sto su mogli. Pokri se… Više »

slobo
Gost
slobo

varvar ti nemas pojma.Brano Milacic je jedan od najvecih strucnjaka sa ovih prostora.covjek koji je pored Gana Cerica izveo na pravi put najvise igraca,pored ostalih i Pedju Mijatovica,a ovaj takozvani strucnjak Kazic za njega niko ne cu u citavoj Crnoj Gori a i sire

razal
Gost
razal

Kaze trener u Singapuru,Islandu……. majko moja đe smo mi

ccccccc
Gost
ccccccc

Ih, pa ti se našao uvrijeđen……i u pravu je, ko su nam treneri ? …priučeni igrači, koji su čak bili bolji igrači nego što su sad treneri….e, možeš zamislit kakvi su!!!

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

Očajan je sport taj isti savicevic svakoj ekipi za nastupanje u evropi svakoj ekipi za stadion pod goricom uzme 50 000 hiljada i sve pare stavlja u džep i tv prava bilo je 8 miliona i sve ih je stavio u džep podmukli lopov dejan savicevic. …….☻………

vuk-maniti
Gost
vuk-maniti

Ako izuzmemo Miljana Miljanića i Grofa Božovića kakve rezultate ima ijedan fudbalski trener u Crnoj Gori. To da je neko zaslužan za fudbalsko stvaranje Dejana Savićevića, Predraga Mijatovića i koliko njihovi roditelji bilo bi smiješno !!! Samo jednog Savićevića godišnje da fudbalska struka proizvede bili bi profitabilniji od TURIZMA u Crnoj Gori !!!

GUSAR
Gost
GUSAR

Nažalost izjava Kažića ne odnosi se samo na fudbal nego bi se mogla odnositi na cjelokupan sport u CG.(barem ja to tako doživljavam) I nije strašno što je Kažić pljunuo u visinu paće ta pljuvačka pasti na njega ili na njegove itomišljenike, strašno je kad kažete da je sve to istina ali da se to ne smije javno izgovoriti, e… Više »

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

Brano ljudeskaro ne staris. ……kako vujovic zadrža onu loptu i izgubi je na kraj kad si ti bio na klupu. ….ko ga je to naučio ?

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

Spal je sa tri miliona eura došao iz druge ligu u prvu skoro najmanje je para potrošio. ……trener im je bio trener mladih selekcija fiorentine. ……meret dvojna juventus. ……golman. ……neznam dalje. …….☻…….

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

Gusar je u pravu. …….teška je riječ pljuvačka u vazduh. …….☻to još niko u istoriju fudbala nije rekao. …….a mislim da je nedovic mlad za iskusnog trenera ko će ih više pozapamtit. …….ja nisam uzeo od trenera spala autogram i da se slikam a mogao sam jer su došli u naše selo. …..moga sam mozda i sa presjednikom ali ipak… Više »

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

Na kojega je vukicevica mislio ??☻ imaju dvojica. ……jednoga možeš bacit. …..drugo ja mislim da je moja generacija ukrstila kopačke sa vlaisavljevicem. ……ne vidjo smo ništa. ……živu istinu je rekao kazic da se ne radi u mladje kategoriju. ….daju ti loptu i igraj. ……..slabo se sjecam stanka dumnica mislim da je mnogo bolji od vlaisavljevica. ………

GUSAR
Gost
GUSAR

Poštovani g. Milačiću mislim da ste pogrešno shvatili izjavu Kažića, on ne spominje neobučene trenere i igrače već neodgovoran i nesavjestan rad i tu je u pravu. Znate vi dobro da Kažić govori istinu koju niko od vas trenera nije smio javno da kaže, a znamo da istina boli. Treneri koje vi spominjete ne rade sa mlađim kategorijama, već sa… Više »

Sasa
Gost
Sasa

Da li si ikada milacicu odgledao trening maca rogosica i popisa bozovica?

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

Brano dje su vidio cijenjenog titogradjaninaa za sto. ……to može da se samo sanja pošteni titogradjanjin. …..oni stari podgoricani kad izbace stomak kao DANO RADUNOVIC SA POLIGONA ?☻brdjanina vama podgoricani treba podmukla podgorica. ……to je živa istina. …….

LoMi
Gost
LoMi

Za sve ove godine prvi put od Brana da čujem nešto pametno.

tomo
Gost
tomo

Brano je klovn, ali je u pravu

Kako je
Gost
Kako je

Bosko I Kazo ajte zajedno pa engleski bucajte umjesto mreza

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

Ako si mislio na čeda djurisica nije istina da je bio na lošem glasu. ……..dje podgoricanin pg. …….moze bit pošten. …….podgoricanin oce krsem i mene je otac učio krem ako je jači. ………komunisti mene je baba zivjela od 34 eura mjesečno i mene zvala i italiju. …..jedem ja za čeda. …….čedo je bio kibicer ni za koga ništa nije pričao… Više »

BAL99
Gost
BAL99

Brano potpuno u pravu.

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

Sto mi radite sa fudbalom srce mi drhti neznam dje bih bio srećniji. …….na teren. …..na klupu ili kao presjednik da i ja ljutu bitku bijem. …….moć je to. ……⚽?

Bosko Kovacevic
Gost
Bosko Kovacevic

Daje pravo sebi Milacic da komentarise I analizira sve I svakoga. Proslavljeni trener I picajac. Ovo je naravno ironija. Dragan je za razliku od njega I skoro svih trenera u Crnoj Gori profesionalac, OBRAZOVAN. Nije kao vecina ovdje preko nekog kursa dosao do diplome. Prvo Dif, pa trenerska, pa klubovi iz Srbije, trece, druge I prve lige. Trener u Singapuru,… Više »

Bexon
Gost
Bexon

Razmijes se ti u fudbal i u trenere kao Nejmar oko elektricne energije!śedi đe si,ni za tu nijesi!

LoMi
Gost
LoMi

To mu ne daje za pravo da komentariše rad kolega jer obzirom da mu je ovo prvi samostalni rad kao treneru premnogo je. U najmanju ruku je nekolegijalno i nekorektno, da ne kažem diletantski. Ispade on jedini trenee profesionalac a svi ostali šarlatani. Možda bi se to moglo i reći za Brana ali ima tu ljudi koji su se dokazali… Više »

butko
Gost
butko

Bosko, Brano je masinski inzinjer I kao trener je trenirao Pedju Mijatovica u period dok je Pedja bio u Komu sa Zlatice . Ima dio zasluga za njegovu fudbalsku karijeru.

Istina
Gost
Istina

Nije ovdje poenta u strucnosti i obucenosti, nego kako jedan trener (u datom slucaju Kazic) vec gradi alibi za svoju nesposobnost – da motivise stare igrace koji napustise tim, jer s njim nema perspektivu, da prepozna kvalitet, pa misli da je bitniji od Djalovica, i da kritikuje kad postigne neki rezultat, jer moras biti isti ili bolji da bi tvoje… Više »

Milos1
Gost
Milos1

Kao da je neki veliki uspjeh osvojiti CG prvenstvo ili kup. To je kao neki jaci turnir u naselju. Koliko ste vi veliki strucnjaci proizveli mladih igraca koji su nesto napravili u karijeri?

Dzidzi
Gost
Dzidzi

A sto treba da je mjeris uspeha u ovakvoj ligi više amaterskoj nego profesionalnoj dje igrači centa ne gledaju.sto mislite da svaka generacija mora imati po nekog Savićevića i Mijatovića.po tebi bi onda trebalo da se igra turnir na stadion malih sportova a ne liga.takva kakva je ipak je prvak prvak.a sto se tiče igrača mogu ti reci da su… Više »

Rade007
Gost
Rade007

Pa Kažić je samo rekao istinu. U Crnoj Gori ne postoji obučeni fudbaler. Ne postoji ni jedan koji zna osnovne fudbalske korake. Svaki fudbaler u Crnoj Gori je sposiban da promaši prazan gol s metra,da slobodnjak šutne u reflektor,da komplikuje i daje loptu tamo đe je najviše protivničkih igrača i mnoge druge stvari. Crnogorski fudbaleri su isto što i crnogorski… Više »

joko
Gost
joko

Brano, kad nema vas a pritom mislim i na Rakojevica,Vlaisavljevica,Malovrazica,Vlahovica,Mirocevice, Rogosica,Vujovica i ostale, da ne nabrajam fudbalske legende u CG, koji bi trebali da svojim znanjem,iskustvom,predanscu i postenim pristupom vode selekcije od petlica do najstarijih onda sto dalje pricati.Trenere i selektore postavljaju ,,grobari,,CG fudbala koji na taj nacin lijece svoje sujete.Pa zar moze Mugi,Migo …Marko Janko iz DPS a da… Više »

Aristotel
Gost
Aristotel

Ni Murinjo ne bi izjavio to što izjavi taj Kažić.
U Crnoj Gori su fudbal naučili Savićević, Mijatović, Mirocević, Saveljić, Jovetić, ,

realno
Gost
realno

Poštujem g. Milačića, međutim, ne treba biti veliki ekspert ili osvojiti nešto u fudbalu da bi se vidjelo kako se loše radi sa mlađim selekcijama u skoro svim klubovima. Razlog je objektivne ali i subjektivne prirode. Svi klubovu su u sustini veoma ” siromašni,” i imamo situaciju da jedan trener vježba i golmane, i odbrambene igrače, i igarče sredine terena… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Ali sad kad ih Kažić nauči, ovo što su do sad propuštili, zaboraviće se Barselona.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Tesko je u Zemlji kakva je CG išta Normalno napravit.Diciplina , Rad,vjera u sebe aljkavost,bahatost,primitivnost! Zamisli te da vodja navijaca Buducnost (ruzo prica protiv CG,Zamislite Vi to,koja zemlja bi to dozvolila).Kazic je jednostavno zaostali Trener,Djalovica Mac(to je pomoglo protivnickom timu,koji je gori Tim od Buducnosti).Mislim da ne TREBA puno Pamet i da je Brano Milacic u pravu 100 posto!

Sigurica
Gost
Sigurica

Kapa dolje,… Svetom Branu,… da je „Gore” i da su ga „slušali”, ne bi Crnogorski sport bio na ovako niskom nivou,… Svaka mu je Sveta.

Send this to a friend