Fudbal Analiza

Četiri tima, 12 mečeva, samo dvije pobjede

foto: FK Sutjeska

Crnogorska fudbalska priča u Evropi odavno nije trajala tako dugo, ali čini se da ovog ljeta nikoga nije ubijedila da su naši timovi bliži ozbiljnim stvarima u Uefinim takmičenjima.

Uostalom i činjenica da su predstavnici Prve crnogorske fudbalske lige u evropskim takmičenjima upisali samo dvije pobjede (i to obje Budućnost) to najbolje potvrđuje.

Plej-of (Lige Evrope) bio je i blizu i daleko, grupna faza i dalje izgleda poput utopije, a mnogi “mali” klubovi širom Starog kontinenta posljednjih godina pokazali su da nikada nije bilo lakše izboriti plasman u jedno od dva Uefina takmičenja.

Sutjeska kao favorit sve pokvarila

Evropsko sunce najduže je grijalo fudbalere Sutjeske. Momci Nikole Rakojevića nakon dva remija (1:1) i penal-ruleta eliminisali su Slovan u kvalifikacijama za Ligu šampiona, da bi u narednoj rundi od Nikšićana bolji bio APOEL (sa dvije pobjede 1:0 i 3:0), pa je Sutjeska završila u 3. kolu kvalifikacij a za Ligu Evrope.

A tamo je čekao, čini se, najidealniji rival u toj fazi takmičenja Linfild, poluamaterski klub iz Sjeverne Irske. Nikšićani su bili favoriti, a pred njima velika šansa da se plasiraju u plej-of Lige Evrope, da dođu na samo korak od grupne faze.

A onda šok i razočaranje

Rakojevićevi momci pokazali su da još nisu zreli da se nose sa ulogom favorita u Evropi. Linfild je sa dvije čiste pobjede stigao pred vrata raja, a Sutjeska sve pokvarila.

Na kraju naš šampion je u evropskim takmičenjima odigrao šest mečeva, a nije upisao nijednu pobjedu.

Budućnost (ni)je mogla više

Kada je u pitanju nastup Budućnosti, čini se da su momci Branka Brnovića barem uradili ono što se najmanje od njih očekivalo – sa dva trijumfa eliminisali su skromnu ekipu iz Estonije Trans Narvu.

Ipak, već u narednoj rundi “plavi” su razočarali posebno pod Goricom, kada se ukrajinska Zarja prošetala i sa 3:1 već tada završila posao.

Branko Brnović voli ofanzivan fudbal, što je naravno lijepo posebno za naše prvenstvo. Ipak, u Evropi ponekad treba biti i racionalan to je cijelom regionu najbolje pokazala Crvena zvezda u posljednje tri godine.

Zeta i Titograd bez šansi

O nastupu Zete i Titograda ne treba mnogo trošiti, iako su oba tima naletjela na jake rivale.

“Vukovi” nisu imali šanse protiv Videotona (1:5 i 0:0), baš kao ni “romantičari” protiv CSKA iz Sofije (0:4 i 0:0).

Jasno je da je kvalitet bio na starni rivala ova dva kluba, ali i da su naša dva tima u evropske okršaje ušla sa slabijim sastavima od onih sa kojima su obezbijedili Uefina takmičenja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sterling
Gost
Sterling

Ovu žalosnu i tugu tužnu od lige pod hitno AMATERIZOVATI!!!

Ispravka
Gost
Ispravka

Nije 12 nego 14 mečeva.

Send this to a friend