Fudbal

Crnogorac o sjajnom rezultatu, Fabiju Kanavaru, planovima…

Azijska Liga šampiona je startovala u punom sjaju sa svim svojim zvijezdama, a za najveće iznenađenje u 1. kolu pobrinuo se jedan Crnogorac Božidar Boško Bandović!

Rođeni Nikšićanin je sa klupe vodio tajlandski Buriram junajted do remija protiv Gvangžu Evergrandea (1:1) na Tianđe stadionu u Kini. Taj uspjeh je odjeknuo, jer cijeli roster šampiona Tajlanda vrijedi kao jedan igrač iz sastava prvaka Kine na čijoj klupi sjedi legendarni Fabio Kanavaro.

Čuveni Italijan u timu ima reprezentativca Srbije Nemanju Gudelja, bivšeg napadača Red Bul Salzburga Brazilca Alana Karvalja, još jednog “karioku” Rikarda Gularta, dok je centarfor iz Kolumbije Džekson Martinez na tribinama uprkos tome što godišnje prima 12.500.000 eura.

“Stvarno smo ostvarili veliki rezultat, jer jedan fudbaler Gvangžua prima koliko je naš budžet za cijelu sezonu. Gvangžu je najbolji tim u Kini, u svom timu ima igrače od 20, 30, 50 miliona”, poručio nam je iz Kine 48-godišnji strateg.

Kinezi su poveli golom Gularta u 16. minutu, a Tajlanđani su upornošću koju im je Bandović usadio došli do rezultata 1:1 u 57. minutu pogotkom Brazilca Edgara Silve.

“Ušli smo dosta plašljivo u utakmicu, prvih 25 minuta praktično nismo postojali. Imali smo neki neobjašnjivi strah, ali kasnije se sve promijenilo. Zaigrali smo bolje, izjednačili, pogodili prečku. Mogli smo čak i da dobijemo utakmicu”.

Sa Buriram i Gvangžuom u grupi G su još japanska Osaka i Džedžu iz Južne Korej e (Osaka slavila 1:0 u gostima protiv Džedžua u 1. kolu)…

“Jasno je da je Gvangžu najkvalitetnija ekipa u našoj grupi. Dobro smo počeli u Ligi šampiona, ali to ne remeti naše planove, jer stvarno razmišljao samo o prvoj narednoj utakmici”, jasan je Bandović.

Jedini crnogorski trener koji je vodio neki tim u evropskoj Ligi šampiona bio na klupi Olimpijakosa 2009. godine je nakon remija razgovarao sa šampionom svijeta i osvajačem Zlatne lopte iz 2006. godine.

“Kanavaro je gospodin. Kulturan i prijatan čovjek. Vidi se da je bio veliki igrač. Pričali smo, čestitao je na bodu, jer zna da je za Buriram to veliki rezultat”, rekao je Bandović o susretu sa nekadašnjim defanzivcem Napolija, Parme, Intera, Juventusa, Real Madrida i Al Ahlija.

Buriram junajted, za koji su 2012. godine igrali Marko i Đorđije Ćetković, je prošle godine sa rekordnih 86 bodova osvojio titulu. Cilj je opet titula.

“Prošle godine smo ispisali istorijsku titulu baš zbog tih bodova. Buriram je najveći klub na Tajlandu i ima obavezu da svake godine napada prvo mjesto. Međutim, pored toga, želim da naviknem ekipu da igra Azijsku Ligu šampiona. Potrebno nam je iskustvo da držimo tempo, da ne padamo u trenucima kada imamo igru. Ali za to je potrebno vrijeme”, poručio je Bandović.

Naš strateg je dugo radio u Evropi, a za kratko vrijeme je stvorio ime na Tajlandu. Srećan je u Buriramu, ali…

“Zadovoljan sam u Buriramu, ali nikada ne znaš šta će donijeti vrijeme. Naravno, volio bih opet da radim na Starom kontinentu”, podvukao je Nikšićanin, koji pravi čuda na Tajlandu.

Send this to a friend