Fudbal 1.CFL

Crnogorski derbi rješava brojne dileme

foto: FK Budućnost

Svih pet mečeva 11. kola Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige igraju se danas u čak četiri različita termina.

Kolo će obilježiti najstariji crnogorski derbi Sutjeska – Budućnost, koji se od 16 časova igra kraj Bistrice.

Duel bivšeg i aktuelnog šampiona možda je i trenutak istine za Nikšićane, koji treba da pokažu da li su zaista spremni za nešto veliko.

“To bi trebalo da bude najlakši meč za moje igrače. Vidjelo se kako smo prošli u prethodna dva kola i koliko smo bodova osvojili. Međutim, i derbi nosi samo tri boda. Mislim da poseban motiv ne treba kad se igra protiv Budućnosti. Analizirali smo ih kao i sve dosadašnje rivale, ali smatram da tu i nije trebalo mnogo analiza, da nema nekih velikih tajni… To je utakmica inspiracije igrača, a vjerujem da će i jedan i drugi tim biti u tom raspoloženju. Očekujem da presudi zalaganje fudbalera Sutjeske. Rezultat koji očekujem podrazumijeva pobjedu, a to bi značilo da ćemo im se revanširati za poraz na početku šampionata. Možda sam subjektivan, ali mislim da smo nezasluženo, iako minimalno, izgubili na njihovom terenu u trećem kolu šampionata”, kaže strateg Nikšićana Dragan Radojičić, koji ima dosta kadrovskih problema.

“Teško je očekivati pobjede kada vam konstantno fali polovina ili makar trećina fudbalera, a niko od nas samih više ne želi dobre rezultate. Iz kola u kolo pominjemo Kojaševića, koji se sad priključio ekipi, ali Marković se u međuvremenu povrijedio na treningu, pa i Raičević će biti među otpisane makar na nekolike neđelje, jer je povrijedio koljeno protiv Petrovca. Cicmil trenira već nekolike sedmice, ali pitanje je da li će i on biti u timu od početka”, kategoričan je šef struke kraj Bistrice Dragan Radojičić.

Uoči najvećeg crnogorskog derbija Budućnost ima tri boda više od Sutjeske, ali potencijalno može da ode na plus devet ukoliko bude slavila kraj Bistrice, te upiše očekivanu pobjedu nad Petrovcem u zaostalom meču pod Malim brdom.

Možda je ovo trenutak kada ,,plavi“ mogu da otpišu Nikšićane iz trke za jesenju titulu, moguće i iz konačne borbe za šampionski tron.

Trener Mladen Milinković, međutim, razmišlja pragmatično:

“Ne volim, niti se bavim matematikom u fudbalu. Gotovo je onda kada više ne postoji teoretska šansa da neko može da vas prestigne. Sve i da pobijedimo u Nikšiću – ništa neće biti riješeno. Ima mnogo da se igra, ostaje puno bodova u opticaju i zato idemo redom, utakmicu po utakmicu. Naravno, lijepo bi bilo da uvećamo prednost u odnosu na Sutjesku i sve ćemo uraditi da tako bude”, rekao je Milinković na konferenciji za medije.

Obje ekipe nijesu dugo poražene, s tim što je serija Podgoričana bolja, sastavljena od većeg broja pobjeda.

“Ni mi, a ni Sutjeska, nijesmo izgubili u posljednjih sedam, odnosno šest mečeva, a vidjećemo da li će neko sada da pobijedi. Respektujemo rivala koji je prošle sezone bio vicešampion, a prije toga dva puta uzastopno prvak, sa dobrim učinkom u Evropi. Zadržali su glavne igrače, imaju kvalitet, a do sada ih niko nije nadigrao. Falilo im je sreće u nekim mečevima. Nijesu slavili u posljednja dva duela, protiv ekipa sa začelja, ali to ne mijenja ništa u našem pristupu i odnosu prema Sutjesci. Znamo da nas čeka težak posao, ali naš plan je da nametnemo svoj stil igre, da ostvarimo pozitivan rezultat. Ne postoji recept da igrate na bod, barem ja tako mislim, već razmišljam da uvijek treba da se ide na pobjedu. Tako i sada ulazimo u derbi”, ističe Milinković.

Iskusni Lozničanin vodio je Budućnost u tri meča sa Sutjeskom – svaki put je ostvario pobjedu bez primljenog gola.

Ovoga puta posao će mu biti otežan zbog kadrovskih problema – van stroja su Grbić, Terzić i Sekulić zbog povreda.

Dobra okolnost je povratak dvije bitne karike – Božovića i Ivanovića.

 

Send this to a friend